Реклама / Ads
40| 62009 |11.03.2021 ГЛАСЪТ

Василев и Божков се оказаха прави за Гешев - слаб е, потвърди го и Европейският съд

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Решение по дело № С-648/20 на Съда на ЕС от преди часове прави невалидни европейските заповеди на Цветан Василев, Васил Божков и много други лица, издирвани от прокуратурата. Решението е много важно и е произнесено във връзка с издадена от Районния прокурор на Свищов Европейска заповед за арест на етап досъдебно производство срещу лице, което е било обвинено в кражба.
 

Както се изрази водещата Люба Кулезич в своето предаване „Честно казано“ по Евроком: „Това решение нанася апокалиптичен удар върху действията на българската прокуратура по принцип и в частност. И така – сега са на ход Цветан Василев и Васил Божков, които на практика вече не могат да бъдат валидно екстрадирани, тъй като съдът не е бил сезиран от прокуратурата при искането за тяхното задържане още на етапа на досъдебното предварително производство. Така е бил нарушен принципът за двустепенен контрол и проверка-преценка от съд при издаване на Европейска заповед за задържане“.

 

На 04.06.2020 година главният прокурор Иван Гешев е в Ябланица, където бори престъпността. Пред журналисти той заявява: „Срещу Васил Божков са изпратени документи в ОАЕ. Цветан Василев и Божков имат едни и същи интереси – те имат интерес да има слаба държава и прокуратура. Очаквам в скоро време да бъдат екстрадирани. Никой не обвинява американската държава, че един гангстер 16 години се укрива в САЩ. Интересът на двамата обвиняеми е да има слаба прокуратура, за да може да бъде командвана, да може да си крадат, както досега 30 години, безнаказано, да не бъдат издирвани, да не бъдат прибирани в арестите. Тези хора е нормално да развиват фалшивите новини как българската прокуратура не си е свършила работата и затова се укриват“, гордо добавя обвинител №1.

 

Оказва се, че Европейският съд е на мнение, че българската прокуратура е слаба и не си върши както трябва работата.

 

Гешев винаги е твърдял, че прокуратурата е силна. Друга е истината: имаме силова прокуратура, ръководена по силов начин. Тя е превърната от предшественика му и от него в силов орган, в бухалка срещу всички неудобни на властта и по-конкретно на кръга около Делян Пеевски, към който принадлежи самият Гешев. Самият Гешев е зависим от Пеевски, Борисов и Доган, защото без тях никога не би се оказал там, където е сега.

 

Фактът, че нито Сръбските съдебни власти, нито тези в ОАЕ реагират положително на исканията на Гешев за екстрадиция на банкера Василев и бизнесмена Божков е показателен. Не е важно колко обвинения им е повдигнала прокуртурата – тя това умее, - драмата е в липсата на годни доказателства. Пет хиляди страници обвинителен акт по делото „КТБ“ вече над две години не могат да убедят никого, че Гешев разполага с нещо сериозно за този съдебен процес, крепящ се на съмнителни свидетелски показания.

 

Същото важи и за много други граждани, освен тези двамата. Десетки българи минават през арестите, биват мачкани с проверки или издирвани в чужбина, тъй като прокуратурата не е сезирала съда при искането за тяхното задържане още на етапа на досъдебното производство. Така е бил нарушен принципът за двустепенен контрол и проверка-преценка от съд при издаване на Европейска заповед за задържане.

Ибрици на властта вече обвиниха в корупция двама американски сенатори и изразиха съмнения относно писмото на Европейската прокуратура, с което се повдига въпросът около номинирането на 7 от общо 10-те кандидати за българската квота. Мръсни внушения бяха направени и по адрес на Лаура Кьовеши, шеф на Европейската прокуратура.

 

И Европейският съд ли сега ще бъде обвинен в корупция и некомпетентност? Гешев и гешевистите май само това могат…

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 29701 |19.10.2020 Доказано*! Кремъл, Божков и Сорос плащат на социолози да режат рейтинга на Борисов . 43| 25410 |05.06.2020 Има ли защо властта да се страхува от Божков и да натиска медиите. Паякът – част I . 42| 14370 |04.06.2020 Гражданите и опозицията къде са, Божков ли чакат да ни освободи? . 37| 19008 |03.06.2020 Властта игнорира Божков; да отговори на 33+1 въпроса от гражданите тогава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads