Реклама / Ads
45| 14479 |30.12.2013 ГЛАСЪТ

Удрят Волгоград както Хитлер, войната с тероризма гълта милиарди

.
Семействата на загиналите от терористичните актове във Волгоград ще получат по 1 млн рубли помощ от държавата. Ранените - от 200 до 400 хиляди рубли. Това заяви министърът на извънредни ситуации Владимир Пучков. На свой ред президентът Владимир Путин обяви тотална мобилизация на всички структури в страната, които се борят срещу тероризма.
 
Мобилизирани са полицаи, спецчасти и дори военни подразделения след кървавите взривове във Волгоград, в които досега загинаха 38 човека, а над 75 са тежко ранени.

В понеделник сутринта в Дзерджинския район на града бе взривен автобус №15. Мощната бомба разтресе дори близките блокове. Загинаха 11 души, в болница са откарани 25 човека, трима от тях в критично състояние. 

Само ден преди това бе взривена бомба в железопъната гара на Волгоград. Загинаха 17 души, а над 40 са в болници с различни травми.

Специалистите смятат, че има връзка между двата атентата, съдейки по почерка на действие.

Медиите съобщават, че вече са установени двама от терористите. Става дума за жена-камикадзе - Оксана Арсланова от Дегестан. Тя била съпруга на няколко терориста едновременно. (Тази традиция идва от Саудтска Арабия, Пакистан и е особено разпространена напоследък в Сирия.)

Самоличността на мъжа обаче се пази в тайна, заради продължаващото разследване. Знае се със сигурност, че той е със славянски черти и произход. Информацията продължава да се проверява.

Терористката се е опитала да внесе взрива в района на гарата, но е била пресрещната от полицай и се е взривила на място. Сътрудникът на службит е загинал.

В неделя през нощта седем от тежко ранените са извозени в Москва. Транспортирано е и 9-годишно момиче. Детето бе спасено от майка си, която го покрила с тялото си и загинала на място.

Според неназовани източници фамилията на терористът славянин е Павлов.

На мястото на взрива е открит откъснат пръст с халка от граната.

Най-неочаквано, точно когато в спешното отделение на болницата във Волгоград приемали ранените и започнали да оперират ранените изгаснало електричеството. Изключила се апаратурата на анестезиолозите, хирурзите останали без осветление. Повредата било отстранна след 30 минути. В момента се раследва как се е стигнало до конфузното положение.

Паметникът на пионерите през 1942 г.

 

Сред жителите на града се носят зловещи слухове. Най-разпространеният е свързан паметника "Пионери играят хоро", който се намира точно срещу гарата. За волгоградци скулптурата е сакрална и е свързана с хилядите жертви, които дава съветската армия  и жители на града (тогава Сталинград) при обсадата на хитлеровите войски през зимата на 1942-1943 година. В края на декември 1942 г. се водят едни от най-тежките боеве в града, някои от които именно край паметника с децата. Той обаче оцелява по чудо, въпреки пораженията на фигурите от снаряди и куршуми. Неотдавна е извършена поредна реставрация на известния в цял свят скулптурен ансамбъл. И изведнъж - 71 години по-късно отново до паменика се лее кръв, този път на невинни жители, взривени от терористи. Това е жестоко посегателство към обикновените хора, които живеят скромно и се готвят за новогодишните празници, категорични са жители на града. Според тях сякаш някаква зла прокоба ги принуждава отново да воюват за живота и свободата си, както някога. Мнозина дори смятат, че терористите нарочно са избрали тези дни и мястото до паметника, за да покажат, че за тях няма нищо свято.

Паметникът днес. Гарата срещу него бе взривена от терористите.

 

Терористичните актове във Волгоград са кърваво предупреждение към организаторите на Зимните олимпийски игри в Сочи. Това пише The Wall Street Journal. Изданието цитира лидера на ислямистите Доку Омаров, който преди дни призовал да се използват всички сили и средства, за да се провалят игрите.

Известно е, че Сочи се намира доста близо до граицата с Чеченската република, където през последите 20 години Русия проведе две военни кампании срещу ислямските сепаратисти. Напоследък и Дагестан е сочен като място, където се обучават терористични групи и камикадзета.

 

Терористичен акт във Волгоград имаше и през октомври, когато жена-смъртник се взриви в автобус.

Любопитно е да се отбележи, че и в трите случая се предполага, че взривовете са носени в туристическа раница. В два от случаите бомбите гръмват в автобус. Това много напомня терористичния акт в Бургас през миналото лято, когато загинаха петима израелски гражданин и един българин, а други бяха ранени. Това не означава, че извършителие или поръчителите имат нещо общо, но насочва към сравнително нов почерк, който се използва от терористите по света и вероятно насочва към някоя от школите за обучение.

 

Крайно време е да си зададем въпроса: кой има полза от тези взривове, пише в електронното издание livejournal.com авторът Кунгуров, специалист в тази област. Според него става дума за хора и бизнес кръгове, които извличат огромна финансова изгода от кървавите актове на насилие. Кунгуров припомня, че след двата терористични акта в Московското метро на 29 март 2010 г., когато загинаха 41 човека, властите в Кремъл заявили, че е направен задълбочен анализ и от 30 юли 2010 г. стартира специална програма срещу тероризма по осигуряване на безопасност в транспорта.  Бюджетът на мащабната акция е 46,7 млрд рубли. Простата сметка показва, че от тези пари се падат по 1,13 млрд, усвоени за всяка една от жервите на терористичния акт на летище Демодедово, например. Кунгуров пита, защо никой досега не е дал отчет за какво са похарчени парите и какви са резултатите. Най-зловещото е, че програмата трябвало да финишира на 31.12.2013 г., а часове преди това гръмнаха бомбите във Волгоград. Това е нагло предизвикателство към държавата и нейните възможности да се противопостави на терористите, смята Кунгуров.

Според специалисти има още нещо, което е редно да се обясни с аргументи. Защо през последните години, още в първите часове на раследванията на терористични актове, винаги се появява образът на жена-смъртник. Наистина ли жени са авторите на бруталните взривове или това е някаква матрица, с която се съобразяват/оправдават разследващите. След месец-два в медиите постъпват съобщения, че са открити местата, където въпросните жени са израстнали и обучени и при "оказване на съпротива" са унищожени нейни близки или съратници.

Поставя се въпроът и за скъпата техника по летищата, която е поставена още през 2005 г. За нея са похарчени десетки милиарди, но резултатите сякаш не успокояват. Рентгените и скенерите уж работят, но терористите все успяват някак да свършат своето пъклено дело, отбелязват наблюдатели. Време е за прозрачност: да се знае кой получава милиардите, как ги изразходва, какво е налице като техника и организация и какви са резултатите. Спецове препоръчват да се преразгледат и догворите с охранители фирми, които са получили колосални суми, за да осигурят спокойствието на гари и летища, но ефктът на практика е нулев. Според запознати някои от тези фирми са свързани с политически и "сенчести" кръгове, за които атентатите са доходен бизнес.

Засега е ясно само, че над 20 държавни глави и премиери са отказали, под различен предлог, да участват на окриването на Зимните олимпийски игри в Сочи. Някои считат, че това е знак на несъгласие с политиката, която провежда Путин в Русия и в международен план. Все повече анализатори обаче са на мнение, че държавните глави просто се страхуват, да не се окажат в епицентъра на терористично нападение.

Игрите в Сочи се откриват на 7 февруари 2014 г.


Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 40880 |24.01.2013 Полк. Ивайло Лозанов: НСО не е кетеринг, както някои си мислят . 29| 10514 |24.06.2010 Почитай властта, както комунист - мумията на Ленин . 23| 8611 |30.07.2007 Ханибал Лектър е смъртоносен за Първанов, както болното „турско седло” за хипофизата . 0| 5902 |12.03.2007 Политиците ни възприемат посланието на Байърли, както запорожците писмото до турския султан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads