Реклама / Ads
51| 18312 |05.01.2014 ГЛАСЪТ

Нешка Робева - митове и реалности

.
Нешка Робева
Нешка Робева хвърли нова бомба в публичното простраство. Или поне се опита. "Удивително беше, че наистина държавата не се намеси да блокира сметките на фондация "Утре за всеки", в които постъпиха парите, дадени от Ангел Бончев, за да откупи съпругата си Камелия. Държавата в много неща може да се намеси. Навсякъде казват, че режима е либерален, че живеем в демокрация и държавата не трябва да се меси, хайде бе. Тогава защо е тази държава, защо плащаме данъци. Ние живеем в психиатрия и държавата е длъжна да се намеси".
 

Треньорката по художествена гимнастика разкри в едно телевизионно предаване, че е напуснала фондация "Утре за всеки" разочарована, когато ръководството отказало да върне дадените под натиск 157 хил. евро от Ангел Бончев, за да пуснат "Наглите" съпругата му Камелия, която по-късно издъхна от рак. Фондацията дори не предложи да помогне на семейтво Бончеви.  Преди дни съда присъди окончателно парите да бъдат върнати на Бончев. От Фондацията обаче заявиха, че това няма как да стане, защото нямали пари.


"Ужасно съм изненадана, да не кажа потресена от поведението на хората, на които бях повярвала, защото бях в управителния съвет на фондацията. Всички знаехме, че парите бяха дадени под натиск. Когато влязох във фондацията бях убедена, че ще прави добро. Ние участваме във всички благотворителни инициативи. След дарението, когато разбрах, че парите не се връщат, се оттеглих. Страшно е това, което стана, още по-страшна е реакцията на хората от фондацията. Не можеш да работиш с такива пари, ако ще и най-добрите неща да извършваш. Тези пари вече са лоши. Удивително беше, че наистина държавата не се намеси да блокира тези сметки. Искам да вярвам, че от фондацията се срамуват и затова не се явяват. Иска ми се да вярвам, че е така, но не е, категорична е Робева.

 

Държавата не се намеси, възмущава с Робева. И е права. Но можеше да се намеси, ако тогава известната треньорка бе дала пресконфереция и бе съобщила това, което казва днес със стара дата. Но не го направи и в стотиците дадени от нея интервюта. Нито веднъж! Дори, когато Камелия Бончева почина от рак, отключен най-вероятно от преживения ужас в плен на "Наглите"... Това би трябвало да й тежи, както и на всички от скандалната фондация, които лишиха от средства за лечение семейство Бончеви. Защото една жертва на организираната престъпност си отиде и заради бездушието и алчността на шепа хора. А те не получиха дори морален упрек от обществото, освен в Мрежата. Сред най-големите длъжници, освен някои магистрати, са и медиите. Те мълчат позорно и днес, след като е известно решението на най-весшата съдебна инстанция, задоволявайки се с кратки съобщения за самото решение. Нито ред и дума за причинте, довели до скандалните ситуации и преобърнали живота на цели семейства и фамилии.

Нешка Робева е в списъка с любимци на медиите. Има логика в това. Десетилетия тя бе начело на националния отбор по художествена гимастика, който жънеше победи по целия свят. Това радваше българите - химна, знамето, сълзите, знаете как е. Робева бе и сред първите, които надигнаха глава в защита на Русе, когато градът бе обгазяван от завод в съседна Румъния. Годината бе 1988 г. и това си бе чист бунт срещу тоталитарното управление.

 

Нешка Робева е известна и с близките си отношения с Ванга. Няма разговор с нея, в който тя да не е припомнила тази близост и какво й е казала пророчицата. Нещо като запазена марка. Възможно е да е било така, а преекспонираното на темата си е неин проблем.

Само че пукнатините в изградения толкова старателно образ на бунтар и борец за правдата през годините започнаха да се множат напоследък. Разкритията на "златното момиче" Бианка Панова за методите на трениране и възпитание на Робева са най-малките от тях.

 

Нешка обяснява как напуснала възмутена Управителния съвет на фондацията "Утре за всеки". Напуснала възмутена, но не обелила и дума, въпреки, че няма седмица или месец, в които да не е дала поне едно интервю.

 

Стотици материали са изписани за отвличанията и откупите.

 

Бизнесменът Ангел Бончев, който беше един от похитените от бандата за отвличания на "Наглите" "дари" на споменатата фондация 157 000 евро. И на врабчетата бе ясно, че е заставен, принуден да го направи. Защото не съществува доброволен откуп. И той, и жена му Камелия бяха сред жертвите на "Наглите".

Камелия Бончева не дочака решението на съда за фондация "Утре за всеки"...

 

Съдът се произнесе на трета инстанция, че фондацията трябва да върне парите на Бончев.

 

Както се очакваше, фондацията е заявила, че няма приходи и разходи нито собственост, регистрирана на нейно име. Не работи и рехабилитационният център “Алекса”, който поначало бил повече СПА-център, отколкото център за възстановяване на онкоболни жени.

 

Нешка Робева няма как да не е чула или прочела тези неща. Както и, че "Наглите" бяха съдени за 11 отвличания.

 

На една от пресконференциите по онова време от УС на фондацията заявиха, че биха върнали парите само при “форсмажорни обстоятелства” – от земетресение до промяна в законодателството. Изводите може всеки сам да си направи.

Мистериите не спират дотук.

 

На 9.02.2012 г. сайтът "Биволъ" пише:

"Не само името на рехабилитационния център "Алекса" свързва фондацията, която прибра парите от откупа на Камелия Бончева, с подсъдимия Алексей Петров. Разследване на Биволъ показва, че фондацията „Утре за всеки" не е избрана на случаен принцип, а целенасочено и вероятно през нея са препрани пари на Трактора. Към времето, когато Ангел Бончев е принуден да преведе 157 хиляди евро на фондацията, поне три от нейните служителки са поддържали връзки с Алексей Петров и на практика са били обвързани с него".

 

В публикацията се описват членовете на фондацията, които имат топла връзка с Петров. Те са повече от впечатляващи. Изнесени са и съмнения за връзка на Алексей Петров и дясната му ръка - Антон Петров - Хамстера с отвличанията от групат на "Наглите".

Няма как Нешка Робева да не е знаела тези неща. Няма как. Подобни публикации има в десетки български медии.

 

Очевидно връзката на Нешка Робева с въпросната фондация трябва да бъде търсена около името на Алесей Петров - бивша барета, бивш фактор в ДАНС и настоящ обвиняем по делото "Октопод".

 

Нешка Робева е призована като свидетел в този процес. Запознати твърдят, че Алексей Перов и защитата му много разчитат на Робева да каже добри думи за него и да го оневини по някои обвинения за рекет и изнудване. Пред съда тя трябва да разкаже, как е отпускала заеми и кредити с пари от касата на Клуба по художествена гимнастика "Левски". Такъв един кредит дала на Георги Цветанов, също свидетел по "Октопода". Ставало дума за 100 000 долара. (А уж спорът ни загивал от липса на средства...) В един момент Цветанов започнал да закъснява с вноските. Тогава Нешка Робева се обърнала за помощ, но не към държавата, а към Алексей Петров. Той предприел доста специфични действия за принуждаването на Цветанов да върне парите. От тях Цветанов пострадал физически и психически. Освен това се разделил с колекцията си от ценни картини, които купувал през годините с посредничеството и експертната оценка на акад. Светлин Русев. В крайна сметка Цветанов се издължил, както се казва с лихвите, но днес нито Нешка Робева, нито Алексей Петров, нито Светлин Русев се сещат къде са "потънали" картините на потърпевшия. Сигурно е, че те струват доста повече от дъжимата сума.

Обидно е дори само да се предположи, че Нешка Робева не познава законите и съответно, че даването на кредити с лихва, е незаконно. Тя все пак не е банка, а представител на спортен клуб.

 

Странно е също, че сега се гневи, как държавата не се е намесила в случая с Ангел Бончев и "дарението" за фондацията, в която тя е член на УС, а преди това не е потърсила прокуратурата и съда за уреждане на отношенията си с Георги Цветаов, а прибягнала до услугите на... Алексей Петров.

 

До момента Робева не се явява пред съда по различни причини. Вероятно основателни. Няма как обаче да не знае, че до момента са разпитани над 170 свидетели и какво са казали те за приятеля й Петров, наричан от някои Трактора.

 

Ницше е казал: Не разбирам защо трябва да злословим. Ако искаме да злепоставим някого, достатъчно е да кажем някаква истина за него.

 

Тази мисъл не се нуждае от коментар. Не е лошо обаче да я припомняме на публичните личности, които често се взимат насериозно и за последна инстанция.

 

Години наред чувахме: "Нешка няма грешка". Със сигурност е било заслужено. Но не е индулгенция за безпогрешност. Трябвало е да знаем еврейската мъдрост, че зад всеки мит и легенда, се крие поне една история, която не е за пред хората. Не е достатъчно да те представят за такъв, какъвто искаш да бъдеш. Хората все по-често искат истината.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 44069 |03.01.2014 Тома Томов: Ако Близкият изток се срути, загиваме . 36| 14046 |02.01.2014 10 куплета за смъртта на една баба в Овча купел . 35| 9985 |01.01.2014 Патриарх Неофит: Докле имаме време, нека правим добро на всички . 45| 14481 |30.12.2013 Удрят Волгоград както Хитлер, войната с тероризма гълта милиарди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads