Реклама / Ads
15| 27658 |07.01.2014 ГЛАСЪТ

Не ща тютюн, ще гледам пепелянки!

.
Млад фермер се запознава с пепелянка...
Обичам отровните змии и особено пепелянките. Те са много спокойни, но настъпиш ли ги - отмъщават моментално и смъртоносно. Искам да отглеждам от тези мили влечуги, а държавата да ми гарантира изкупуването им на цените като в ЕС. Грам суха отрова струва 10-12 хиляди евро.
 
Пепелянката живее навсякъде, но най-обича открити, каменисти, припечни места, каквито са местата дето се отглежда тютюн. Там ще ги ловя, а после - във фермата. Ако не ми ги изкупуват по високата тарифа и навреме, отивам пред Народното събрание, Президентството и Министерски съвет и ги пускам на свобода. Това ще е моят протест. Пепелянки с пепелянки да се срещнат...

Това ни е написал наш читател от Червен бряг. Приемаме го като алтернатива с чувство за хумор към тютюнопроизводителите. На тях със сигурност не им е до шеги, защото проблемите им са сериозни.

Все по-често обаче други производители недоволстват и подмятат: Защо държавата е длъжна да изкупува тютюна?! Откъде накъде! Производителите на картофи, боб, рози и пр. не заслужават ли същото внимание?

Все по-често се чуват и други гласове. Ако е толкова ценен този тютюн големите фирми ще дойда и ще го изкупят направо от селата. Но не идват. В Гърция изкопната цена на тютюна била двойно по-висока от нашата. Странно тогава, защо не идват да купят нашия и след това да изкарат двойна печалба там.

Не минават вече и обясненията на лидерите на ДПС, че нямало алтернатива за тютюна. Това не е вярно. Има алтернативи. Но някои предпочитат да извиват ръцете на държавата и да отстояват остарелите си разбирания на всяка цена.  

Тук е мястото да се подчертае дебело, че голяма вина за ситуацията има Министерство на земеделието. То дава милиони за рекламиране в определени медии на всякакви програми, някои от които напълно излишно. Но за алтернативите на тютюнопроизводството не се обелва и дума, освен сигурно някоя диплянка, която така и не е стигнала до никого. Затова ще стане дума и по долу.

Важно е да се знае, че през 2013 г. Европарламентът гласува да не се отпускат субсидии за тютюнопроизводителите през следващия програмен период. Това е част от реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС. Защо политиците от ДПС не запознаят електората си с това решение?

Нещо повече, в специализираните звена на ЕС смятат, че от осем области, където се отглежда тютюн, в пет се намират алтернативи. В останалите три също е възможно да се предприеме нещо различно, но трябват идеи и предложения. Упоритост също. Ако са практични, ще бъдат подкрепени финансово. Но къде са тези предложения? Няма ги. Има закани, блокади и искания.

Ще изброим само някои от алтернативите, без да се впускаме в подробности.

Шафран

Отглеждане на шафран е възможен вариант. Става въпрос за шафранов минзухар. Може да се отглежда спокойно в Родопите, Пирин и Стара планина. Отглеждането му е много по-лесно от това на тютюна. Сушеният шафран, според качеството, се изкупува за 15 000 до 30 000 лева за килограм! Изкупува се от фармацевтични и козметични компании. Множо желана подправка е в арабския свят. Инвестицията в декар шафран е около 500 евро, а засетите луковици дават плод десетина години. От декар се добиват около 1 - 3 кг шафран годишно.

Биомента

Ценната билка вече се отглежда в Югозападна България. В Хаджидимово земеделецът от Хаджидимово Иван Маринов е разкрил десетина работни места. Първоначално е вложил 35 000 лева за купуване на разсад и за подготвяне на земята за засаждането й. Върнал си разходите само за една година. Желанието му е да получи и печалба и 500 кг суха маса от декар.

Продава я на фирма, с която има договор на цена 2,50 лева на кг, а на работниците си заплаща по 20 лева за 8 часа на полето. Засега.

Много хора т региона се колебаят и не зная как да постъят. Някои от тях смятат, че държавата е длъжна да им помогне да започнат новия поминък и да гарантира изкупуването на продукта.

Работа и задължение на ДПС и останалите партии е да обясни на тези хора, че държавата въобще не им е длъжна. Някои от тях работят в Гърция и там не искат гръцката държава да им помага. Защото съзнават, че е смешно дори да си го помислят. Но тук искат, защото още не са разбрали, че социализмът си е отишъл преди 24 години.   

Стевия

Растението стевия е десетки пъти по-сладко от захарта и доказано вирее в почва, върху която преди това е бил саден тютюн, тъй като е богата на никотин. Не е химическо и изисква много по-малко поливане, отколкото тютюна. В Европейския парламент има прогарми за отглеждане на тази култура, има и търсене. Турция, без да е член на ЕС, вече усвява на много места производството и заменя тютюна със стевия.

Сусам и тахан

Печалбите от тютюн спрямо сусама и други житни култури са несъизмерими. Ако едно семейство обработва площи с тютюн, обикновено изкарва средна печалба около 6 хил. лв. за година. Като го разбиете на 12 месеца, остават по 500 лв на месец. Това в никакъв случай не може да се сравни с печалба от зърнено-житни култури или сусам. Един кг сусам струва 5 лв. и намира добър пазар в Европа и най-вече в Холандия. Като отворите сайтовете за биохрани, ще видите, че килограм тахан от Гърция е 24 лв., докато хората в Ивайловград го продават за 10 лв. Една наша таханджийница може да произвежда по 100 кг тахан на ден, и то биологично сертифициран. Такива продукти ще могат да се конкурират успешно на пазарите в Европа. Тази пазарна ниша в момента се запълва от Судан и Египет, но вкусовите качества на нашия сусам и са много по-добри.

Корнишони

През последните години в Гоцеделчевско много стопани обърнаха поглед към краставиците. Оказа се, че корнишоните виреят отлично там, където досега никой не ги е садил. Освен това са екологично чисти и много вкусни. Изкарват се добри пари, търговци от Гърция вече наобикалят производителите да договарят количества. Това, разбира се, изисква нови технологии и усъвършенстване на производството. А защо не?

Култивирана шипка

Една истинска алтернатива на тютюнопроизводството е производството на култивирана шипка. От XVI век шипката се използва за лечение на скорбут, болести на стомаха, сърцето, неврити, чернодробни и очни болести. Тя е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето страни. Шипката расте еднакво добре както по речните корита, крайречни ливади, поляни, край пътища, пустеещи места, така и в планински голи ливади, пасища и покрайнини на гори. Шипката е невзискателна към почвите и климата. Вирее на изоставени, необработваеми, стръмни и полупланински земи, до 1500 м. над м. височина. При нашите условия, това е едно от най-подходящите за култивирано отглеждане растение. Икономическите показатели при производството и реализацията на култивираната шипка са повече от добри. Разходите за производство както на човешки труд, така и на финансови средства са доста ниски. Годишно разхода за 1 дк. не надхвърля 150 лева, при положение че едно домакинство може да отглежда 10 дка. влагайки до 60 човеко дни годишно. Необходимата техника за обработка е не по-различна от необходимата за обработка на тютюн. Разходите за създаване на насажденията са между 380 – 650 лева в зависимост от сорта и избраната технология на засаждане. Разходите за създаване са повече от минимални имайки впредвид 20 годишният живот на насажденията. Изкупната цена на килограм свежа шипка (плод) в момента се движи между 0.7 – 0.9 лева. Добивите достигат от 800 кг до 2000 кг. на декар. Приходите са значителни и в зависимост от сорта и полаганите допълнителни грижи - поливане, торене и достигнат 800 - 1600 лева от 1 дк. За съжаление не е използван достатъчно капацитета за усвояване на средства по евро фондовете, както поради липса на информация и достатъчно популярност така и поради неразбирането от страна на администрацията за разликата в сортовете, и съответните ценови равнища за разсадо-посадъчен материал, което не стимулира евентуалните производителите да предлагат проекти с подобен характер, поради невъзможност да усвоят полагащата им се субсидия на база реално заплатени средства за разсада. Ето това е работа на земеделското министерство, което обаче нехае.

Гъби

По света годишно се отглеждат милиони тонове гъби. Китай е най-големият производител с 70% от световното производство. С годишно производство на Холандия от около 250 000 000 паунда! Бизнесът е рентабилен, а добивът при отглеждането на гъби може да достигне до 30 килограма от квадратен метър. Много от страните в ЕС консумират огромно количетво култивирани и горски гъби и се знае че предпочитани са тези от Балканите и в частност от България. У нас чудесен пример в това отношение е преработвателния комбинат в с. Жижево в Родопите, където хем се изкупуват гъби на добра цена, хем се обрабоват и консервират. Оттам поемат към цял свят заради перфектното си качество. Вече са известни технологии за производство на най-търсените видове: пачи крак, манатарки и други диворастящи видове.

Мнения от мрежата

"Борбата на тютюнопроизводителите е справедлива ,друг е въпроса ,че големите в бранша правят далавера на техния гръб и обикновено те организират и протестите. Целта е да се вдигнат цените и субсидиите. Веднъж видях на протестите най-отпред поне десетина от местните богаташи. Баха си оставили скъпите автомобили през няколко улици  бяха обрекли скъсани фанели и якета. Тогава осъзнах далаверат на тези хора.

***

"След като цените на тютюна в Гърция са по-високи от тези в България, да ходят да си го продават там!!! Щото и цените на агнешкото, пилешкото и телешкото са по-високи в Гърция, отколкото в България, но не ходят да си ги купуват в Гърция, ами си ги купуват по-евтино в България!!! На който не му харесва в България, да върви в Турция!!! Достатъчни са ни и радикалните ислямски имигранти с които ни залива Реджеп Тайип Ердоган!!!"

***

"По-ниските цени са заради завишените държавни субсидии. Добавената стойност в сектора е една и съща. Има ли субсидии, преминават транзит към следващото място във веригата, под формата на по-ниски изкупни цени. Данъкоплатците пълнят джобовете на международните тютюневи монополи."

***

"В държавата-менте, позната още като "България", не само всеки 3-ти е пенсионер, не само от 5 в работоспособна възраст работят само 3, но и от тези 3-ма 20% са бюджетен сектор, още 20% са някъде в губещите държавни фирми като БДЖ, БЕХ, ВМЗ, Терем, Български пощи, Напоителни системи, и още 20-30% са в субдсидираното селско стопанство. Така простата сметка показва, че ефективен данъкоплатец е само 1 от 8 души население. Логично и цялата държава има жизнен стандарт като на семейство, където работи 1 от 8 члена, т.е. стандарт на цигани.

***

"Държавата не е длъжна на никого!!! Спрете с безумните искания да се изкупува всичкия тютюн. Няма такова лигавене никъде по света. Произвеждаш и сам си търсиш купвач и пазар, сам си договаряш цените. Като не можеш - отпадаш поради некадърност. То не става с мотика и блокади, иска се и малко акъл. Пашите в ДПС станаха милионери от мизерията на своя електорат и продължават да го лъжат с тоя тъп тютюн!!!! Как пък един не проумя, че има и други неща да се работят, маааму стара!!

Тютюнопроизводителите са трудолюбиви хора. Това е безспорно. Но и наивни. С тях злоупотребяват и политци, и тарикати търговци. С алтернативно земеделие те биха могли да изкарат много по-големи печалби. Но тогава ще станат независими и ролята на ДПС ще затихне. Ето това ръководството на движението не иска да допусне. Да си производител на тютюн е все едно си крепостен селянин. Така им се иска на някои. Само че времената са други и това няма да продължи дълго по този начин. Време е младите хора в тези райони да се събудят, да радвижат мозъците си и да се захванат с алтернативно земеделие. Европрограми колкото щеш. Пазарът също е отворен за еко продукти, така че шансовете са големи. Един път да усетят предимството на новото земеделие, мнозина сами ще изоставят тютюна.

Крайно време е. Тук споменахме само няколко алтернативни варианта. Споменахме и безхаберното отношение на земеделското министерство към тях. Няма да се учудим, ако някой ден оттам започнат да рекламират щедро отглеждането и лова на пепелянки в отдалечени селски райони. Какъв поминък само... Но тогава няма да е министерство на земеделието, а на фармокологията... Но както знаете, партийните кадри са готови на всичко, само и само да са във властта. Ако трябва, ще отглеждат и пепелянки.

 

Мария Досева

Иван Петров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 18307 |05.01.2014 Нешка Робева - митове и реалности . 89| 44048 |03.01.2014 Тома Томов: Ако Близкият изток се срути, загиваме . 36| 14035 |02.01.2014 10 куплета за смъртта на една баба в Овча купел . 35| 9980 |01.01.2014 Патриарх Неофит: Докле имаме време, нека правим добро на всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads