Реклама / Ads
7| 5778 |05.06.2007 ГЛАСЪТ

Помощ! Пореден комитет от интелектуалци ще ни сочи кого да избираме за кмет

.
Огнян Стефанов Изявите на соцлидера и премиер Сергей Станишев в събота и неделя хвърлиха в тих ужас партийни велможи, министри, дори самият президент. Георги Първанов, който запазваше мълчание пред последните седмици, каквото и да сполетеше държавата, изведнъж се активира. Първо каза, че е впечатлен от действията на своя наследник на „Позитано” 20, след което се понесе по градо
 

Воайяжът можеше да мине към графа „патриотични игри”, където Първанов е силен отколе, но се оказа, че държавният глава има наум друга мисия – създаване на Национален комитет от интелектуалци за подкрепа на следващ мандат на успешните кметове в страната. В този нов „интелектуален формат” обаче влизат до болка познати стари муцуни. Писателят Антон Дончев, Нешка Робева, режисьора Вили Цанков, актьора Венцислав Кисьов (някои го помнят като „младият Маркс”), издателя Иван Гранитски, поетесата Лиляна Стефанова и още няколко души. Та тези хора щели да си регистрират сдружение, което да издига за кметове хора, които са се доказали вече като градоначалници, независимо от коя партия са. Да ме прощават заслужилите, доказали се и талантливи българи, включени в президентската инициатива, но вече ни стана байгън от подобни мероприятия. Толкова ли не уважават имената си, та са готови час по час да ги дават под наем за всякакви хрумвания. Ако преброим комитетите, инициативите, обединенията и сдруженията, в които е участвала Нешка Робева – цял ферман ще излезе. На кого са нужни техните мнения за този или онзи кмет. Те ли познават по-добре градоначалниците или хората, които жимеят с болките и радостите на своята община. Или намерението е да се манипулира общественото мнение, като се насочи вниманието му към един или друг човек. Не се ли бои президентът, че ще го обвинят в толериране на хора, които му допадат по една или друга причина. Къде се е чуло и видяло президентът на САЩ да прави комитет, който да казва на американците в различните щати кой да бъде техен кмет или губернатор. Ако му се хареса, утре Първанов може да лансира чрез подобна инициатива свои хора за шефове на институти, на творчески съюзи, на професионални сдружения. Каква нужда има смолянската кметица Доря Янкова да я подпират някакви интелектуалци, част от които не са стъпвали в родопската община от години. Могат само да и навредят. В Смолян младите хора искат да знаят, ще има ли нови работни места, ще се прави ли нормално бизнес, ще се спазват ли правилата и законите на демократичната и правова държава, ще намалее ли бюрокрацията. Антон Дончев ли ще им „отвори” очите? Пълни глупости! Академикът тежи с книгите си, с изваяните образи във „Време разделно”. Що не седне да напише, как така от две-три години ДПС пробива в Смолянско, как се купуват постове, чрез които се манипулира и управлява в полза на една или друга политическа сила или сенчести икономически групировки. Да опише какво става в душите на младите момичета, които 60-70 години след като махнаха забрадките искат да ги сложат отново и са готови на всичко за това, в името на Аллах. Тази книга чакаме от Антон Дончев, защото пак е време разделно... Не е време за комитети на интелектуалци и прочие инициативи, които, прощавайте, ама приличат на празнодумните акции на КАТ как да се пазим едни други по пътищата.

Няма кауза в това начинание. Този балон няма да се издигне, защото вместо с хелий, е напълнен с популизъм.

В Пазарджик Първанов открил паметник на Мария Сутич, единствената жена в четата на Георги Бенковски. Мисля се, че нямаше да има такъв паметник, ако Сутич, вместо да „лети” с воеводата, беше чакала да се включи в някой обществен комитет на интелектуалци, които подкрепят жертвите на Априлското въстание. Хората се наслушаха на лозунги и подканяния, на съвети отстрани, кой им е нужен, сякаш те са малоумни да преценят сами това. Стига с това подценяване. Обидно е някак си.

Между другото, кой ще дава пари за пътуванията из страната на този комитет? Кой ще покрива разходите за луксозни коли, за нощувки и вечери, дневните разходи, сбирките с местни активисти и евентуалните концерти, които винаги съпътстват подобни мероприятия. Мирише на пиар акция, затова искаме да знаем кой и с какви пари плаща масрафа. Само не ни приканвайте да пращаме есемеси като за деца-сираци или кой да си ходи от къщата на Биг Брадър... Взе да ни идва множко.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6022 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 23| 7611 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10384 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6434 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads