Реклама / Ads
15| 8214 |11.02.2020 ГЛАСЪТ

Скъпи родители, децата не ги носи щъркела и е добре те да го знаят

.
Източник: Pixabay
Един скандал в българско училище изправи на нокти родители и националисти заради часове по сексуално образование в четвърти клас. Опасенията са, че малчуганите се развращават с разрешението на МОН, а някакви си там организации рушат семейните ценности.
 

Казусът идва от Перник, а скандалът бушува вече втори ден. Зад обучението стои пернишката фондация “П.У.Л.С.”, бореща се срещу насилие. Организацията била предложена в училищата от Регионалното управление по образованието в Перник.

 

Едни родители не виждат нищо лошо в сексуалното образование, защото сексът така или иначе е тема, която присъства в разговорите на децата и то в доста по-ранна възраст. Според опасенията на родителите, надигнали глас, това в действителност развращава децата. Дима Ненчева е майката, представляваща гласа на недоволните. Днес тя сподели и за примери в обществото - бракове между деца, малолетни родилки, които са вследствие именно на ранното влизане на темата.






Всички знаем за кои етнически групи става дума. Но и всички сме пределно наясно, че в тези маргинализирани общности образованието не е ценност, за съжаление. Именно липсата му води до подобни случаи на ранна бременност и невръстни бракове. Защото сред тези етническите общности контрацептивите са нещо непознато и сексуална превенция просто не съществува. Именно това показва и колко е нужно темата да влезе в класните стаи.

 

Темата за секса и половите различия е нещо много неудобно за родителите. Разговорите са се превърнали в табу у дома, но в същото време децата открито дискутират секса по между си. Дори и в тази крехка възраст на четвъртокласници. Защото, колкото и да не ви се иска да повярвате, на прага на пубертета подобни теми вълнуват подрастващите. И това е напълно нормално. Но вместо да говорят за това с експерти и хора с опит (в името на собственото си семейство), те говорят за това по между си. Любителски, така да се изразим. Някой чул нещо, чел в интернет, гледал…

 

Децата няма как да се предпазят от невярната информация, защото не знаят как да я различат. Но възрастните и отговорните знаят. И няма нищо лошо да им помогнат да се ориентират. И ако тази тема е неудобна у дома, нека тя влезе в класните стаи. Лошо няма.

 

Но едни притеснени родители надигнаха глас заради рушащите се семейни ценности и разаврата под покрива на българското училище. А едни политически формации, дигизирани като националисти се възползваха от това и веднага започнаха да пригласят на същия вой.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 14863 |18.07.2019 Скъпите управници и прокурори се държат с нас по казуса с НАП, като с чумаво прасе . 27| 18421 |14.01.2019 Златев срещу Домусчиев – олигархо-руски бой за скъпи играчки . 21| 23404 |17.09.2018 Жени в ада, вечерно училище по корупция за магистрати и скъпите правозащитници . 2| 34941 |24.07.2016 Едно българче: Чичко Бойко, защо децата ги наказват за лъжа, а големите не?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads