Реклама / Ads
6| 17796 |23.11.2022 ГЛАСЪТ

Прокуратурата пази Семерджиев? Обвинението отъпква пътека за по-лека присъда

.
Опитва ли се прокуратурата да погали с перо Георги Семерджиев? Въпросът не е никак случаен. Причината - отказът на прокуратурата да повдигне обвинение на Семерджиев за шофиране без книжка заради това, че в съзнанието му “не е имало представа, че управлява без шофьорска книжка”. Сега прокуратурата посочва, че не може да докаже и умисъл при престъплението на бул. “Черни връх”, защото не може да представи доказателства, че в съзнанието на Семерджиев е имало отразена представа за евентуално настъпване на смърт. 
 

Георги Семерджиев ще отговаря за пет престъпления пред съда - причиняване на смърт по непредпазливост след употреба на метамфетамин и без необходимата правоспособност за управление. На въпрос защо престъплението не е за евентуален умисъл, от прокуратурата обясниха пред журналисти - техническите специфики на делото не позволяват на обвинението да защити тезата, че “в съзнанието на Семерджиев е имало отразена представа за евентуално настъпване на смърт”. 

 

“По делото на Семерджиев не можем да запълним с факти тази юридическа категория - евентуален умисъл. Не можем да защитим пред съда, че в неговото съзнание е имало отразена представа за евентуалното настъпване на смъртта на двете млади момичета и той се е съгласил с този факт, преследвайки някаква друга цел”, заяви пред журналисти говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. 

 

“При евентуалният умисъл деецът допуска обществено опасните последици - жертва на катастрофа. Съгласява се с евентуалното настъпване на тези последици, примирява се с тях, което невинаги означава, че има безразлично отношение към тях. Това е една от юридическите категории, с които работим, и трябва да я запълним с факти, за да я защитим като налична пред съда. Не отиваме пред съда с общи приказки, а заставаме с конкретни факти, доказани по строго формален ред”, допълва още Десислава Петрова. 

От задържането си до момента Георги Семерджиев не е изразил съжаление за стореното.

 

От обвинението са квалифицирали деянието с изключително висока обществена опасност по смисъла на закона. 

 

Престъпление по непредпазливост и престъпление при евентуален умисъл могат да доведат до различни наказания, заявиха пред ФрогНюз юристи. 

 

“Изглежда започват да нагаждат удобен на прокуратурата и МВР човек към по-лека присъда”, посочи адв. Велислав Величков от Инициативата “Правосъдие за всеки”. 

 

Прави ли се аналогия с катастрофата, при която загина Милен Цветков? Прави се - и двете деяния са станали на възлови кръстовища в София, и при двете деяния има жертви, а освен това водачите са седнали зад волана, след употреба на наркотици. Кристиан Николов, отнел живота на журналиста Милен Цветков е обвинен за престъпление с “евентуален умисъл”. Семерджиев обаче - не. От прокуратурата посочват съществени разлики в двата случая, които не позволявали Семерджиев да бъде обвинен за престъпление с евентуален умисъл. 

 

Например - че Семерджиев е шофирал през нощта, в не пиков час. Николов пък е шофирал през деня, когато на кръстовището е имало автомобили и хора. Нека обаче припомним, че катастрофата с Милен Цветков стана на Великден - почивен ден, когато няма чак такова движение. Освен това, сядайки зад волана на автомобил след употреба на наркотици автоматично би трябвало да означава, че ти допускаш евентуално причиняване на тежък инцидент.  

 

Цялата плеяда на прокуратурата днес подозрително напомня на отказа й да образува производство за това, че Семерджиев е шофирал без книжка. Както писахме във ФрогНюз отказът от наказателно преследване е станал през 2014 г

 

“Не се установява в съзнанието на Георги Семерджиев да е имало представа, че управлява моторно превозно средство в едногодишен срок от наказанието му по административен ред за същото деяние, което е елемент от състава на престъпление по чл. 343 В, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК. Действително се установява, че Георги Семерджиев е знаел за обстоятелството, че не притежава свидетелство за управление на МПС и същият е неправоспособен водач, съзнавайки, че на 18 януари 2014 г. е управлявал МПС без свидетелство за управление на МПС, но в субективните представи на дееца е следвало да има съзнание, че управлява МПС в едногодишен срок от влизане в сила на наказателно постановление за управление на МПС без свидетелство за управление, което в действителност не може да се установи от материалите по преписката”, пише в прокурорското постановление от тогава.

 

НСлС е поискал от "Вътрешна сигурност" към МВР доклада за полицейски чадър над Семерджиев, обясни заместник-председателят на НСлС Ясен Тодоров.

 

А ще поиска ли някой да се разследва прокурорски чадър над Семерджиев? Питам само.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 13943 |14.11.2022 Момичета, ако бяхте до Бойко, сега щяхте да сте богати и депутати, а не в затвора. И Гешев щеше да ви пази . 0| 114727 |01.04.2022 Гешев подаде оставка, прокуратурата обвини Борисов и... още заглавия, които няма да видим днес . 0| 53415 |20.03.2022 Страхува ли се Андрей Райчев от Борисов и прокуратурата или да? . 25| 40076 |20.01.2022 Андре Токев даде урок по достойнство на ексминистър Горанов и прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads