Реклама / Ads
11| 17127 |27.10.2020 ГЛАСЪТ

За Широка лъка 9 млн лева, за останалите – гол… Бурунди на Европа сме

.
В Бурунди...
Покрай положителните тестове на премиера Борисов, любимият му Заю Баю – Николай Нанков и кмета на Широка лъка Васил Седянков научихме що е икономическа дискриминация. На предизборните репортажи, заснети от Севда тв на киностудия ГЕРБ преди дни, се видяха първенци и жители на китното родопско село – десетина на брой, които благодаряха на Борисов за прекрасното управление.
 

Една женица обеща да не си мие ръцете от ръкостискането с важния гост, докато пак бъде избран. Народната любов не знае граници и е готова да поеме риска да остане немита доста време, но това е друга тема… А може и да е послъгала, за да направи густо на премиера – има го в народопсихологията.

 

Кметът Седянков разкри тайната на селското благоденствие и любовта към първия партиен и държавен ръководител – парите.






Тодор Живков бе казал: “Как ще решиш проблема? Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти нямаш право да решаваш! А ти ще отидеш да взимаш решение? Ти немаш пари, па ще се измъкнеш след това".

 

Седянков получил от властта 9 милиона и Широка лъка е добре. Да са живи и здрави. Жителите на селото са около 470. Там е Националното училище за фолклорни изкуства. То е с държавно финансиране.

 

Чудесно, но така ли е навсякъде?

 

Според Иван Хаджийски „За да можем да сравняваме две величини, последните трябва да са сравними, т.е. да имат като основа за сравнение общ еднакъв знаменател“.

Сравняваме. Звъним в 12 произволно взети села в Ловешко, Плевенско, Видинско, Пазарджишко и Монтанско. Научаваме от притеснени кметове – спестяваме им имената – че при население между 800 – 1200 жители, средният бюджет за година е около 100 хил. лева. В тях влизат заплати, осигуровки на служителите, възнаграждението на кмета, както и издръжката на кметството и капиталовите разходи. За ремонти на улици, училища, детски градини, улично осветление и пр. кметовете се молят на общината за всеки лев. Но и общините са в нужда и за кое по-напред.

 

Ето – сравнихме.



.

В България...                                           Снимка: БГНЕС

 

 

Борисов избягва такива села, а те са поне 80 на сто от всичките. Там голи циганчета тичат по улиците, не са фотогенични, на всяка крачка изоставени и разграбени къщи, а достъпът до тях ще затрудни дори прословутата премиерска джипка. Сравнението напомня повече Бурунди, отколкото Широка лъка.

 

Не ви настройваме срещу Широка лъка, опитваме се да привлечем вниманието към останалите селища.





И пак Иван Хаджийски: "България трябва да стане богата, благоденстваща и щастлива, но – за всички. Тогава целият български народ ще разгърне скритите си сили и ще си създаде в новата история място и участ, каквато заслужават неговият устрем, неговите амбиции, неговото трудолюбие и неговата прекрасна земя. Той ще стане тъй велик и уважаван, какъвто е бил и в миналото. Въпросът е: как да стане това?"


.
Те са без маски, но в Широка лъка всичко е ОК, не като в Бурунди и останалата България, пази Боже...                                            Снимка: бТВ

 

И ние питаме същото: Как да стане, мамка му? И се сещаме, че кметът Седянков се похвали освен с милионите и с това, че го лекувала по телефона д-р Дариткова, шефката на групата на ГЕРБ в парламента. Ех, какъв късметлия! Нека публикува нейния телефон и този на Борисов, та и колегите му от другите села да оправят живота на своите съселяни, че и своя. Иначе - Бурунди, нали…

 

И нещо съвсем дребно, но все пак: Деветте милиона, дето ги дал Борисов на Широка лъка, са от всички нас, данъкоплатците. Кметът Седянков да го има предвид.

Колкото повече Широка лъка заприличва на изключение, а останалите села на Бурунди, толкова повече дискриминацията по партиен признак ще става актуална тема.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 17816 |26.10.2020 Опростачването като трайна тенденция. Вредите и ползите от Вежди . 43| 24729 |25.10.2020 От България стартира Карибската криза и разминаването с ядрена война през 1962 г. . 34| 8954 |24.10.2020 Подкрепям смелите беларуси! Двама висши прокурори подадоха оставка в Минск . 67| 29967 |23.10.2020 Кой и какви интереси стоят зад маските. България - част от световната конспирация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads