Реклама / Ads
39| 28754 |01.02.2012 ГЛАСЪТ

Спецсъдът, медиите и глупостта

.
Спецсъдът успя само за няколко часа да "произведе" топ новина. При това не за осъден мафиот или организирана престъпна група, а с някакъв нескопосан опит за диалог с медиите. Какво ви става, бе, хора? Заработихте на 3 януари и на 1 февруари вече сътворихте скандал.
 
 Този, на който му е хрумнало „гениалното” предложение да се напише писмо до медиите с искане преди да публикуват статии и репортажи да ги показват за одобрение, трябва моментално да бъде уволнен. Или поне жестоко наказан. В момент, когато половината свят се изправя срещу американската „мечта”, наречена АСТА, Специализираният наказателен съд реши да контактува с журналистите като им чете предварително писанията. И това си желание съдът облече в изрази като „получаване на обратна връзка”, „съгласуване на подадената информация”, „точност в комуникацията”... Направо не е истина! Веднага след разразилата се буря от справедливо недоволство председателят на СНС Георги Ушев трябваше да уточнява пред Дарик радио, че били разбрани погрешно. Те не се опитвали да налагат цензура и станали жертва на медийна спекулация.
„Жертва на медийна спекулация”... Което означава, че тъпите медии са виновни, защото не проумяват какво им се казва, колко правилно и добронамерено е то. Те, видите ли, умират да изкривят и най-хуманният жест, какъвто, очевидно е за Спецсъда въпросното писмо. Но защо ви обяснявам, а не ви цитирам, за да се убедите сами, за какво иде реч. Ето ви един абзац от разпратеното събщение: "Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани". Аналгина е в нощното шкафче...

Но това не е всичко. Специализираният съд в същото писмо най-учтиво моли "с оглед коректност и точност в комуникацията" медиите да престанат да назовават новото съдилище с всякакви прозвища, различни от официалното - Специализиран наказателен съд. Например да не го наричат „Антимафия". Е, „Мафия” ли да го наричат? Шегувам се, разбира се.
Малко след това Специализираният съд изпрати уточнение, в което пише: „Поясняваме, че смисълът на написаното от нас е, че всяка информация, предоставена от съда, ще бъде съгласувана със съдията, разглеждащ делото. Наясно сме, че нямате задължение да ни изпращате съдържанието на статиите, които ще публикувате, нито ние имаме контрол върху този процес. Надяваме се този път да бъдем разбрани правилно!" Ами правилно ви разбрахме. Само дето все още не е ясно, на кой му хрумна да поучава как медиите да си вършат работата. Защото българските граждани биха искали до края на годината Специализираният наказателен съд да осъди поне 100 крупни разбойници, разграбили държавата и почернили живота на много хора, но не пише писмо до СНС с указания как това да стане. Нито натякват, че именно с техни пари се създава и съществува тази нова структура, защото разчитат на морала и професионализма на членовете на този съд.
Нека делата говорят. Хората винаги разбират и оценяват направеното, ако то има обществена стойност. Специализираният съд не е нещо над това, а част от него.
Рестарт е спасението. Друго се очаква от Специализирания съд, не писма и уточнения след тях, както и внушения, че медиите, видите ли, са некоректни. Толкова е глупаво това и толкова пъти е играно без никакъв успех...
А има толкова работа за вършене.

Димитър Попкутуев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10727 |29.10.2009 Дали глупостта и патриотизмът винаги вървят заедно… . 32| 29512 |04.08.2009 Мощно порно с Луи, Ян, Петко, Карак и други в медиите . 0| 7134 |11.04.2007 Как гранде скандал за свободата на медиите умира с „двама агенти и един щатен”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads