Реклама / Ads
29| 10515 |24.06.2010 ГЛАСЪТ

Почитай властта, както комунист - мумията на Ленин

.
Ленин в мавзолея
Взе да става много лесно да се критикува властта. В смисъл, че поводите вече надвишават възможностите. Което е лошо за всички.
 
Например Искра Фидосова, депутат от ГЕРБ, блесна с идеите си за контрол в Интернет. Родената в Лом юристка предлага чрез новия избирателен кодекс да се контролират не само българските електронни и печатни медии, но и сайтове, форуми и блогове в Интернет пространството. Тя или забравя или нехае, че всеки подобен опит изразява желание да се властва над словото. Това е глупаво и необмислено. Единственият начин да озаптиш словото е да го забраниш, забранявайки в същото време и Интернет. Колко близо до Джугашвили се озова Фидосова.

Тя говори за контрол върху клевети и компромати срещу политици. Но не пояснява какво точно означава това. Оставаме с убеждението, че всичко, което е неприятно за даден политик, ще бъде и незаконно. Да вземем някои публикации (включително в нашия сайт) от края на декември 2009 г. В тях пише, че Фидосова има връзка с фирма “Моском-Ко”, която извършва ремонтни работи в парламента. Колеги на Фидосова пък твърдят, че тя дори живее в сграда в столичния кв. „Лозенец”, която е собственост на същата фирма. Там живееше доскоро и Цецка Цачева, председател на Народното събрание. На фирмата се плаща наем, а служители на НСО охраняват кооперацията. Новият избирателен кодекс и съответните служби в МВР ще преследват ли всички, които в Интернет разсъждават вярна ли е тази информация или не, морално ли е и пр.? Спомням си, че когато излезе тази информация г-жа Фидосове май бе на почивка в Дубай, а от фирмата се обаждаха да ни уговарят да свалим текста... А може би на Искра Фидосова и се иска предпразнично медиите да звучат така: Навън валеше сняг и тихо се стелеше по ремонтираните улици и ипотекираните домове на доволните от банките и политиката на ГЕРБ българи. Край елхите се чуваха празнични песни. Дядо Коледа, сиреч – сещате се кой, играеше шах сам пред камината, след като бе открил детска градина, отсечка на околовръстното, място за завод, нова метростанция и паметник. Президентът репетираше новогодишното си слово, а до него, върху кожата на отстрелян журналист, лежеше кротко любимата му ловджийска пушка. Всички поданици оправяха благодарствени молитви към Господ Бог – сещате се кой и се подсмиваха на кризата, която бе подвила гузно опашка в страната на благоденствието...

Следващ пример. Ще строим АЕЦ – Белене. Няма да строим! Може би след като... Първо трябва да... Чакаме западни инвеститори... Тук има само един гьол, в който са потънали 2 млрд лева. Министър Трайков: „Не може премиерът да е казал такова нещо”. Може, може... Бургас – Александруполис е екологична бомба! Тръбата няма да минава оттук. Президентът награждава акад. Евгений Примаков. Руската мечка се цупи. Българският лъв се дръвчи. Американският белоглав орел каза, че български медии променили политиката си за една нощ. Собственичката на споменатите медии заяви в отговор, че вече има съюз, в който всеки е свободен да изрази мнението си. Същото казват и от друг съюз, създаден по-преди. Шератон. Фондация „Конрад Аденауер”. Властта си затрая, но готви закон за медиите. Както и уж ново ръководство на БНТ. Който не се е включил в подписка в подкрепа на Вяра Анкова да побърза, защото не останаха свободни места. Насам, народе... Комитетът за защита на Русе спи ли?

Още примери: Русия вдига цените за газа. Парното поскъпва. Турция се съглашава с Москва. Румъния взема подло „Южен поток” вместо нас. Ние сме горди. Гойко Митич поздравява Бате Бойко. Винету нищо не казва.

Рожденият ден на премиера Борисов – масовки, по-мили от някогашната надпревара кой пръв и най-ласкаво да поздрави Тодор Живков на 7 септември. Едни хора тогава толкова се постараха, че връчиха „български чадър” на Георги Марков чак в Лондон... Дано днес не се стига... Ама не се знае, защото понякога преданността и обичта към вожда нямат мярка.

ГДБОП удари сайта chitanka.info. Появи се chitanka.gdbop. com. ГДБОП се закани, че ще се справи ударно и с новото предизвикателство. Ха така, момчета. И този, и този, и този... Кипнали били дебати и спорове. И с тях ще се справи властта. Може и ДАНС да се включи, има опит. Ако трябва, изгорете неправилните книги! 451 градуса по Фаренхайт...

От КАТ дебнат на най-неудобните места в София и страната. Спират всеки втори автомобил с чужда регистрация, чужденците пищят от рекета на пътя, без да осъзнават, че всичко се прави с хуманна цел. По-добре да дадеш на КАТ, отколкото на бандити, които те и бият... Да не забравя: щели да отнемат колите на неплатили глобите си. Браво! А какво да правим с КАТ, когато не спазва сроковете за отнет талон при акт? А когато дебне в храстите като стражар партизани?

Чужденци разпродават купените преди няколко години имоти в България. Дават ги на половин цена и бягат. Заради световната криза. Да не си помислите, че се спасяват се от циганските набези, от кметски недоразумения, от безкултурна и агресивна администрация, от тотално неспазване на законите, от мутри, от неспособни властници, от подли съседи и подкупно правосъдие? Няма такова нещо, някой ви е излъгал. И който пише обратното – при Фидосова! Трябва да има морал в тази работа! И патриотизъм.

Банките вдигат лихвите. Така е, но с цел да подпомогнат закъсалите длъжници. Тия последните обаче, като се насмучат с алкохол без бандерол, почват да говорят нелицеприятни неща и за банките, и за държавата. Кога ядоха кюфтетата се смяха, а га дойде време за плащане – реваха. Да четат договорите – там всичко е написано. Същият текст важи и за застрахователите.

Дупки зеят като паст на акула по всички пътища в страната. Щели да ги оправят, но друг път. Няма пари, какво сме сме се разпищели. Има пари колкото Цецка Цачева да хвърчи насам-натам с правителствения „Фалкон” и да ни представя по света. Ето с това трябва да се гордеем, а не да недоволстваме. Нейният син също играе шах като – знаете като кой. Като Господ, познахте. Не като Веско Топалов, защото той падна и остана втори.

По места активисти на ГЕРБ нападат като арнаути (жестоки, необуздани, необразовани, диви – според Уикипедия) бизнеса, други партийни централи и обикновени граждани. Целта е печалба на всяка цена, да се изместят другите, да се наложи контрол: сега, веднага! Не са важни средствата. Това може да е зловреден слух – трябва да се провери. Така си и знаех, слух е било.

Има още много положителни неща, които могат да се кажат за властта. Операциите срещу бандитите е едно от тези неща, съвсем сериозно. Но ще оставим удоволствието на онези медии, които са се специализирали в това. Тях никога никой не ги е притискал и заплашвал. Там свободното слово е на почит. Както мумията на Ленин на Червения площад в Москва...

Севт ІІІ,
тракийски цар

P.S.
Чудя се, ако ме погнат от ГДБОП за това, дето съм го написал, в НИМ ли ще ме търсят, при Божидар Димитров ли или направо ще набият някой, за да е мирно селото. Добре, че споменах Ленин, та може и да са по-благосклонни...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11751 |21.06.2010 Четвърти километър . 14| 11385 |19.06.2010 Балада за лъжата . 25| 13425 |17.06.2010 Уроци за овце, лъвове и наведени главици . 16| 16701 |15.06.2010 Държавата срещу Маргините – предизвестен провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads