Реклама / Ads
8| 14123 |29.09.2017 ГЛАСЪТ

Валентин Радев с гръм и трясък "ликвидира" престъпността

.
Румен Радев
Доживяхме чудо невиждано! МВР пречупва гръбнака на престъпността. Не се щипете, истина е. Грандиозният успех е дело на сегашния шеф на ведомството Валентин Радев. Ден след бруталния въоръжен грабеж на инкасо-автомобил в столицата и почти месец след поредното отвличане, Радев се изтъпани на трибуната на парламента в петък и отчете 4,1% спад на престъпността.
 

Нещо повече, вътрешният министър заговори и за друг, още по-зашеметяващ успех. И той е, че разкриваемостта рязко е тръгнала нагоре, достигайки заветните 6%. И всичко това само за някакви си осем месеца. Радев навря ли душманите в миша дупка? Навря ги! Така им се пада. Истината е, че се нагледахме на евтини номера и скалъпени пиар акции. Лошото е, че тези, които ни ги пробутват, наистина ни взимат за балъци. Няма вътрешен министър през последните години, който да не се е хванал за статистиката като удавник за сламка, щом престъпниците на улицата надигнат глава. Чуете ли, че високопоставен чиновник  реди цифри за хвалба, значи под задника му пуши. С една дума-закъсал го е.

 

За съжаление фантазията на Радев да тушира напрежението в критични моменти, не стигна много далече. Странно, но на шефовете в МВР все им се получават сметките -въртят, сучат, но винаги разкриваемостта аха да докосне небето, а престъпленията, току да се забиват в земята. Нищо че, на улицата всичко си върви по старому-дрога, проститутки, отвличания, рекет, грабежи. Най-любопитното е, че ако към отчетения от Радев резултат сега, прибавим и статистическите успехи на предшествениците му , ще се получи не само интересна, но и забавна ситуация. Ще се окаже, че многократно сме надвишили 100-те процента по всички показатели. Наясно сме, че Валентин Радев няма да е нито първият, нито последният началник, появил се пред публиката с подобни бутафорни отчети. Преди няколко месеца стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е ликвидирал безработицата. Каза ни го лаконично и убедено:„ В България безработица няма”. Щом никой не скочи на лъжата, защо да не ни я пробутат пак?! Сега очакваме по примера на патрона-слънце, шефът на вътрешното ведомство да ни отвори очите, че в България престъпност няма.


През последните години вътрешното ведомство си изгради схема за неглижиране на проблемите, които лъсват след всеки тежък инцидент. Тока се получи и след столичния грабеж на инкасото. МВР шефове и до болка познати „експерти” по сигурност плъзнаха като хлебарки по телевизионните студия, за да отклоняват логичните ни въпроси от рода на „Има ли мафия у нас?”, „Възраждат ли се мутрите?”, „Набира ли сила организираната престъпност?””, „Защо МВР е в колапс и не може да се сбори с престъпленията?” и т. н. Вместо това разбрахме колко грехове са натрупали гардовете и как едва ли не сами са си изпросили нападението. Спомняте си, че същият сценарий се разигра и след отвличането на Адриан. За „несметните” богатства на фамилията му се изписаха тонове мастило. Разбира се подклаждани от „свои източници в МВР”. Важното беше да се внуши на хората, че в бизнеса на пострадалите има „нещо гнило”, а щом е така значи са си го заслужили. Спорадично и то само в някои медии се коментираше, че полицията отдавна е оставена да агонизира и няма как от нея да се чакат чутовни резултати.

 

В МВР ври и кипи от проблеми, кой от кой по-тежък и Валентин Радев отлично ги знае. Нищо, че се прави на ударен. Още от самото начало се конфронтира със синдикатите за размера на заплатите. Служителите са демотивирани да бачкат, защото са наясно, че има хора, които са недосегаеми. Корупцията продължава да виси на врата на не малко служители като воденичен камък. Благодарение на политическата чистка от системата бяха изринати десетки професионалисти и доказани експерти. „Мълчи и ще се спасиш”, се превърна в единствен и възможен съвет за оцеляване на останалите корабокрушенци в МВР. Коч-коджамити полицейски началници снишиха главите си, неосъзнавайки, че точно в тази поза рано или късно сабята ще им ги отсече.

        

Плюски на езиците ни излязоха да разказваме за начините, по които статистиката в МВР се помпа и Валентин Радев би могъл да се порови и да прочете по тази тема. Похвално би било МВР да се похвали с някой натикан, но не в ареста, а в затвора. Защото, ако е само първото, както и става, при всички случаи се касае или за политическа поръчка, или за калпава работа. Среден вариант няма.

 

Невена Миткова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 18235 |16.08.2017 Майки, пишете на Макрон и Тръмп, на Радев няма смисъл . 24| 38904 |06.04.2017 Моделът „КОЙ” изплува зад президента Румен Радев . 16| 17962 |26.01.2017 Статуквото си има министри. Решението - железен Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads