Реклама / Ads
31| 24015 |07.03.2023 ГЛАСЪТ

В страната на зайчетата: Да посегнеш на Велико Желев, е все едно да бръкнеш в контакта

.
Хубаво е да си богат човек в България. И на Запад е добре, но там, както казва Джордан Белфърт, известен като „Вълка от Уолстрийт“: „Колкото повече имаш, толкова по-зле се чувстваш; и каквото и да правиш, един ден ФБР позвънява на вратата ти“. Усетиха го на гърба си и няколко евродепутата, които повече от месец са в ареста за корупция, арестувани от Европрокуратурата на Кьовеши.
 

В България нещата са доста по-различни. Тук най-богати са не тези, които са образовани, рискуват и не ги е страх от работа, а близките до властта, които умеят да крадат от всичко по много, денонощно.

Да се ползваш от прокурорски „чадър“ е друга важна особеност на българския богатлък.

 

Схемата е проста и брутална: печелиш обществени поръчки, връщаш половината от милионите по веригата до „Бояна“ (Банкя), крадеш половината от останалото, отчиташ някаква работа по документ и летиш за Дубай или Малдивите. После всичко се повтаря. Прокуратурата през това време внимава да не попадне на свои, както бе я посъветвал бившият вече генерален руски прокурор Чайка. Медиите също ги държиш под око.

 

Ето в такава атмосфера се разигра следната сценка. Задържан е Велико Желев, известен бизнесмен, собственик на „Хидрострой“, според мълвата човек от най-близкия кръг на Бойко Борисов. С връзки и в ДПС, разбира се. Също е в БСП – как иначе…

Медии направиха връзка между ареста и това, че фирмата на Желев е участвала в строителството на магистрали и е една от тези, на които управлението на ГЕРБ и Борисов е отпускало авансови милиони. Пък и само преди дни служебният регионален министър показваше в една телевизия проби от настилката в някои участъци на магистрала и околовръстния път на София, които сочели, че около 30 на сто от асфалта, който трябва да е там, го няма.

 

И много граждани бързо навързаха нещата.

 

Но нищо не е такова, каквото изглежда. На сцената се появява прокурор Борислав Георгиев и под формата на брифинг обяснява, че задържането на Желев няма нищо общо с разкритията за многомилионни щети при строежа на пътища и магистрали. Сакън, някой да не си помисли нещо грешно. Желев бил извикан по сигнал на потърпевш, който бил склоняван да подпише документ с невярно съдържание, по негово твърдение. Разпитали сме многократно лицето, подало сигнала, - казва прокуратурата. Многократно! Но Георгиев не казва разпитван ли е и Желев многократно. Ние обаче подозираме, че срещата на бизнесмена с обвинителите е преминала в топла, сърдечна атмосфера, каквато е традицията. Този път обаче се налага нещо за пред публиката и чуждите партньори и на Желев е повдигнато обвинение. В правото сме си да подозираме, че оттук насетне следва тупане на топката.

 

Досегашните примери за върла битка на прокуратурата с корупцията ни дава основание да направим такова предположение. Освен това жалващия се трябва да намери свидетели, които да потвърдят версията му, а това ще се окаже мноооого трудно. Защото на герба на държавата може да има лъвове, но знаем, че много по-подходящи щяха да са зайчета...

 

В сюжета роля има и министър Шишков. Вече е изоставил героичната поза отпреди дни, когато се разкарваше с асфалтови проби в една телевизия и побърза да заяви, колко изненадан бил от задържането на Велико Желев. Държавни органи и служители били виновни за авансовите плащания и липсата на контрол при строителството на лотове и отсечки. Нещеш  ли, докато се правеше на учуден, се появи информация, че той и новият шеф на АПИ Венцислав Ангелов имали вземане-даване с „Хидрострой“. Ти да видиш. Милите зайчета,  колко много искат да са лъвове, а колко много не им е по силиците…

 

Така че прокуратурата и министъра свършиха това, което е трябвало да свършат.

 

В същото време на обвинението и през ум не му минава да даде пресконференция за двойния убиец Илиян Тодоров, който е задържан с фалшиви документи в Ташкент, столицата на Узбекистан. Тодоров има доживотна присъда за убийствата на 21-годишния Кирил Въжаров и 24-годишния Васил Александров пред дискотека „Соло“. Вместо да влезе в затвора той избяга по доста мистериозен начин и се укрива вече 10 години. Години, през които родната прокуратура не е направила почти нищо, за да го издири, освен, че го е дала за червена бюлетина на Интерпол. Ако властите в Ташкент не бяха проверили паспорта на Тодоров, той и досега щеше да е в неизвестност, а прокурорите ни да се занимават с къде-къде по-важни неща. Сега им се налага да пишат до Ташкент, да звънят по телефони, да отговарят на въпроси – досадна работа. А и Гешев ще обясни, че други служби и институции отговарят за избягалите от правосъдието и ще се огледа пак целия в бяло. Какво от това, че от обвинението дори не са си направили труда да уведомят родителите на убитите млади мъже, че Илиян Тодоров е задържан.  

 

Така е в страната на хералдическите лъвове и заешката реалност.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 49457 |02.09.2021 Ти знаеш ли, че Слави ми е брат’чед, бе! И страх полази страната . 76| 34885 |05.06.2020 Ако Борисов не удари сега, ще унищожат него и страната - част II . 10| 15345 |31.10.2017 В страната на тиквите мафията диктува на здравеопазването . 10| 13742 |17.02.2017 Седем милиона балъци в Страната на обещанията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads