Реклама / Ads
20| 10110 |17.03.2020 ГЛАСЪТ

Спазваме ограниченията от страх пред смъртта, лозунгите са лицемерие

.
Да си искрен е трудно нещо. Още повече, когато живеем във времена на лицемерие. Христос обвинява фарисеите в показност, посочвайки им вътрешните несъвършенства и грешки, покривани с външна показност. Поводът е, че си мият ръцете до лактите, за да покажат колко държат на чистотата, но вътрешният им свят далеч не е толкова чист, според Божият син.
 

В трудни времена живеем и вярата ни е по-нужна от всякога. Но как да я имаме, когато всеки таи недоизказани неща, съмнения и противоречия?

 

Истината непрекъснато се сблъсква с манипулации и лъжи. А ситуацията не предполага към големи компромиси. Защото нещо много лошо витае във въздуха.





Доброволци помагат в „Александровска“. Чудесно. Но още през първият ден дават интервюта и повтарят натрапчиво коя организация представляват, кой съюз и пр. Не са ли там от човешки подбуди? „Пример“ дава и шефът на болницата проф. Костадин Ангелов: Благодаря специално на българското правителство за отпуснатите по хиляда лева за медиците на първа линия. А можеше благодарностите да съм към данъкоплатците, защото парите са техни, а не на Борисов и Горанов. На тях да благодари професорът. Да се слагат на властта като искат, но не така отблъскващо.

 

От голяма болница извън столицата дават репортажи как ръководството създало перфектна организация. Само че медици от същата болница се обадиха, че преди месец са продадени резервните защитни средства на австрийска фирма… Не знаем дали е вярно, защото нямаме документи, но лекари го съобщават и звучи гадно. Може да платим прескъпо!

 

Светия синод твърди, че няма опасност вярващите да се събират в храмовете, ако спазват известно разстояние помежду си. Лъжичката за причастие била сребърна и миряните нямало да се заразят. Какво е това? Търговци в храма? Фарисеи? Затвориха храмовете в Италия и Испания, във Франция, Чехия, Полша. В Иран и Турция затвориха джамиите и забраниха поклоненията. В Украйна също. БПЦ явно има други указания…

 

Държавният резерв продавал медицинска апаратура за обдишване, защото била стара. Но шеф от агенцията отказва да отговори дали извадената от запасите техника е подменена със съвременна. Как да не се съмняваме, че там нещо не е наред?





Лекари и медсестри от Втора градска болница масово подават оставки. Нямало условия да се лекуват заразени с коронавирус, нямало защитни средства. Медиците не отказват да работят, но искат хората да знаят истината. Веднага пуснаха кметицата Фандъкова, която обяснява, че тя и общината направили всичко, което трябва. Всичко. Зрителите са разделени – едни обвиняват медиците, другите – Фандъкова. Как да разберем кой крив и кой прав? Засега ни внушават, че Фандъкова винаги е права. Пък и била съпруга на лекар и ги разбирала тези неща, - каза самата тя. Не каза само ако се наложи във Втора градска ли ще отиде или в Правителствена болница в „Лозенец“? Щото нашите политици така са свикнали: дават акъл на тъпите граждани, а те – в мерцедесите и хайде при проф. Любомир Спасов в 5-звездния болничен хотел…

 

Бизнесмен дарява животоспасяваща техника, но с условие негови служители и близките им да имат предимство пред останалите нуждаещи се. Плюят го, поздравяват го… Какво е мерилото?

 

Частни болници били готови да се включат в борбата с коронавируса, но ако… Една отказала вчера да приеме мъж с остри болки в корема, защото преди това минал през болница, където има пациенти с коронавирус.  





Проблемът с реанимациите е голям: броят на леглата, лекарите и сестрите не стигат. Няма да могат да поемат болните, ако/когато положението ескалира. Какво правим? Тогава ли ще се решава всичко на пожар?!

 

България е отказала доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществена поръчка на Европейския съюз. Това бе обявено на брифинг на Европейската комисия в понеделник. Отказали? Но нали има крещяща нужда от такива? Да не би да се разчита, че поръчките ще бъдат дадени тук на „свои“ фирми, за да захлебят от кризата? Не трябва ли прокуратурата да разследва защо някой водещ мозък е взел това причудливо и необяснимо решение?

 

„Звезди“ от шоубизнеса, актьори, спортисти, фитнес инструктори, поп и фолк изпълнители загрижено повтарят да си седим вкъщи и да спазваме правилата. Същите са от студио в студио, от медия в медия и ръсят съвети. Повечето от тях открито рекламират своя продукт и лица. И по традиция са обидно елементарни. Има неща, които вредят по-дългосрочно от всеки вирус…

 

Министри дават интервю след интервю, МВР-началници, политици и главният прокурор са герои на репортажи и брифинги. Показват голяма загриженост. Сигурно я има загрижеността, но тази показност е подозрителна. Дали няма да разчистват сметки в мътилката около трудната ситуация?

 

И отново стигаме до абсурда: в България има над 400 болници, но се оказва, че само няколко имат нормални условия за битка с коронавируса. И въпреки това болшинството от българите проявяват завидно гражданско съзнание и спазват спуснатите правила. Други не биха търпели.





Съпричастността трябва да е подбудена от любов, а не от желание да впечатлиш другите с изкуствена праведност.

 

Става дума за зараза, трудна битка и… смърт. Честно казано страхът идва от опасността от фатален край. Този страх ни кара да спазваме ограниченията, не толкова съзнанието. Хората са егоисти и мислят първо за себе си. Лозунгите и мъдрите фрази са повече лицемерие. Няма значение дали това се признава или не.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 36460 |27.06.2018 Зад „гръцкия остров“ на Борисов се спотайва нещо, от което го е страх . 36| 23457 |27.03.2018 Наистина ви е страх от Юлия Кръстева, аргати на „Буда“! . 31| 8848 |11.12.2015 Лозан Панов: Да не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци . 42| 13581 |15.09.2014 Искров отключи операция "Страх"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads