Реклама / Ads
34| 8954 |24.10.2020 ГЛАСЪТ

Подкрепям смелите беларуси! Двама висши прокурори подадоха оставка в Минск

.
Двама висши прокурори подадоха оставка в Беларус. Началникът на отдел в държавното обвинение Елдар Сафаров и старши прокурорът, упражняващ контрол по изпълнение на законодателството в Следствения комитет на Беларус Олег Талерчук напуснаха Генералната прокуратура на страната. Това съобщава изданието Tut.by.
 

Причина за напускането на магистратите са продължаващите протести срещу избора на Александър Лукашенко за пореден президентски мандат.

Това бе вътрешен изпит за мен самия. Реших да постъпя по този начин и да оглася решението си, за да подкрепя символично смелите мои сънародници, които са подложени на репресии“, - заявява Олег Талерчук. Той съжалява, че не може да помогне на пострадалите от полицейското насилие по друг начин като прокурор и затова напуска системата, срещу която са много граждани.

 

Елдар Сафаров на свой ред коментира, че също напуска заради протестите, които продължават от лятото. Сафаров е известен като един от принципните магистрати, който умее да събира годни доказателства за извършени престъпления. Той е работил по т.нар. дело „ОПГ Морозов“, по което е трявало да се доказват над 100 извършени престъпления, от които 20 убийства. Босът на бандата Сергей Морозов и заместникът му Игор Датченко са получили смъртни присъди.

 

Сафаров и Талерчик не са първите, които напускат прокуратурата. От лятото до сега оставки са подали още няколко държавни обвинители. Процесът се засилва след назначението на Андрей Швед за главен прокурор на 9 септември. Според наблюдатели той е политически избор, защото защитава действията на властта по всякакъв повод.

 

Швед се прочу с повдигнатите над 400 обвинения срещу протестиращи. От лятото досега над 1500 беларуси са подали жалби за упражнено насилие и нарушаване на човешките права срещу тях, но Андрей Швед в свое изявление нагло заяви, че в нито едно от тези оплаквания няма данни за извършено нарушение на закона от униформените. Пред медиите главният прокурор се задоволява да повтаря че се извършва проверка по различни случаи. Досега няма резултат по нито една от тези проверки.

Преди да стане главен прокурор Андрей Швед е бил заместник-главен прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 29967 |23.10.2020 Кой и какви интереси стоят зад маските. България - част от световната конспирация . 28| 16249 |21.10.2020 Последният виц: Борисов разпоредил проверка на ДАНС за „Радевия случай“ . 37| 11363 |20.10.2020 За Триото, което пална фитила . 31| 29691 |19.10.2020 Доказано*! Кремъл, Божков и Сорос плащат на социолози да режат рейтинга на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads