Реклама / Ads
10| 17524 |11.06.2018 ГЛАСЪТ

Сем. Дончеви, Той може да е Буда, но не е Будала

.
Айравата - кралят на властта
Като един нормален и средно интелигентен човек, вице-премиерът Томислав Дончев защити правото на съпругата му на собствено мнение. Поздравления. Но… Защитавайки Светлана с аргументи за правата на човека, Дончев нагази в забранените „ловни полета“ на управлението, в което участва за втори път.
 

"Червената нишка" на сюжета е, че съпругата на вицето на Борисов е свободомислеща гражданска единица, за която истината е много важна ценност. Така би трябвало да се възприеме, но едно обилно представяне във вестник под контрола на Пеевски в цяло фолио (две страници) буди логични съмнения.

 

Да караме поред.

Дончев казва: „Съпругата ми не е политик и изказва собствено мнение“. Значи ли това, че той политик и вице.-премиер изказва и защитава чуждо мнение? А знае ли Дончев, какво означава да имаш собствено мнение ако не си нечия съпруга? Да речем ако си журналист, бизесмен, държавен служител и пр.? Мнението ти да не съвпада с това на Борисов, Цацаров и Пеевски? Да провери Дончев в прокуратурата колко обвинения и за какъв период от време са повдигнати за „собствено мнение“. На какъв натиск, преследване, терор и заплахи са подложени инакомислещите.

 

„Тя е професионалист и самостоятелна личност. Никога не съм се опитвал да й налагам цензура“. Значи ли, че в управлението са главно непрофесионалисти и несамостоятелни личности, защото мнението им е съобразено 99,9 на сто с мнението на Краля Слънце. Така е наричан от мнозина Борисов, ако Дончев не е чул…

Дончев да се поинтересува как и Кой спуска участниците в тв предавания, както и въпросите, които да им се задават. Включително и някои от неговите участия. Да попита и за списъците от имена, които да бъдат дискредитирани, компрометирани, сатанизирани и пр.

 

„Едва ли някой ще оспори факта, че всички български граждани трябва да спазват закона и едни същи правила - без значение на социалния им статус, етническия и религиозния им произход“. Браво! Но това е за пред камерите. Вярно, ч се появи при Путин с раничка и това изуми руския президент, но Дончев да толкова наивен относно спазването на законите и правилата от всички граждани – едва ли. Ако се огледа ще види колко недосегаеми има край него, там горе. Той е един от „имунизираните“. Лицемерно е да говориш, че трябва да е едно, когато си в управление, което изповядва съвсем друго и дори го нарича „ценности“. За привилегиите и недосегаемостта става дума. Само един пример: Допреди година и половина депутатът Делян Пеевски декларираше, че притежава стар Опел и дребни пари в банка. За нула време стана мултимилионер. Никой обаче не проверява произхода на финансите, с които това е постигнато. КПКОНПИ, прокуратурата, НАП и пр. институции отказват дори да го проверят. Същият Пеевски не фигурира дори като свидетел по делото „КТБ“, където реално би трябвало да е обвиняем. Дончев вярва ли, че това означава „всички да са равни пред закона“?

 

„Не ми харесва някой да ме кара да се разграничавам от Светлана. Утре някой може да ме накара да се откажа от майка си. Аз стоя зад това какво съм казал и написал. Не го прехвърлям на вас. Според мен не се прави достатъчно за интеграцията на ромите. Трябва най-вече да работим за образованието. Държавата се е захванала с това. Всеки има право на свобода на словото, стига да не нарушава доброто поведение“.

Да видим. И други не искат да ги карат да се разграничават от ценностите, които изповядват техните най-близки хора, но им налагат. Светлана е отнесла обиди и дори заплахи, които не е приятно, спор няма. И толкова. Какво да правят другите, които не са съпруги на едикой си? Тях не просто ги ругаят в мрежата. Върху им се стоварва цялата репресивна мощ на държавата. Данъчни, полицаи, следователи и прокурори  съсипват бизнеса и живота на дръзналите да имат мнение. Знае ли Дончев, че за да запазят бизнеса, децата си и близките си, много хора са принудени да плащат „данък спокойствие“? Десетки, не, стотици милиони се разпределят по веригата, част от която е Дончев. Той не е ли чул съмнително шумолене?... Или той е изключението: честен, чист, неподкупен, интелигентен, справедлив… „Екопродуктът“ в кабинета Томислав Дончев. Не всички са балъци, Дончев, не всички.

 

Все повече хора все по-често наричат управлението „триумвиратът Борисов, Цацаров, Пеевски“. Сравняват го с диктатура. Използват и „цацаратура“, заради неограничената власт – заслуга на ГЕРБ - на държавното обвинение. Социологическите проучвания – наши и чужди – поставят България на първо място по корупция, не само в Европа. И на последно по доходи, стандарт на живот, здравеопазване, грамотност, качество на труда, инвестиции, върховенство на закона, свобода на словото и медиите и пр. ГЕРБ управлява 10 години. (Оправданията с Орешарски, колкото й да са верни, се отнасят за една година.) Наслушахме се на хвалби за магистрали, пътища, саниране, европари, стабилност, газови хъбове, АЕЦ, газопроводи и други чудеса. Половината от тях са ПР, а другата половина – вятър и мъгла. Става дума за служебни задължения, за които никой не е длъжен да благодари. Да оставим как са свършени, колко милиони са откраднати и пр.  

Дончев да се информира колко милиони и по какви схеми се наливат в медиите, обслужващи властта и най-вече премиера Борисов. Ще открие, че между тях няма нито една, която си позволява и най-малко несъгласие със „слоновете на властта“* – законодателна, изпълнителна и съдебна. Нещо като триглавия Айравата – кралят на слоновете.

Критиките на опонентите на властта са верни почти на 60%. Твърдението е на Джон Адамс, американски президент и отличен юрист. Защото идвали „директно от домовете на хората“.

Колкото до ромите, които са повода за изразеното мнение от Светлана Дончева, именно ГЕРБ е партията, която позволи цялата вакханалия около проблема. Защото са нужни изборни победи. Не онези над 2 млн, които са навън.

 

„Ще се разгранича от Светлана само в момента, в който се разведем“. С тези думи Дончев задраска всички преди това. Ами ако е права, какво значение има дали са женени или не? Истината от споделените легло и дом ли зависи?

 

Светлана Дончева реализира чудесна предотпускарска рекламна кампания на своя съпруг, а и на себе си. Тези са готини, - е очаквания резултат. Дори оплювките са от полза за рейтинга. Но хайде да я видим свободолюбивата по едни други теми, заради които бият през пръстите.

 

Томислав Дончев нито е наивен, още по-малко глупак. Случката със съпругата му е реклама за него. Хем е вице-премиер, хем защитава свободата на мнение. Хитро. Само че Той може да е Буда, но не е Будала…

 

Борис Петков

 

*Слоновете в Юго-Източна Азия за символ на властта. Там те са свещени животни. Според легендата слонът Айравата е назначен за крал на всички слонове. В храмовете Айравата се изобразява най-често с три глави, а понякога и с пет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 38544 |10.05.2018 Разтворете краката или как може да преуспее прокурор . 15| 16348 |26.11.2017 И Левски може да предскочи оградата... ”Златно ръкостискане” за Вожда . 17| 15042 |07.11.2017 България може да изчезне под руините на политическото невежество . 13| 19069 |25.09.2017 Само Борисов може да спаси света, но големите и Си Ен Ен се ослушват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads