Реклама / Ads
64| 11852 |21.07.2023 ГЛАСЪТ

Смешният вой за ”Миротворец”: Как руските служби ”обгрижват” противниците на войната и Путин?

.
Пропагандата не спи дори в летния зной. Ред е на списъка от сайта „Миротворец“ да изиграе своята роля. Той съществува от години, но точно сега у нас бе развят като знаме и заваляха истерични коментари на засегнати и от средите на „миролюбците“. „Миротворец“ е факт, както са факт имената в списъка с врагове на Украйна. Факт са и заплашителните думи срещу тях. Е, и?
 

Води се война на живот и смърт. Украинците бранят семействата, домовете си, земята и свободата си. Цели села и градове са изравнени със земята или опожарени. Десетки хиляди деца са отвлечени. Разкриват се масови гробове, руски части все по-често действат като терористични отряди. Успоредно с това пропагандата на Кремъл не спира да бълва манипулации и лъжи не само в Русия и Украйна, но и в други държави, между които и България.

Когато се защитава, човек използва всички средства. Появата на въпросния списък в „Миротворец“ дава повод за различни тълкования.

 

Слушам онзи ден тревожния коментар на Георги Първанов и разбирам чудесно идеята на поредната пропагандна вълна. Той бил за мир и много се учудил, че е попаднал в списъка с врагове на Украйна. Е да, но отново е в медиите, а беше справедливо забравен. Големият световен миротворец от Сирищник се почувствал засегнат, милият…

 

Наскачаха и други просълзени за свободата на словото, за демокрацията и гражданските права, които списъкът потъпквал.

Същите екземпляри мълчаха като риби, когато „мозъкът на Путин“ проф. Александър Дугин обяви от екрана на една телевизия“ „Украинците трябва да се убиват, убиват и убиват. Казвам ви това като професор“. За тях това е просто друго мнение, което те навярно много уважават.

 

Мълчаха и когато ядосаният шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин заплаши: "С какво е добра "Сармат"? Няма да иска съгласие за полет от страхливите българи..." Тази закана бе заради отказа на София да отвори въздушното си пространство за самолет на Лавров.


Няколко пъти вече ни заплашва открито и впиянченият бивш руски президент и сегашен зам.-шеф на Съвета за отбрана Дмитрий Медведев. Той пък иска "никога да не сме се освобождавали от турско иго". Алкохолът не прощава. Но Първанов, например, не се засяга от подобни изцепки.

 
И докато властите в Украйна ясно заявяват, че нямат нищо общо със сайта „Миротворец“ и списъка, Кремъл досега не се е разграничил от заканите срещу страната ни от високопоставени лица в управлението на Русия. Значи стои зад техните смъртоносни предупреждения. 

 

Как се действа в самата Русия

 

На 1 март 2022 г. Роскомнадзор блокира сайтовете на телеканала "Дождь" и радиостанции "Эхо Москвы". Защото са неблагонадеждни“ и не излъчват само официалната информация, подавана от Кремъл. С тях се зае Генералната прокуратура.

Буквално за два месеца бяха блокирани всички медии, които според официалните власти в Москва не отразяват правилно политиката на правителството по водене на „специалната военна операция“.

 

За месец баха повдигнати обвинения срещу 80 журналисти и граждански активисти само за това, че са изпозвали думата „война“. Над 2000 души са обявени за „чуждестранни агенти“.

В момента с повдигнати обвинения за неправилно отразяване на събитията в Украйна са над пет хиляди журналисти, граждански лица и политици. Сред тях са ярки представители на изкуството и културата.

Малката Маша от малкия град Ефремов, Тулска област, нарисува в училище украинското знаме. Последва обиск в дома й, а баща бе осъден по бързата процедура на 2 години затвор ефективно.

 

През ноември 2022 г. хакери от групата „Киберпартизани“ успели от територията на Беларус да проникнат във вътрешната мрежа на Роскомнадзор и в ФСБ (наследника на КГБ). Оттам те измъкнали два терабайта документи, които разкриват подривната дейност на службите на Москва срещу медии и граждани, които не просто са против войната, но и не подкрепят действията на руския президент Путин.

 

Изтичането показва, че една от основните цели на репресивната машина на Кремъл е да изчисти всяка нежелана информация за Владимир Путин и войната. Служители на специален отдел ежедневно следят медиите и социалните мрежи за всяка информация, която според тях може да създаде негативен образ на руския президент.

 

В отчети на въпросния отдел се говори за „информационно напрежение“.

Там са и списъци на лицата, които създават това напрежение и предложение какви наказателни мерки да се предприемат срещу тях, за да „замлъкнат“.На особен отчет са взети всички, които са говорили или писали по темата за здравословното състояние на Путин. На много от тях вече са повдигнати обвинения по закона за отразяването на събитията в Украйна. Най-тежки са ударите срещу онези, които са изпозвали думата „шизофрения“.

 

Разработена е цяла „Методика за обида на президента“. Набелязаните по тази методика веднага влизат в списък за „неутрализиране“. Неутрализиране по какъв начин? „Случайна катастрофа“? „Неочакван инфаркт“? „Случайно“ падане от балкон или прозорец? Затвор?  

 

Роскомнадзор отпуска 58 милиона рубли на московската ИТ компания Accession RDC за разработването на системата Oculus, която на базата на невронни мрежи ще анализира снимки, видеоклипове и текстове в уебсайтове, социални мрежи и месинджъри за забранена информация. Същевременно да сортира лицата, виновни за това. Според Sistema, Oculus търси обидни снимки за Путин въз основа на „класификатор на графични обекти“.

 

През май 2023 г. са отпуснати нови 90 милиона, за да се разшири обсега на действие и в други страни. В доклада, приет от Кремъл в списъка влиза и България, на която „да се обърне особено внимание“, подчертават авторите. С изпълнението на задачата са натоварени посолствата в съответните държави, както и тайните служби. За активните лица срещу руската пропаганда е разпоредено да се съставят досиета.

Мислите ли, че г-жа Елеонора Митрофанова не е изпълнила тези заповеди на Москва? А служителите на руските спецслужби в България?

 

За целта досега Москва е отпуснала над 400 млн долара - да се лее руска пропаганда.

 

Колко още чудовищни „мероприятия“ на кремълската власт могат да се изброят? Преди три месеца няколко известни руски поети бяха осъдени на различни срокове затвор за това, че са чели стихове пред паметника на Маяковски в Москва. Единият от тях - Артьом Камардин, е бил пребит и изнасилен в предварителния арест, а видео с този брутален акт е показано на неговата приятелка. Камардин е "виновен", че е чел стихове и по принцип бил за мир с Украйна… Тоест, изповядвал убеждението на българския държавен глава Румен Радев… Кремъл обаче наказва зверски подобна позиция.

 

Повече от 1000 световни писатели, сред които Салман Рушди, Маргарет Атууд, Елиф Шафак и нобеловите лауреати Орхан Памук, Олга Токарчук и Светлана Алексиевич изразиха солидарност с украинския народ и призоваха за прекратяване на инвазията в Украйна с отворено писмо.

 

Пияндето Медведев ги заплаши, че ще ги застигне „жестоко и справедливо наказание“ и „ще платят за своето невежество и подкупност“.

 

Преди няколко месеца Путин изрази недоволство от слабите резултати на 5-и отдел на ФСБ. 5-и отдел (официално наричан Служба за оперативна информация и международни връзки) контролира отношенията на ФСБ с чуждестранни партньори и медийното отразяване на политиката на Москва. Отделът дори получава право да провежда операции зад граница.

Създаден е и нов отдел за провеждане на разузнавателни операции на територията на бившия СССР и бившите соцстрани. Касае се не просто за разузнавателни операции, а за действия, подкрепящи политици, които прокарват руската пропаганда и действията на Кремъл. Тези отдели работят и по създаването на фалшиви документи с информация, която да манипулира местното население с  фалшиви новини.За всички тези неща (спомената е малка част от голямата пропагандна и мръсна война на руските тайни служби) никой от „възмутените“ от списъка в „Миротворец“ не казва и дума. СБЖ в това число – съвсем очаквано.

 

Ето такива неща стават, но се вдига шум по даден знак. Знак от Москва. Този път такъв знак даде говорителката на руското външно министерство Мария Захарова преди няколко дни. И акцията бе подета.

 

Ще я преживеем. На война като на война. А България е въвлечена в нея от Русия отдавна.

 

И внимавайте къде ходите през лятото, къде плувате и си пиете бирата, защото според Кремъл украинците са обучили комари, риби и птици да воюват срещу противници на Киев… Щом го казва Москва значи е вярно, нали?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 10956 |26.06.2023 Особености на руските въстания: Милиарди и кръв, алкохол и разврат . 0| 48317 |09.06.2022 Щурмът срещу властта продължава, лъснаха руските карти. Следете КПКОНПИ . 87| 19455 |09.11.2021 Самозвани слуги на руските служби в България пак объркаха компютри с компоти . 63| 18582 |06.12.2019 Разкритията за руските шпиони уплашиха родната полит-мафия и тя насъска тролове и медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads