Реклама / Ads
33| 10955 |26.06.2023 ГЛАСЪТ

Особености на руските въстания: Милиарди и кръв, алкохол и разврат

.
Червеноармейци в Зимния дворец...
Бунтът на милиардера Евгени Пригожин срещу милиардера Сергей Шойгу и други милиардери в униформи продължи малко повече от 24 часа. Ако Пригожин си беше дал малко повече зор, можеше да влезе в Москва и да се получи истински блицкриг… Но и превземането на Ростов на Дон и Воронеж свърши работа: В Кремъл окончателно се настани страхът.
 

Свикнали сме да се забавляваме с филмите за особеностите на руския национален лов, на руския риболов, на зимния руски лов и пр. Смях, алкохол до козирката и намеци за секс, трудно осъществим поради очевидни препятствия.

Нещо подобно е и с особеностите на руските въстания. Както обикновено в руската история при тях винаги са се издигали лозунги за свобода и справедливост, но винаги е ставало дума за пари и власт.

И ако се бе проляла онези дни кръв на руснаци от руснаци, щеше да е заради милиарди, а не заради друго.

 

Все още не знаем какво точно се случи. На пръв поглед Пригожин и Путин са се разбрали нещо и въстанието утихна преди да се е възпламенило.

Цирка и кланетата в руската история са двете най-популярни изкуства.

 

***

Някои исторически събития се повтарят. Понякога в уродлив вид, понякога като фарс или комедия.

Въстанието на Степан Разин през 1670-1671 г. е обвито в мистерии и до днес. Стенка Разин обявява бунт и събира под знамената си над 200 000 души. Той е атаман от село край Ростов на Дон. Уважаван, свободолюбив и брутално жесток. Успява да привлече и императорски военни части, между които полка на стрелците с лъкове. Василий Шукшин написа сложна книга за „най-ниския“ бунтовнически водач, назовавайки неговата мисия още в заглавието „Дойдох свобода да ви дам“ („Я пришел дать вам волю“).

 

Сблъсъци и кланета съпътстват размириците на Разин, но официално той не е против императора, а срещу негови корумпирани приближени.

 

Каква ирония на съдбата: Евгени Пригожин също тръгна от Ростов на Дон, заявявайки, че е против военния министър Шойгу и други некадърници от Путиновото обкръжение.

 

Атаманът Стенка Разин говорел за свобода, но повече го интересувало златото. Затова градовете и селата, които превземал, били плячкосвани, а жените изнасилени.

В крайна сметка Стенка Разин е предаден от своите и обезглавен на Червения площад пред дървените стени на Кремъл.

***

Сто и нещо години след Стенка Разин идва Емелян Пугачов. Също казак от село до Ростов на Дон. Той вдига най-мащабния бунт в цялата история на Русия. През 1773 г. повежда народна войска срещу централната власт, която в този момент се задъхва от войната с Турция, предателства и хаос в средите на армията. (Нещо като сегашното положение в Украйна.) Дворянството е затънало в корупция, населението живее в мизерия. Съпругата на император Петър III го сваля от власт с помощта на свои любовници, обявява се за императрица и приема името Екатерина. Дворецът се превръща в гнездо на разврат, заговори, убийства… Историята обаче ще прибави към Екатерина – Велика.

 

На Пугачов са предлагани огромни богатства, за да сложи оръжие. Той приемал златото и диамантите (още се издирва съкровището му), но продължавал да пали и убива. Накрая е предаден, заловен и набутан в малка клетка. След това обезглавен.

И до днес историци спорят дали Пугачов не е бил всъщност изгоненият император Петър III. Защото знаел шведски и немски, което е неприсъщо за прост селянин…

Въстание с цел свобода – удавено в кръв, предателства, секс и злато.

 

***

Путин обяви по повод похода на вагнеровци: Няма да допуснем да се повторят събитията от 1917 г.

А какво стана през 1917-а?

 

Кратката версия, описана в сайта dzen.ru: „Вечерта, изгладнелите и лъгани многократно защитници на Зимния дворец, започнаха да се разотиват. Извиканите казаци недоволстваха, че трябва да бъдат рамо до рамо с някакви „отрепки“ срещу пияни моряци и войници. Оказа се, че няма дори капка бензин за бронемашините на охраната. Повечето артилеристи, както и юнкерите от Ораниенбаумското училище също се изнесоха някъде. Тогава болшевиките се осмелиха да стрелят по двореца. Като не последва отговор, те се вдигнаха и нахлуха в сградата. Настъпи хаос и грабеж. Символът на властта бе изнасилен, а който се мярна по етажите бе убит на място“.

Допълнение: Първо са превзети избите, където се пазели много вина и други спиртни напитки. Настъпил такъв запой, че красноармейците не могли да изтрезнеят цяла седмица… така се родил социализмът и Съветския съюз.

 

***

Какво ще стане с милиардите на Пригожин след „охладения“ „Поход за справедливостта“ към Москва? Какво очаква самият Пригожин и фамилията му? Кремъл вече обяви, че в офис на „готвача на Путин“ в Санкт Петербург са открити огромно количество рубли.

 

Но защо е учуден Кремъл след като всички знаят, че от години Пригожин ръководи „тролската фабрика“ за пропаганда на Путиновото управление, която е разположена именно в Санкт Петербург.

 

Ще се лиши ли диктаторът Путин от тролската армия, която води брутална хибридна война в други страни, включително срещу България? Едва ли.

 

***

Тронът на Путин е разклатен. Той ще трябва да заздрави позициите си.

 

Затова:

 

- Ще изпълни условията на Пригожин. Ще изчака шумът да утихне и ще се разправи с него. Ще се разправи и с частната армия „Вагнер“.

 

- Милиардите на Пригожин ще преминат в неговата сметка и в сметките на олигарси, които още го подкрепят.

 

- Пригожин ще изчезне от публичното пространство за известно време. „Вагнер“ ще се влее в редовната руска армия. Ще получи военна техника, боеприпаси, увеличение на възнагражданията и ще бъде пусната като бясно куче срещу украинците, които вече наближават границите на Руската федерация.

 

Все още не е ясно какво ще стане с военния министър Сергей Кожегутович Шойгу. Той обаче е един от основателите на „Едина Россия“ – партията на Путин. Освен това все още армията е зад него.

 

***

Стигаме до особеностите на съвременното руско въстание:

 

Войната срещу Украйна е плод на корупция и ламтеж за пари и власт.

 

Бунтът на Пригожин е плод на корупция и ламтеж за пари и власт.

 

Страхът в Кремъл и страхът на Путин са плод на корупция и ламтеж за пари и власт.

 

Разпадът на Русия е плод на корупция и ламтеж за пари и власт.

 

Несвободатата на руските граждани е плод на корупция и ламтеж за пари и власт.

 

Всеки средно образован човек може да предвиди как ще завърши това. Дори путинофилите в България.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 48317 |09.06.2022 Щурмът срещу властта продължава, лъснаха руските карти. Следете КПКОНПИ . 87| 19455 |09.11.2021 Самозвани слуги на руските служби в България пак объркаха компютри с компоти . 63| 18582 |06.12.2019 Разкритията за руските шпиони уплашиха родната полит-мафия и тя насъска тролове и медии . 27| 12366 |24.08.2019 Особености на руския превод и има ли той почва у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads