Реклама / Ads
0| 43295 |13.04.2022 ГЛАСЪТ

Путин бесен за шпионските провали в София. Къде изчезват агентите след връщането им в Русия

.
Путин в централата на ГРУ...
Около петнайсет служители на руската Служба за външно разузнаване (СВР) и Главното разузнавателно управление на ГЩ на Руската армия (ГРУ) са разкрити в България само през последните месеци. Това станало с активното съдействие на западни тайни служби, най-вече на американските. Руският президент бил бесен от данните в последния доклад на СВР, които потвърждават исторически провал на агентите на Москва.
 

Още повече го ядосала откритата конфронтация между военните „грушники“ и „балета“, както в ГРУ наричали колегите си от СВР. Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници в Русия.

 

Още по-тревожно за Кремъл е съмнението, че някои от разкритите разузнавачи може да са издали важни тайни не само на българските, но и на западните служби. България е център, от който се препращат руски шпиони в страни от НАТО и ЕС. Това става като им се осигуряват български документи на отдавна починали български граждани или на такива, които от десетилетия живеят в чужбина. Тази система допреди година работела безотказно, тъй като властта в София не само си затваряла очите, но хора от службите ни съдействали на „братушките“. Били дори съгласувани „действията“ срещу български лица, работещи за Кремъл.

 

Обикновено това се извършвало чрез шумни акции на прокуратурата, задържания на неколцина пенсионирани офицери. След време всичко се замитало под килима. Включително опитите за дискредитиране на русофилското движение, което всъщност втвърдявало ядрото на поклониците на путинското управление.

 

Особено дразнещ за Москва бил провалът на „грушника“ Владимир Русяев от посолството в София. Чрез разкриването на лошо скалъпената легенда за работата в България американците и други натовски шпионски централи осветили десетки руски агенти в европейски държави.

 

Не е ясна съдбата на завърналите се разузнавачи в Москва. От ГРУ и външното разузнаване докладват, че спрямо тях са предприети всички предвидени в такива случаи процедури. Нарастват съмненията обаче, че немалко от тях са задържани и са им повдигнати тежки овинения. Офицерите преминават през детектор, кръстосани разпити, тестове за лоялност, доказване на имоти и банкови сметки във валута, както и такива на близки родственици. Най-трудни са характеристиките и сведенията, които трябва да дадат за свои колеги, както и за членове на дипломатическата мисия, включително посланика. Тази част е най-трудна, защото всички са наясно, че за него също се дават сведения и мнение. Това прави параноята повсеместна, от което процъвтяват доносите, категорични са нашите източници.

 

От СВР се възползвали от провала на ГРУ и поискали от Путин да предостави цялото ръководство на разузнавачите под дипломатическо прикритие на шефа на СВР Наришкин. Това вбесило военните, които изтъкнали своите заслуги по отстраняване на „вредни“ за Москва хора. Президентът Путин обаче ги обвинил, че са се провалили тотално по отношение на информацията от Украйна, заради която руските войски търпят неудачи и тежки загуби в „специалната военна операция“.

 

Ото доклада става ясно, че главна цел на Кремъл и тайните му служби спрямо България остават опитите да бъдат задълбочени настроенията сред българите срещу НАТО, САЩ и ЕС. Крайният етап предвижда провеждането на референдум и напускането на страната ни от въпросните съюзи. Този пробив би създал съмнения за членството и на други страни от бившия източен блок.    


Най-неприятният извод в последния доклад на руските служби е, че има основания да се смята, че предстоят нови, още по-големи скандали със служители на разузнаванията. Предвиждат се дори нови провали на руските агенти в САЩ, Великобритания, Турция и някои страни от НАТО. Особено притеснително било, че може да бъдат ударени връзките на Москва с различни терористични организации и внедрените там руски офицери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 47321 |07.04.2022 Бивша голяма клечка в България пише писмо на Путин . 0| 14760 |04.04.2022 Буча: Иди и виж! Докато гинат хиляди в Украйна, путинофили у нас се татуират . 0| 11302 |29.03.2022 Обратното броене за Путин започна. Кратко запознаване с путинизма . 0| 18597 |17.03.2022 Непобедимата руска армия се оказа победима. Кой излъга Путин?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads