Реклама / Ads
20| 8833 |02.11.2014 ГЛАСЪТ

Пеевци ни плюят в лицата. Пет начина за лечение

.
Ще търпим ли още това положение?
Къде е ключът от бараката винаги е бил екзистенциален въпрос. В сегашната ситуация той е още по-актуален, защото България прилича на барака, която се нуждае от събаряне до основи или поне от основен ремонт. За да се предприеме обаче нещо радикално, трябва да се открие ключът. В ситуацията около преговорите за нов кабинет и какво да се прави с Корпоративна търговска банка се оказа, че катинарите към изход от ситуацията са доста. Пет обаче са особено важни.
 
Първи ключ. Да се спре шикалкавенето около кризата с Корпоративна търговска банка. Някакво решение за фалит вече е изречено. Но нищо повече. Дори не бе споменато какво ще стане с идеолозите - политическите мутри, които извършиха терористичен акт срещу КТБ. Не го направиха зариди грешките или лошите практики в институцията, а с цел заграбване. На всичко, което може да се открадне. Тези мутри са в парламента, някои от тях порявяват нагла активност в дебатите. Задължителна е и оставката на Иван Искров като управител на БНБ. Оставка, придружена с даване на прокуратурата. Да го придружава бившият финансов миистър от кабинета "Орешарски" Петър Чобанов. Всички знаят защо, дори тези от ДПС, които го наградиха с депутатско място и имунитет.

Да се създаде час по-скоро комисия, в която да влизат експерти и представители на граждански организации, на първо място от вложителите и клиентите.

 

Да се спрат инсинуациите за липсващите 4,2 млрд лева, защото дори тези, които разпространиха онази смешка за 205-те милиона в чували, камиони и самолети не вярват в тях.

 

Политическите мутри, които изнасилиха публично КТБ, се готвят за разбойническа приватизация на активи и предприятия. Трябва да бъдат спрени. Дори и в момента те изнудват други банки, които не смеят да си признаят на какво са подложени, защото виждат, че държавата и политическата върхушка не са си на мястото. Фалиът на КТБ няма да спаси доверието във финансовата система - обратното. Това е лош знак за всички нас. За външние инвеститори също.

 

Вторият ключ се казва Делян Пеевки. Лицето трябва да бъде изолирано от политическия и икономически живот на страната. Който направи това, ще остане в историята. Парламентът ще си върне поне част от доверието, което моделът "Пеевски" запрати на дъното. Достатъчно е обществото да види, че политиците се разграничават от наглото поведение като модел: неходенето на работа, участието в задкулисни интриги и демострацията на недосегаемост. Тази матрица е като сицилианска гарота за България, дразни Европа, демотивира гражданите. Ще спечелят всички, включително ДПС. Да, да - движението ще загуби едни пари, вероятно немалко, но ще спечели много повече като имидж. Още повече, че бизнесът, който уж ръководи Пеевски чрез посредници и подставени фирми, вече не е печеливш. Може би все още е жива надеждата, че чрез него ДПС ще придобие част от обезценените активи на КТБ под формата на предприятия, но това съвсем не е сигурно. Местан знае това. Знае също, че Пеевски не се е отказал сам от евродепутатството, а е бил принуден от партньорите в Брюксел. Пеевски рано или късно ще последва съдбата на Христо Бисеров. Ако не го уличат нашите служби поради различни зависимости и корупция, ще го направят партньорските. Всички партии ще си поемат въздух. Не се ли направи това, моделът заплашва да срине държавата. Защо мълчи президентът Плевнелиев и всички ония, които бяха на протестите месеци наред? Скандираха Пеевски да го няма, но той пак е тук, хока журналята и кове закони. Плюе ни в лицето, а ние се самозалъгваме, че роса роси... Негови асистенти пък ни пробутват нова ПР-стратегия: Пеевски е жертва. По-голяма глупост рядко може да се чуе. Оплаквачи зарониха такива сълзи по телевизорите, че засрамиха дори нилските крокодили... Всъщност е обратното - всички сме жертва на пеевщината.

 

Третият ключ се държи от Реформаторския блок. Разнобоите там почват да ни идват в повече.  Положението с телесното здраве на партиите там е хем сърби, хем боли. На едни им се иска да са министри, други пък поставят условия, трети искат на условията условия. А е толкова просто. Развеждат се с Кунева по взаимно съгласие и в семейството настъпва мир и спокойствие. Вече чухме достатъчно признания и факти, че тя се инати за всяко нещо, извива ръце и предявява претенции, които генерират единствено напрежение. Няма ли сили в този съюз, които да сложат край на постоянните претенции и притворството? Тя е готова за министър, за вицепремиер, за "снаха" на всяка управляваща формация. Ако трябва, сигурно би отишла при Борисов, както е ходила на "четири очи" при Барозу. По същият начин се умилква в момента и на ЕНП. Без нея диалогът с ГЕРБ би се развивал на друга скорост и с друго качество. Не става дума за непосилни компромиси, а за отстъпки и договорки в името на национални цели. Ползата ще е не само за дясното, но и за страната. Автентичността на блока ще даде много повече шансове на избирателя. Ако пък Кунева е толкова ценна, излезте и го кажете ясно.

 

Прокуратурата е четвъртият ключ, но не и по значение. Политиците трябва да заявят открито, че няма да се месят в работата на обвинението. Самото обвинение да се заеме с корумпираните типове в собствената си среда и с корумпетата на всички нива в държавата. Може да се започне с казуси като Пеевски и бат‘ Сали, например. Да се разследва как са забогатели тези хора и фамилиите им. Веднага. Много лесно могат да се проследят кредитните и паричните потоци към Пеевски и Ирена Кръстева. Да се провери и издръжката на медийната империя на Пеевски: как се покриват генерираните огромни загуби. Да се проверят договорите му, - ако има такива, - за придобиване на някои от медиите.

 

Да се разпусне ДАНС и да се създаде нова структура, наистина работеща.

Казва се операция "Чисти ръце". Да се признае, че в България има мафия и лидерите на партии да се разграничат от нея.  Прокурорският ключ е направо златен. Ако не се направи това, значи прокуратурата е предала закона и обществения интерес.

 

Петото ключе е в ръцете на ГЕРБ. Партията трябва да излъчи правителство с премиер Бойко Борисов. Останалите партии да го подкрепят по националните приоритети. Някои може да участват и с министри. Всички политически сили в парламента да подпишат харта за "кабинет на спасението" или нещо от този род. Така ще поемат своята отговорност за изваждане на страната от кризата. Преговорите да са прозрачни. Всеки гражданин трябва да е наясно с поетите политически отговорности на парламентарните сили. 

 

Бойко Борисов трябва лично да разсече гордиевите възли КТБ и Пеевски. Той, в качеството си на премиер, да заяви открито на главния прокурор, че няма да има натиск и обвинението да почне да изпълнява задълженията си по Конституция, а не по интереси. Ако не го направи, поне ще знаем, че обвинението е прогнило фатално. А че рибата се вмирисва от главата, всеки го знае.

 

Пет ключа за бараката. Пет възможности да си върнем свободата и демокрацията. Пет начина да избършем лицата си от храчките на наглеците. Ако не се хванем с реформите и съгласието, ще плачем. Последен шанс, който политиците не трябва да пропускат. Свикнахме всичко да ни се случва по трудният начин. Може да минем през протести, насилие, жертви и пр. Сигурно и този път ще стане така. Може да е съдба, мисия или проклятие.  

 

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 10459 |31.10.2014 Какво казват на Борисов де Гол, Хироми Арисава и Маркс . 75| 21736 |31.10.2014 Türk dizileri Bulgaristan süpürüldü* . 38| 16064 |30.10.2014 Докладът за КТБ е "мокра поръчка", плаче за прокурор! . 49| 17280 |28.10.2014 Следизборно за договорките, лешоядите и кривата круша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads