Реклама / Ads
79| 17399 |10.10.2013 ГЛАСЪТ

Властници убиват ВМА, мечки се смеят...

.
Те спасяват хора всеки ден...
Соломон е казал: „По-добре човек да срещне мечка, на която са отнели мечетата, отколкото глупак с глупостта му”. Мъдрецът Соломон... Кой ли български управник се сеща за него, когато седне в желаното кресло във властта.
 
Крещящ пример за това е пропагандното пласиране на нова оздравителна стратегия. В нея е записано, че правителството отказва да се заеме с финансите на Военно медицинска академия. И защо? Защото болницата имала големи дългове.
Общата задлъжнялост на ВМА е 91 млн. лв., от които 55 млн лв. са просрочени задължения.

На пръв поглед изглежда много справедливо да се спрат парите за тази институция в българското здравеопазване. Както обикновено и в този случай действителността е доста по-различна от това, което ни сервира управлението.


Не закъсна и реакцията на шефа на ВМА ген. проф. Стоян Тонев. Той заяви: „Ще закрием структурите за цивилни. Те ще се лекуват в другите болници, нашата държава пак ще даде тези пари, но за лечение при по-лоши условия. Ще се получи като в приказката за златната кокошка - да убием златната кокошка, за да вземем още едно яйце”. Тонев със сигурост е чел мъдростите на цар Соломон...

Всъщност болницата дължи 57 млн. лв., натрупани заради правителствено постановление за скъсяване на сроковете по разплащане с доставчици. Средно недофинансирането по клинични пътеки е между 20% и 40%. Това обяснение кой знае защо липсва в оздравителната стратегия.

Най-лесно е да спрем да приемаме тежко болните от други болници, където не е въможно те да бъдат лекувани. Тази седмица сме взели 8. Има пациенти, които струват 200 000 лв. на месец, обясни още ген. Тонев.

Само на месец през реанимацията на ВМА преминават по 120 души, като Здравната каса не плаща всички изследвания и те се трупат като дълг на болницата. Ще ви кажа: тази реанимация е място, където всеки ден се спазява човешки живот. Всеки час, всяка минута дори. Там рабоят невероятни специалисти и на тях рачитат всички в нужда дори и тези управници, които са одобрили въпросната „оздравителна стратегия”. Там биват откарани затрупани миньори, тежко пострадали при катастрофи, месеци наред там се грижиха за Мануела Горсова - изпадналото в кома момиче след удара с пияния шампион Максим Стависки. В Израел един ден от лечението й струвало стотици и нагоре евра. А да не би у нас подобно лечение да е безплатно?

Знам какво представлява реанимаията на ВМА, знам какви хора работят там и какви чудеса се случват благодарение на техните усилия.

Сградата на ВМА

 

По думите на зам.-директора на ВМА проф. Николай Петров, изследванията на един пациент може да струват 1000 лв., а на друг – 40 000 лв. И това ли не знаят тези, които са сътворили „оздравителната стратегия”?

Подобно е положението и с другите звена на Военно медицинска академия. Травматологията и ортопедията, например, извършва уникани операции, някои за първи път у нас.  Те поемат тежко пострадали от природни бедствия, аварии, катастрофи и пр. Ами трансплантациите? Ами другите клиники? И някой иска да лиши нуждаещите се от правото да бъдат лекувани и възстановявани качетвено.

Няма българин, който да не е търсил познати, за да му помогнат на него или на негови близки да се лекуват във ВМА. И това е така, защото здравното заведение се е превърнало в институция и рейтингът му е много висок. Което означава, че хората имат доверие и искат да ползват услугите на ВМА. Разбира се има и други болници с висок престиж, но в случая става дума за ВМА.

В тази връзка няма да е невярно, ако се каже, че в подкрепата на „стратегията” дял имат някои от конкурентните на ВМА болници. Действието се развива в България все пак... За обикновената нашенска завист говоря.  

Като спешна мярка за намаляване на дълговете от следващия месец ВМА ще въведе такса избор на екип за пациентите си. Това означава, че от 1 ноември за екип ще се плаща до 900 лева, ще се таксуват и екстри като самостоятелна стая.

 

Военно медицинска академия е елитно болнично заведение. Това е ясно на мнозина. Фактът е признаван многократно и от медицинските експерти на НАТО. Който си е имал работа с екипите на ВМА, се е убедил, че летвата е вдигната до най-високите световни стандарти. Няма да изброявам имената на специалистите във ВМА, с които би се гордяла всяка болница в най-развитите страни.

Всичко това е създавано в продължение на години и вече е факт. Всеки може да отиде и да получи помощ там. Сигурно има и слабости, сигурно не всеки лекуван е доволен, но в случая говорим за общото, а не за отделни случаи.

Сигурен съм, че в крайна сметка нещата ще намерят своето логично развитие – ВМА ще остане за всички. Въпросът е кому е нужно да се създава напрежение и несигурност сред екипите и пациентите? Кой луд човек има нужда от подобна ситуация? Не се ли сеща този човек или хора, че утре те или техни близки също ще имат нужда от уменията на специалистите на ВМА? Е, наистина е по-добре да срещнеш разярена мечка, отколкото да се сблъскаш с малоумните решения на някои български управници. Всъщност ако си имаш работа със стръвница – във ВМА ще ти помогнат. Но след вземане-даване с родната администрация последиците най-често са фатални.

 

Огнян Стефанов,

един от пациентите на ВМА

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 95| 26241 |07.10.2013 За Емил Стоянов и „чалгата на прехода“ . 49| 76029 |04.10.2013 Строители на капитализма: Георги Гергов – от мръвката до ЦУМ . 48| 18549 |30.09.2013 Параграф 12 и „бандата на петимата“ . 30| 24564 |27.09.2013 Реформите в МВР – прах в очите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads