Реклама / Ads
95| 16952 |14.05.2021 ГЛАСЪТ

Сензационни разкрития на руски разузнавач, как България е натопена за атентата срещу Йоан-Павел II, крити 40 години

.
Виктор Шеймов
40 години след атентата срещу папа Йоан-Павел II се говори все още за неясни детайли от онези събития. Все още има недоизказани неща. Странно е, че факти, които вече са известни в различни среди по света, у нас все още се премълчават. Прикриване на грехове на стари другари на „тихия фронт“, на бившия „по-голям брат“ ли е това или просто глупост? Преценете сами след като прочетете този текст.
 

Промиваха мозъка ми от самото детство. Но аз вярвах в строя, вярвах на ръководството. Сам написах молбата да бъда приет в комунистическата партия. Исках да работа за своята родина и го правех, без да жаля сили. Но убежденията ми рухнаха, когато разбрах, че нашите служби готвят ликвидирането на папа Йоан-Павел II“.

Това са думи на Виктор Шеймов, високопоставен офицер от руските служби. Той умира в края на 2019 г. на 74 години в САЩ. Бил е майор от КГБ, наричан „най-важният човек“ на съветските тайни служби, преминал на „другата страна“. Случаят е считан за един от най-големите провали на службите на Кремъл, защото Шеймов е разкрил на ЦРУ едни от най-пазените секрети на Москва.

 

В едно от редките си интервюта, Шеймов обяснява, че е решил да избяга, когато се убедил, че съветските служби не работят толкова за благото на обществото, колкото по нечисти операции и „мокри поръчки“.

Виктор Шеймов е един от най-младите експерти, заемал изключително висок пост в Първо управление на КГБ. Той отговарял за потока от секретна информация идваща към централата в Москва от всички краища на света. Участвал и в ръководството на агентурната мрежа по целия свят. Работил едновременно и за Военното разузнаване.

В последващите анализи за неговото бягство ръководството на КГБ стига до категоричния извод, че най-вероятно причина за предателството на Шеймов е информацията за готвен атентат срещу папата. Той споделил пред свой колега, че е шокиран, когато научил какво е замислило висшето ръководство на страната. Всъщност той научава случайно за плана по отстраняването на светия отец. Докато бил командирован в Полша, офицерът участва в среща с генерал Д.В., отговарящ за местната резидентура. В един момент в стаята нахлул полк. Соловьов, колега на Шеймов. Носел спешна грама, подписана лично от тогавашния ръководител на КГБ Юри Андропов. В нея пишело: "Проучете цялата нужна информация как да се приближим до папата“. Всички били наясно, че това означава само едно:Папата трябва да бъде ликвидиран.

 

По-късно Шеймов си спомня, че още през 1978 г. когато Йоан-Павел II бива избран за папа, Юри Андропов в своя телеграма до варшавската резидентура написал: „Как въобще допуснахте да бъде избран гражданин на социалистическа държава?!“

Шеймов припомня също, че през 1981 г. наистина е извършено покушение срещу папата, а стрелецът е турчинът Мехмет Али Агджа, член на терористичната организация „Сивите вълци“. В хода на разследването италианските служби уличават служители на българското разузнаване и на БГА „Балкан“. Тази версия се лансира по-късно и от други служби, най-вече от ЦРУ. Всъщност зад атентата най-вероятно са стояли съветските тайни служби.

 

През 2005 г. Агджа заявява, че поръчители на убийството са кардинали от Ватикана. Тази версия обаче не се приема сериозно, защото вече е имало достатъчно доказателства, че следите водят към Москва…

 

По това време – началото на 80-те години – Военното разузнаване и КГБ засилват влиянието си в Кремъл. Особено чрез силния шеф на КГБ Юрий Андропов. Борбата за властта към края на живота на генералния секретар Леонид Брежнев ставала все по-ожесточена. Тогава Андропов си осигурява подкрепата на ГРУ, което организира специална подготовка на офицери от армията – от Военно-въздушните сили, танковите части и др., които били обучени да водят улични боеве. Също и да действат като диверсионни групи в градски условия. Военните били настанени в общежития край Москва и очаквали заповед за действие. Тогава именно Андропов издава разпореждане: „Длъжни сте да изпълните всяка заповед!“.

 

Имало план за смяната на Брежнев, който вече бил много болен и властта да поеме Андропов. Не се стига до преврат обаче, защото Брежнев умира.

Друг мотив Шеймов да се разочарова от КГБ е убийството на негов приятел и колега, който няколко пъти споделял, че капиталистическата система има очевидни предимства пред социалистическата.

 

Шеймов разказвал и за други заповеди, които целели премахването на известни руски граждани или офицери от службите, които преминали на страната на Запада.

Известно е още, че Виктор Шеймов е разкрил на американците, че съветските служби са вербували висши служители на ЦРУ и други разузнавателни служби. Срещу това му е било обещано пълно финансово обезпечаване на семейството му до живот.

Историята на Виктор Шеймов е малко известна в България, години наред дори не се споменава за неговите твърдения. Неговите разкрития обаче са много ценни, защото за пореден път разкриват, че страната ни няма нищо общо с атентата срещу папа Йоан-Павел II. Българските служби и правителства са длъжници на хората, които бяха набедени по онова време и минаха през огромни изпитания. Един от тях – Сергей Антонов бе подложен на унижения, разпитван и малтретиран в италиански затвор. Когато бе признат за невинен и се върна в родината, той бе забравен и оставен да се оправя както може. Помагаха му само най-близки приятели до смъртта му през 2007 година…

 

Самият папа Йоан-Павел II през 2002 г., по време на посещението си в България заяви, че страната ни не е замесена в атентата срещу него. Разкритията на съветския разузнавач Шеймов доказват за пореден път, че това са инсинуации.

 

Фрог нюз

 

П.П. Руски медии са публикували интервюта и изявления на избягалия от страната в САЩ разузнавач Шеймов. Включително твърденията му за организирането на покушението срещу папа Йоан-Павел II от руските тайни служби по нареждане на Андропов. У нас за скандалните признания не се споменава. Защо?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 24811 |06.05.2021 Борисов и медиите му доказаха, че ужасните разкрития за него, са верни . 63| 18525 |06.12.2019 Разкритията за руските шпиони уплашиха родната полит-мафия и тя насъска тролове и медии . 27| 12291 |24.08.2019 Особености на руския превод и има ли той почва у нас . 72| 20022 |02.05.2019 Защо Висшият клир мрази Ватикана и козирува на руския патриарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads