Реклама / Ads
86| 20758 |15.10.2011 ГЛАСЪТ

След флашки и взривове често идва смъртта

.
Взривената кола на Диков
Взривена кола в цял свят се смята за терористичен акт. Когато е кола на журналист, вниманието се насочва към материалите, които е писал, позицията, която е изразяват и кръговете, които е критикувал или защитавал.
 
Извън всяко съмнение е, че взривяването на автомобила на Сашо Диков е вид тероризъм.


Единственото хубаво нещо в тази история е, че няма жертви. Минути след като новината бе тиражарина тръгнаха и версиите.

Самият Диков подчерта, че никога, ама никога не е бил заплашван. След което допълни, че са възможни всички допустими варианти. Призна също, че подобно нещо в такъв момент и по такъв начин се прави обикновено за да се удари по управляващите и да се дестабилизира страната.


Сашо Диков сигурно знае повече, в смисъл, че си е направил свой анализ и съответни изводи.


В публичното пространство първоначално се промуши теза, любима преди всичко на хора, които се самопосочват за опозиционери. Тя гласи, че понеже Сашо Диков критикувал остро правителството, значи управляващите палят фитила, за да уплашат него, а покрай него и други журналя. Това е толкова глупава теза, че даже и в. „Галерия” няма да я яхне, макар че не е сигурно...


Не защото не се е случвало управляващи да притискат журналисти (спомнете си разработката „Галерия”, проведена с одобрението на Сергей Станишев и Георги Първанов), а защото взривът все пак е средство, към което прибягват най-вече тъмни криминални среди – за разчистване на сметки или заради изпълнение на поръчка. 

 

Любопитен щрих към коментарите по случая бе този на Ивайло Караньотов, съпруг на Аня Пенчева, която пък е бивша половинка на Диков. Според него бомбата е заложена от футболни фенове, които много мразели водещия и шеф в Канал 3. Внимание заслужава продължението на Караньотов, който смята, че Алексей Петров няма пръст, защото обикновено изпипвал нещата. От което можем да си направим извода, че доц. Петров се занимава с тероризъм, но го прави по-професионално, а не аматьорски. Не е лошо в МВР да помислят върху това.

 

Във форумите обаче надделява друго мнение: Трактора е притеснен от предизвестената катастрофа на изборите и трябва да мисли за съдебния процес, който ще започне след 23 октомври. В такава ситуация всяка възможност за дестабилизация на страната е добре дошъл за него. Разбира се, това са само мнения, но те показват в каква посока е насочено обществената мисъл.

 

Хора, които познават Алексей Петров от години, твърдят, че почеркът е негов. Той много обичал да показва от кои свои хора не е доволен. Взривяването на кола е сред най-хуманните „забележки”. Колеги твърдят, че в последно време Сашо Диков правел очевидни опити да бъде обективен към опоненти на Петров, което може да е раздразнило „октопода”. Сигурен съм, че ако Диков стигне до някакви изводи или открие нещо смущаващо, ще го каже открито. Защото не винаги резултатът е само намачкани ламарини.

 

Някои наблюдатели отиват още по-далеч и предричат в навечерието на изборите да се посегне и на политик. Споделям това мнение. Преди време Яне Янев се вслуша в някои тревожни сигнали и помоли Бойко Борисов за охрана. Получи я. Дано това е достатъчна гаранция.

 

Сложно е положението и на свидетелите по делото „Октопод”. Когато бе пуснат от ареста Петров побърза да предупреди министър Цветанов да пазел свидетелите зорко, да не им се случи това, което се случи на Огнян Стефанов. МВР и прокуратурата да препрочетат това интервю.

 

Заради взрива влязохме в световните новини. Преди това ни обърнаха внимание заради катуница и последвалите протести. Според „Индипендънт” случката цели да бъде опозорен кабинетът по време на посещението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и трима от членовете й. Така е, точно това се цели. Дано този път службите наистина си свършат работата както трябва и разкрият извършителите и поръчителите. Време е поне веднъж това да стане, за да се разбере кой заради своя интерес е готов на всичко. Започна се с флашки, мина се през взривове. А после? Какво предстои? Мафията не е просто филмът „Кръстника”. В реалния живот жертва може да стане всеки, нерядко и най-бликите до Дона.


И политиците да не се правят, че става дума за предизборни фойерверки, а да използват правомощията си това престъпление да бъде разкрито. Освен ако нямат полза от обратното...


Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 12094 |24.05.2011 Тичане след фусти . 283| 29327 |26.01.2011 „Юзда”, „Мълния”, „Потоп” – последният шанс на ДС . 43| 12752 |01.12.2009 Революция в БАН?! Следва човекоядство . 24| 10734 |16.04.2009 6 системи за проследяване на отвлечени изтекаха предизборно по улиците на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads