Реклама / Ads
72| 8657 |17.01.2009 ГЛАСЪТ

Президентът открехна завеса, която криеше провалите на елита

.
Този път Първанов е прав. С лекцията си пред държавния (и партиен) актив той сякаш се опита да зачеркне свои грешки от последните няколко години. Държавният глава поиска нова декларация за национално съгласие.
 
Само този факт е достатъчен, да се направи изводът, че сегашният политически модел не само че не работи, но е и опасен. Подобна декларация бе подписана през 1997 г., когато правителството на социалистите бутна държавата към пропастта. Днес може и да има какво да ядем, МОЛ-овете да пращят от лъскава стока, но хората пак са недоволни от тоталната корупция и подмяната на ценности. Добре е, че Първанов този път не се скри зад кухи декларации, майстори на каквито са мозъците от екипа му.

Президентът призова също за нова стратегия за национална сигурност. И за това е прав. Но можеше да каже няколко критични думи и за себе си, тъй като по конституция е пряко отговорен за същата тази неосъществена стратегия. Имал намерение да създаде някакъв център за стратегии и развитие в президентството. Това вече е малко смущаващо. Специалисти по тези въпроси има в армията, в МВР, в БАН, ВУЗ, ДАНС и къде ли не. Още един център само ще разводни нещата. Освен ако сметките не са по.тънки и с перспектива за нещо по-така...

Първанов каза също, че не е хубаво да сме заложници и на Москва, и на Вашингтон. Супер! Но и той има пръст в това да ни третират като такива.

Много верни неща изрече президентът и по отношение на МВР и ДАНС. Също и за охранителните фирми, чиито лицензи било редно да се проверят отново, но под лупа. Ако това наистина стане, Първанов ще бъде изненадан колко негови бивши съпартийци са в този бизнес. Също и какви „силови" задачи решават, както и какви печалби са натрупали под „червения политически чадър". Не че не ги е знае и сега, но „детайлите винаги крият изненади", обича да казва детектив Марлоу...

Особено важна е забележката на Първанов, че закони и сега има, но не се спазват. Това го знае всяка хлапе, г-н президент. Но е добре да го чуем от вашата уста. Значи няма как вече да се премълчава и замазват очевидни безобразия с елейни лафове. Законите са последна грижа както за мошениците, трафикантите, източващите ДДС, поръчителите и изпълнитеите на „мокри поръчки", така и за доста хора от властта и политиката. А също и за хора, които са доста близко и до властта.

Президентът намекна в словото си, че има доста информация за това, което се случва у нас (има си хас...). Дали не е време да последва примера на легендарния шеф на ФБР Едгар Хувър, който в Сената изваждал малко бележниче всеки път, когато някой политик се увличал в лъжи и демагогия. Ефектът бил поразителен... Нашият държавен глава има още по-голям шанс (Хувър все пак е бил само директор на Бюрото, а не на държава), защото освен да показва вълшебното бележниче с информация, той може, и дори е длъжен, да ни запознава от време на време с написаното в него. Също и да сезира прокуратурата за някои от героите в тефтерчето. Ето това би било много положителен пример.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 108| 6645 |14.01.2009 Протести, провокации, насилие, страх... . 136| 14114 |12.01.2009 Продължение на един разговор в „На четири очи"... . 44| 14043 |07.01.2009 София – мръсна приказка . 58| 8418 |31.12.2008 ЧНГ (честити негативни "геройства")

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads