Реклама / Ads
82| 17275 |14.02.2015 ГЛАСЪТ

Няколко аргумента в помощ на Влюбения в Лазаров и Писанчев

.
Бойко Борисов
В Брюксел премиерът Бойко Борисов заявил пред български журналисти, че нямало аргументи за освобождаването на Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров от постовете им. Ако имало, щял да ги махне, ама нямало. Новината бе разпространена по жицата в Деня на влюбените, Трифон Зарезан и Голяма задушница, което дава голяма свобода на въображението.
 
Срещал съм се няколко пъти, по-точно два пъти, с Борисов. Разговаряли сме открито по различни въпроси. Поне аз така си мисля. Още в първия ни разговор той ми каза, че знае кой е организирал нападението и опита за убийство срещу мен. Назова го и се аргументира респектиращо. Нямал годни за пред съда доказателства, но познавал манталитета и почерка на този човек. Същият стоял и зад атентата срещу Цветелина Бориславова. Аргументите му и в тази посока бяха впечатляващи.

По-късно разговарях с тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Той също бе впечатлен от изброените аргументи и фактология. Дори разпореди разследването за побоя над мен да се извади от фризера, където го бяха пъхнали негови подчинени. Нищо не произтече от това. Прокуратурата и следствието дори не ме разпитаха. Резултат обаче все пак имаше.

 

Държавният обвинител по делото "Октопод" бе разпънат на кръст от политбюро на магистратурата - ВСС заради непрекъснатите оплаквания на главния обвиняем по делото.

 

По-късно под ударите на същото политбюро попадна и съдия Румяна Ченалова (вероятно основателно, особено по съмненията за манипулация на случайния избор, което и отреди "главна" роля във взимането на решения по три от делата срещу КТБ и френската фирма "Белведере Дистрибуция"). Това даде основание на Алексей Петров - Трактора, обвиняем по "Октопод" да заяви по една от телевизиите, че делото е приключило. Приключило, натърти той и се оказа прав. Оказа се прав и в пророчеството си, че един ден Цветан Цветанов, който бе вътрешен министър, когато се проведе акцията по задържането на бившата барета и настоящ доцент, ще бъде съден. Същото каза в парламента и Делян Пеевски - какво съвпадение. Не вярвам, че Петров и Пеевски са наследници на Леля Ванга, но със сигурност познават зоофилията в българската политика... Аз също съм си взел поука и вече знам, че ако кажат нещо, какво да очакваме като ехо. Най-малкото разпити в прокуратурата под формата на профилактиране.

 

Тогава вярвах на Бойко Борисов - беше преди много лета. Беше друг.

После нещата се промениха. А и менията ни вече се разминават по  доста въпроси и теми. Аз например съм открит противник на модела #КОЙ (в някаква степен моделът на "Октопод" е негов педвестник) и олицетворяващите го представители на ДПС, начело с Делян Пеевски. Смятам, че това е политико-мафиотски картел, подчинил на целите и интересите си водещи представители на прокуратурата, съда, следствието, МВР, ДАНС, БНБ, финансови институции, медии и пр. Убеден съм, че този модел е пагубен за България. Борисов очевидно не споделя подобно мнение и бяга като дявол от тамян колчем някой (Миролюба Бенатова, например) му зададе въпрос по темата.

 

Правя това отклонение, защото то обяснява метаморфозите в позициите на Борисов. Той, както и антуражът му, ни убеждават, че е станал по-уравновесен, разсъдлив, премерен и задълбочен. Нещо като примерен последовател на Уилям Аткинсън и Катерън Дий, сътворили "хапчета" за успеха. А ген. Атанасов пък хвърля философска сламка към примиера: предпочитал лош мир пред добра война. Уау... "Сламката" е самият Марк Тулий Цицерон. Затова Борисов, видите ли, не искал да се разкрие истината за скандала "Червеи", за да не се конфронтира с ДПС. В превод: конфронтира се с нацията, за да е добре с ДПС. Не било от страх, а да запази крехкия политически мир. За обществения мир - нито дума...

 

На обикновен български такова поведение си е чиста прикритост и лицемерие. Според учените - раздвоение на личността.

 

Аз пък мисля, че премиерът го е страх. Защото отстраняването на Писанчев и Лазаров ще му създаде проблеми. Например чрез изваждане на компромати от #КОЙ. Очевидно премиерът не е готов за такава битка и предпочита унизителния мир.

 

Всеки завършил поне пети клас ще ви каже, че оценка за свършена работа са резултатите. Или липсата на такива. Нека помощниците на премиера да му направят справка за повдигнатите обвинения и влезли в сила присъди в резултат от работата на Писанчев и Лазаров. Там са аргументите. Всичко друго е ала-бала и ПР. Докладите, които периодично размахват двамата не стават и за чеп за зеле.

 

Служители от някогашната ГДБОП не крият, че в ДАНС им е по-добре, защото са на сянка: няма нощни акции, разследвания, търчане подир бандитите, арести, закани срещу тях и семействата им. Ама престъпността се ширела безнаказано? Може, но заплатата върви. Който много работи - го уволняват или пенсионират скоропостижно. Борисов знае кои са отстранените от предишния режим - режима на #КОЙ. Знае и защо. 

 

За никого не е тайна, че преди да се върне на поста си като премиер, Борисов бе един от най-сериозните критици на Лазаров. След грандиозния гаф в Лясковец, при който загина един командос, а други четирима бяха ранени, на 23 март м. г. в предаването „Всяка неделя” Борисов изригна: "Пълен провал. Един човек разпиля спецотряда. И после един олигофрен излиза и казва, че акцията е саботаж! Явно иска с мене да се сравнява. Само да му кажа, че аз като главен секретар имах най-високия рейтинг в държавата. Пращам му хабер. Станах политик на годината, Мъж на годината, че и жена на годината можех да стана и дете на годината. На какъвто конкурс участвах, печелех. После куп мажоритарни избори спечелих. Така че аз съм направил много!"

 

Смъртта и раните на командоси, плод на очеваден непрофесионализъм, не са ли аргумент? Не? Тогава и д-р Менгеле е невинен! Да го честваме на 1 юни, защото е експериментирал с ваксини за деца! Ако смятате, че съм прекалено емоционален и краен, си представете, че вашите синове, съпрузи, братя или приятели са онези простреляни в Лясковец.

 

В МВР цари демотивация. Вече трети месец състава очаква промени и реформи, започнати от служебния миистър Йордан Бакалов, но ръководството не смее да предприеме нищо. Защото няма знак "отгоре", сиреч от Борисов. Нали не се заблуждавате, че някой друг кадрува в МВР? Не сте толкова наивни.

 

И с просто око се виждат опустошенията в МВР, дело на Лазаров, бившият министър Цветлин Йовчев, кукловодите им и неколцина подчинени, специалисти по "мръсни поръчки". И това ли не е аргумент?

 

Само проспиването на заговора срещу КТБ е достатъчно за да бъде освободен Писанчев. И разследван от прокуратурата. Това деяние може да е всичко друго, но не и случайно.

 

А кой, ако не главният секретар Лазаров ръководеше акциите по ареста на тримата "убийци" на Делян Пеевски и нахлуването в офиси на фирми, свързани с Цветан Василев и КТБ, сякаш са бази на "Ислямска държава"? Нали оттам тръгна истерията за теглене на влогове, довела до кризата в банката.

 

Разработката "Червеи" е изтърбушила информационните масиви на МВР. Застрашена е националната сигурност, защото са източени тайни, съхранявани днес на неподходящо място. Прокурори и служители от МВР и ДАНС вече отговарят с въпрос на питанията за "Червеи": четохте ли "Берлин - Алекандърплац"? Намекът чрез споменаването на книгата на Алфред Дьоблин, е повече от ясен. Ще припомня, че Дьоблин разказва за бивш затворник, който иска да стане богат и уважаван, но не може да преодолее бандитската си същност. И авторите на "Червеи" не могат. А следите водят към "Берлин", но не в Германия, не на Александърплац.

 

Владимир Писанчев е до шия в тази афера, връх на предателството. Лазаров е заобиколен по мистериозен начин, но със сигурност е знаел какво става - десет месеца е продължавало източването. Може да не вдява много неща, но не е глух и сляп.

 

Разрабоката не е възложена на ДАТО, а на "Технически операции" на ДАНС. Защо?! Защо папката "Червеи" е празна? Кой разпореди да се тършува в информационните масиви и по какъв повод? Откъде дойде сигналът? Къде изтече откраднатото? Кой ще отговаря за това безобразие?

 

В цивилизования свят оставки се подават дори само при съмнения за нередни действия, защото се руши доверието в държавността. Нацията ни напати жестоко от неработещи институции. Напатихме от корупцията, обхванала управлението отгоре до долу и разяла прокуратура, съд, следствие, МВР, ДАНС и пр. Всичко това се олицетворява от модела #КОЙ. Оставянето на работа на Писанчев и Лазаров е явна подкрепа на този модел.

 

ТОВА ЛИ СЕ ЦЕЛИ?

 

И въобще за какви аргументи си говорим. Те нямат никакво значение в случая. Споменаването им е димна завеса, зад която се спотайват истинските причини. Те биха могли да са в "Берлин", х-л "Берлин", "Булгартабак", Унгария, картотеката с откраднати тайни от "Червеи", Пашата, Сашо Сталийски, цигарената контрабанда, БНБ, организираният удар срещу КТБ, присъдата на Цветанов, Полиграфическия комбинат... Там някъде е заровено кучето. А Писанчев и Лазаров са носили лопатите... 

 

Лошият мир и добрата война... Колко удобно прикритие. Когато става дума за мафия, когато се руши държавата, а хората страдат - този постулат отива на боклука. И като сме заговорили за аргументи... През последните години България не само не се развива, но зае последните места по всичко в Европа? Не вярвам някой да се съмнява, че това се дължи в голяма степен и на модела #КОЙ. Мир с този антинароден и антидържавен картел ли ни натрапва премиерът? Да го заяви ясно, ако е така.

 

Аргументи за освобождаването на Писанчев и Лазаров има предостатъчно. Но май в случая става дума за страх и зависимост.

 

Марк Твен го е казал простичко: Ако се колебаеш какво да кажеш - кажи истината. За това обаче се иска дупе. А за да скочиш на мафията се искат и топки. Но да си сложиш главата в торбата, дори и заради националните интереси, е къде-къде по-неприятно от шумоленето при броенето на пари.

 

И преди да бъде разрушен Картаген, нека премиерът каже: запазването на модела #КОЙ или добруването на нацията е приоритет на неговото управление. Да го каже ясно, да знаем. Защото Терминал 2 не е единствената алтернатива за спасение - има и друга... Все повече хора узряват за нея.

И ако някой слуга му каже на Борисов да не обръща внимание на такива писания като това и тъпанарите като мен, нека си спомни думите на Дякона: За Отечеството работим - кажи моите и аз твоите кривици, па да се поправим. Ама за Отечеството ли... щото не личи...

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 140| 24464 |16.07.2013 Защо Едвин Сугарев трябва да живее – няколко аргумента . 19| 7842 |30.06.2008 Диема с няколко идеи по- добра от БНТ . 7| 5778 |05.06.2007 Помощ! Пореден комитет от интелектуалци ще ни сочи кого да избираме за кмет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads