Реклама / Ads
25| 13917 |17.02.2023 ГЛАСЪТ

Селски пръчки, мафиотски модел, ”Магнитски“ и латентната престъпност. Какво следва?

.
Тази маса вече е само мечта за Горанов... Източник: ”Дневник”
Омръзна ви да слушате за санкциите по закона „Магнитски“. Досадни са ви вече не само обясненията на попадналите български политици в списъците, но и на опитващите се да експонират към българската действителност разкритията на американското правителство в лицето на финансовото министерство и съответните специализирани служби.
 

Знам защо е така, вие също. Да вземем бившия финансов министър в два кабинета на Борисов – Владислав Горанов. От години името му се замесва в скандали: живее в лукс без да плаща, защото имал богат кръстник, започнал кариера от ДПС откъдето директно се оказва на важен пост в земеделското министерство, следва шеметно издигане в ГЕРБ, дясна ръка на Борисов, разпускане през уикендите в луксозен палат на Витоша, който също се оказва свързан с кръстника, твърдения на бизнесмена Божков, че му предал над 60 млн лева такса „спокойствие“ и пр. Най-противни са обаче заключенията на проверяващи органи – от прокуратура до КПКОНПИ, - че Горанов е целият в бяло, а всички дето се съмняват в неговата чистота и почтеност са завистливи аутсайдери.

Горанов досега гледаше останалите българи от високо – малки досадни буболечки, пълзящи в краката му.

 

Писнало ни е да ни навират този сюжет пред очите от години, затова е време да си зададем простичък въпрос: Защо се случва това с всички нас?

 

Отговорите са много и дълги. Започвани са разговори, разследвания на медии, опити дори на един-двама политици да повдигнат завесата, но всичко това е потъвало в популизма и шикалкавенията на прокуратурата, НАП, КПКОНПИ и др.

 

Латентната престъпност. Тя е тази, която властимащите отказват да обсъждат. Осветяването на нейните скрити измерения би хвърлило обществото в ужас, а това ще застраши съществуването на т.нар. „елит“.

Латентната престъпност е криминологична категория на престъпността, която се явява разлика между обема на действително извършилите престъпления и обема на регистрираните престъпления. Тя не е нищо друго освен разликата между действителната и официално заявената престъпност.

 

Може да ви се струва, че Горанов нарушава законите от доста време, но това съмнение си остава за вас. Проверките са го етикирали „невинен“ и той се експонира пред обществото като почтен човек – политик, управленец, бизнесмен, съпруг, родител.

А на вас ви става тъпо, гади ви се дори, кипва ви, удряте го на псуване, а накрая ви омръзва да мразите и да мечтаете за справедливост и се предавате на меланхолията, апатията и демотивацията. Няма смисъл, казвате си и това е най-големият подарък за Горанов, Гешев, Цацаров, Борисов и останалите на върха в хранителната верига на корупцията. Да, знам, и тази дума „корупция“ ви е омръзнала, но точно това е тяхната цел. Защото, нали? – има корупция навсякъде, но у нас се прекалява с говоренето и писането за това. Една от опорките на статуквото.

 

И ги оставяме на мира. За тях това е сигнал да плячкосват – кърджалии с бели якички, гелосани мародери със съпруги от селско потекло, превърнали се в хайлайф заради интересите на задкулисието. Мотото им е: Мое да съм селска пръчка, но вече съм на върха!

Прави са, така е, то се вижда и … понамирисва…

 

И тук на сцената се появяват списъците по „Магнитски“. Зад тях стоят институции, които не се церемонят с корумпетата. И не самите имена и партии като ГЕРБ и БСП ги вълнуват, а посткомунистическо-ченгеджийският модел, който мафиотизира управлението и политическия живот за сметка на гражданите! Обществото е наясно, че там се случват незаконни неща, но те остават скрити в зоната на латентната престъпност. Да, има я, но разкрития и статистики не я ловят.

 

Невинни сме, натопени сме! – викат заподозрените в един глас. Не, избраха ви, защото олицетворявате модела на корупция и разграбване на държавата. Искате доказателства? Хитреци: знаете, че любимата ви прокуратура няма да „открие“ такива и ще бъдете отново „изпрани, изгладени и колосани“ за пред камерите.

 

Вижте какво се случва в Европарламента. След извършените арести и повдигнатите обвинения на няколко евродепутати и на зам.-председател на ЕП, от вчера в кръга на разследваните за корупция са още двама депутати. Ден след ден обсегът се разширява, а разследващите навлизат все по-надълбоко в зоната на покварата. Чорапът започна да се разплита от бившия депутат Пиер Антонио Панцери, който сключи споразумение с белгийската прокуратура и започна да разказва какво, как и с кого се е случвало и договаряло.  

 

Време е всеки един от списъка да се замисли над думите на сър Артър Конан Дойл: „Ако бъдещето ми е черно, тогава е по-добре да мисля за него със студено спокойствие, както подобава на умен човек, а не да го оцветявам с празно въображение“.

 

В случая „празно въображение“ е синоним на „американците ще ми хванат опинците“. Студеното спокойствие е спасителният пояс: започни да говориш, за да си облекчиш положението. Стани българския Панцери навреме. Защото има и други прогнози в случаите, когато някои кръгове се притесняват, че вътрешен човек може да издаде четата…

 

И така ден след ден старото крадливо си отива, но до последно се опитва да запази натрупаните богатства, влияние и власт. Лошата новина за тях е, че тези, които са ги предпазвали до днес, също са застрашени от следващи разкрития.

 

Затова оттук насетне като чуете за латентна престъпност си представяйте всички прикривани, премълчавани и ненаказани престъпления. Имате лица и постъпки, с които да ги свързвате.

 

А най-хубавото е, че колкото и да се правят на мачовци убавците от елита ни, краката им треперят, дали ще се окажат в следващия списък. И има защо - те най-добре знаят.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 19654 |10.09.2019 Мафиотски интереси ли защитава акция ”Русофили”, „пързаляйки“ Русия и САЩ? . 23| 24421 |02.10.2017 Б.П.Ц - постсъветският мафиотски кинжал в сърцето на ЕС и НАТО . 70| 21392 |27.12.2015 Мафиотският преврат в ДПС бетонира модела #Кой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads