Реклама / Ads
69| 19964 |20.09.2021 ГЛАСЪТ

„Продължаваме промяната“ трябва да отговори на „защо да ви вярваме“, иначе - чао

.
Те идват... Източник: БГНЕС
Кирил Петков и Асен Василев са харесвани от много българи. Доказват го социологическите проучвания за доверието към служебния кабинет. Има и по-смели твърдения, че Петков и Василев „се къпят в народната любов“. Аргументът е, че те активно участват в разкриването на многомилиардни кражби от управлението на Борисов и ГЕРБ и развенчаването на мита, че без Борисов държавата ще потъне в хаос.
 

По някакъв начин днешната ситуация е като след убийството на император Калигула, наричан от някои летописци Лудия. Рим е в икономическа криза, саморазправата с политически противници е довела да хвърлянето на много хора в затвора и на заточение, Сената е изолиран и не приема нужните закони, нито се провеждат реформи. Налага се чичото на лудия – Клавдий, - който е провъзгласен за император, да извърши чудеса от храброст, за да извади империята от катастрофалното състояние. Започва с? – точно така: промени в правосъдната система, освобождавайки несправедливо задържаните и премахване присъдите на несправедливо осъдените. Правосъдието се превръща в най-важното условие за стабилизирането и връщането блясъка на Рим.

 

Нещата през вековете не са се променили много. Петков и Василев не са Клавдий, но ще им се наложи да извършат трудни неща, за да изпълнят името на проекта си „Продължаваме промяната“ със съдържание. Да премахнат модела „Борисов“, който е много по-близо до мафиотския, отколкото до демокрацията. Дали ще наричаме бившия премиер и все още лидер на ГЕРБ Крадливия или Лъжливия е все едно – последствията от неговия грабеж са факт - тотална корупция и разпад на моралните ценности. Което влачи след себе си липса на инвестиции, лоши условия за бизнес, рекет срещу икономическите субекти, превръщане-наказателен ескадрон, духовност и ценностна система в колапс.

 

Борисов разчита на огромна армия от „калинки“, които населяват институциите откъдето саботират служебните кабинети, а след това и редовния. Това е извън съмнение. Защото повечето избраници на диктатора Борисов не са конвертируеми на свободния пазар, затова ще бранят постовете си с всички сили. За него ще се „сражават“ и преторианците му от тайните служби и центурионите в прокуратурата на Гешев. Армията изглежда непобедима, но това е лъжливо внушение. Нейните членове воюват за заграбеното и държавната хранилка, а срещу тях са хората, които искат промяна и справедливост,  което е най-силният мотив.

 

Българското общество не е на висотата на развитите демокрации, дори и на младите такива в лицето на бившите соцстрани не е, но българите проглеждат. Това прави завръщането на Борисов на бял кон абсурдно, а обиколките му из страната пътуваща клоунада с елементи на гротеска. Този човек, ще проумее какво се случва, когато започне истинско разследване на управлението му. А това ще стане – гаранция. И няма да е реваншизъм, а справедливост и върховенство на правото.

 

Гражданите са най-важните на Петков и Василев, но двамата и техните сподвижници трябва да заслужат тази подкрепа, защото хората са лъгани години наред и недоверието у тях се е превърнало в рефлекс на самозащита.

 

Дали зад новия проект стои президента Радев? Логично е с него да са проведени разговори, най-малкото като информация за бъдещи намерения. Това е нормално и атаките в тази посока няма да успеят. Самият Радев няма никаква полза да играе тайна или задкулисна роля, защото това не е добре за него и за желания втори мандат. Освен това за него моралните категории не са кухи понятия и това е най-голямото предимство и разликата от модела на Борисов.

 

Дали „Продължаваме промяната“ е обсъждан проект с представители на Брюксел и САЩ? Със сигурност. И не заради някакви зависимости или изгода, а защото такъв диалог е задължителен, когато си част от НАТО и ЕС. Тези, които не харесват това и биха искали разговори да се провеждат в руското посолство, също са наясно, че няма как да стане. Поне не, както е било някога. Само един пример: 1,2 млрд долара сме платили през 2019 г. за осем американски изтребители F-16. Много пари, но ще имаме модерни самолети. Около 3 млрд лева на данъкоплатците са закопани в т.нар. Турски/Балкански поток в полза на Русия и усвоени в голямата си част от руски фирми, без да имаме никаква изгода. Нула.

 

Дали Петков и Василев са хора на Прокопиев, Цветелина Бориславова, които искат да разбият БСП от името на Радев са слухове, които се базират повече на пропаганда, отколкото на истината.

 

По-важно е новите политици да покажат, че ще защитават не просто обществения интерес, а всеки гражданин. Ден след ден, седмица след седмица - който иска промяна, ще трябва да я доказва чрез реални действия. Съдебни реформи, здравни реформи, свобода за бизнеса, финансови стъпки към благоденствие – ей такива простички, но много важни неща. Всеки човек има право на щастие и свобода и промяната трябва да означава осигурени условия за това.

 

Идва ново поколение, което е в правото си да определя правилата за един по-добър живот. Това са биологични и природни закони. Няма земна сила, която може да ги спре.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. И нека най-сетне някой обясни простичко как стоят нещата с "онази" фирма на данъчния шеф Спецов. Не заради крясъците откъм ГЕРБ, а заради всички останали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13700 |15.09.2021 Трябва да жертваш поне... Гешев, ако искаш да запазиш нещо по-важно . 85| 30812 |04.02.2021 Папка в Брюксел трябва да изкара Борисов и Гешев жертви на заговор за убийство . 57| 15164 |27.12.2020 Борисов е уплашен и ухажва спецчастите. Ще му трябват ли? . 32| 20151 |15.12.2020 А трябваше да каже: Шампионе, беше по-добър! За мен бе чест, че бях на ринга с теб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads