Реклама / Ads
10| 10525 |05.07.2023 ГЛАСЪТ

Не ми е празнично на празника на МВР, нито ме трогват протестите за пари. Защо ли?

.
Този профил казва много...
Срещал съм и добри полицаи. Познавам супер ченгета, но знам, че именно те са нежелани в системата на МВР. Най-успешните – според резултатите постигнати от тях – бяха натирени от системата за сметка на копоите, които слугуват на олигархични, политически и мафиотски кръгове.

Твърдя, че полицаи на ръководни длъжности работят с наркотрафиканти. Други прикриват престъпници на местно и национално ниво. Някои се обаждат на популярни бандити да ги предупредят, какви действия се обсъждат на най-високо ниво в МВР и службите по отношение на незаконният им бизнес, например.

Не ми е празнично на празника на МВР, така както на полицаите не им е празнично на професионалните празници на медици, театрали, миньори, журналисти и пр. Формалните поздравления са чисто и просто лицемерие.

 

Омръзна ни да слушаме за реформите в МВР. От 30 години ни говорят за тях и все не се случват.

И като споменах резултатите, вижте на какво приличат много селища в страната? На секретна секция! Метални решетки на прозорци и врати, бодлива тел по оградите, охранителни камери и сигнални уредби и пр. Народът се опитва да се защити от престъпниците. Защото няма доверие на МВР. Защото днешната полиция е същата като народната милиция – призвана повече да вдъхва страх у гражданите, отколкото да бъде техен защитник. Ще ви го каже всеки.

 

Бившият катаджийски шеф Тенчо Тенев днес отново e цъфнал по телевизията. И повтаря клишетата, които е бърборил вчера и онзи ден по други телевизии.

Само че аз получавам съобщение за това, че съм санкциониран за превишена скорост. Нарушил съм, ще си плащам – няма спор. Но. Съобщението е за случай от месец юни 2022 година. Няма и снимка, която да документира ситуацията, а тя се е случила на място през което минавам често. Не отричам, но и не помня извършеното нарушение. Трябва да се доверя на пътна полиция. Да се доверя ей така на хора, които повече от година не са сколасали да си свършат работата. Междувременно съм платил за друго нарушение, но от октомври 2022 г. и ми е казано, че съм изряден. Оказва се, че не…

 

Дребнаво ли ви звучи? Идете с Гърция, Сърбия, Хърватска, Румъния и ще се убедите, че в много отношения нашата полиция е на ниво началото на ХХ век.

 

В Швеция служителите на МВР са 27 500 души при близо 10 млн души население. От тях 8500 са цивилни служители. Девизът им е: Служи докрай!

Мотивирани ли са у нас тези, които стават униформени служители на реда? Спокойствието на населението или корупцията ги мотивира? Или чувството, че имат власт над останалите и по този начин избиват някакви комплекси?

В МВР има добри професионалисти и на тях трябва да се опре реформата. В Дания, Швеция, Норвегия и др. скандинавски страни реформата, извършена преди двайсетина и повече години, се изразява в някои основни неща.

 

Намаляване на личния състав за сметка на качеството.

 

Оптимизация на действията. Останалите извън системата преминават курсове за придобиване на друга специалност, за да се реализират в различни области на живота. Одобрените се явяват на тестове: за интелигентност, познаване на закона, познаване гражданските права, професионални умения, езикова подготовка, физическа подготовка и пр. Преминалите успешно остават в полицията с двойно по-високи заплати и модерно оборудване.

 

В нашето МВР работят малко над 55 000 души. В Австралия ченгетата са 49 242 души при население 26,8 млн. В Австрия полицаите са 27 500 души, при 9 млн население. Разкриваемост на престъпленията е 87%. В Унгария полицаите са 33 400 при близо 10 млн. население. В Гърция - 46 200 за 11 млн население. Във Финландия полицаите са всичко на всичко 7800 души за 5,5 млн души с 338 145 кв км територия! Как ви се струва сравнението?

 

Нужна ни е модерна, неголяма, ефективна и добре платена полиция. Само че никой не смее да съкращава. Защо? Защото ще има протести, организирани от синдикати и Бог знае още от кого. Защото в МВР и полицията все още е пълно с назначени и верни на Борисовия режим хора. Защото българското МВР е повече социална организация, отколкото чисто професионална.

 

И да, съкращенията трябва да тръгнат от администрацията. Не съм убеден, че сегашният министър има воля, опит и знание да направи това. Гледах го тази сутрин и ми стана жал - за него и за МВР. За него, защото се измъчва от това, че поста не му е по мвярка и за ведомството, защото всичко ще се влачи постарому. Ето че ченгето Антон Златанов все пак "склонил" да оглави Гранична полиция. Който е замесен в побоища на протестиращи го очаква служебна кариера. Това ли да уважавам?

 

Гражданите искат полицията да работи за тях, а не за правителства и партии. Обществото не желае биячи да ритат и блъскат протестиращите, на каквато бруталност се нагледахме през 2020 г., а да разчита на защитници. Ние ще ви плащаме, но вие вложете уменията си в полза на хората.

 

Георги Александров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 53122 |01.12.2021 Той към всички: Аз съм бандито знаменито, имам пачки милионо и плюванто на законо* . 20| 11143 |02.09.2020 Нито един диктатор в историята не е свален с избори! Нашата свобода от нас зависи! . 35| 27504 |22.02.2020 „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“, „24 часа“ и др. пред фалит? . 19| 10645 |01.11.2019 Роб и управник не се будят нито от слово, нито от картечницата на отец Матей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads