Реклама / Ads
20| 6036 |30.08.2024 ГЛАСЪТ

Вучич разби сърцето на Путин, изневери му с френските Rafale, отказва и БРИКС заради ЕС

.
Прегръдката, която срази Кремъл...
След предателствата в собствените му спецслужби, които пропуснаха или премълчаха планираното от Киев настъпление в Курска област, Путин е принуден да преглътне още едно – това на сръбския президент Вучич. Вчера бе финализирана сделката за закупуване от Белград на 12 френски самолета Rafale. Това стана по време на посещението на президента Емануел Макрон в Сърбия. Сръбският президент Вучич обяви, че това е чудесен пример за отношенията на страната му с Париж и придържането към общата сигурност за Европа.
 

В Кремъл тази новина се възприема като предателство. Руски медии, близки до властта вече нарекоха Вучич „предател“, „изменник“ и определиха договора с Франция „нож в гърба на Путин и Русия“. Медиите припомнят, че Москва е предлагала 12 руски МиГ-29 на Белград на половин цена от сделката с Париж, но сърбите бавили дълго отговора и накрая се подиграли с Русия. 

 

Емануел Макрон приветства покупката на 12 френски изтребителя от Сърбия, определяйки я като "стратегическа промяна". "Това е истинска промяна", каза той в отговор на въпрос за приятелските връзки на Сърбия с Русия. Известно е, че Белград така и не наложи санкции на Москва след началото на войната в Украйна. "Това е възможност за стратегическа промяна въпреки големия натиск, трябва да подчертаем. Това е истинска стратегическа смелост и възможност за Европа", допълни френският президент в Белград.

 

Сърбия започна мащабна модернизация на военната си авиация през 2016 г. Тя направи това основно за сметка на руските самолети. Все пак Белград закупи два хеликоптера Ми-17 от Москва и получи подарък от шест изтребителя МиГ-29 втора ръка.

Към днешна дата сърбите имат около 14 МиГ и 27 румънски изтребителя-бомбардировачи J-22 Orao. През 2021 г. Белград обяви, че ще купи нови модернизирани МиГ-29 от Русия. След нахлуването на руската армия в Украйна Вучич охладня към тази идея.

 

Вчера сръбски военни експерти обясниха пред медиите, че изтребителите Rafale превъзхождат в много отношения руските МиГ-29. Така например Rafale има 14 възела за окачване за въоръжение, а МиГ-29 има само 10. Бойният пробег на френския модел е 1400 км, а руският – само 1000 км.

 

Но и това не е всичко. По време на приема в американското посолство в Белград послучай националния празник на САЩ 4 юли, президентът Александър Вучич заяви: Сърбия и САЩ са съюзници във важни исторически моменти. Имаме много добро  партньорство и сътрудничество и се надявам да развиваме нашите отношения с уважение и разбиране.

Ден преди това Вучич се срещна с американския ген. Джеймс Хекер, на когото заяви, че Сърбия ще продължи да си сътрудничи със САЩ във военната област и че Белград ще продължи да доставя оръжия и боеприпаси на Украйна чрез страни-посредници.

 

В Москва реагираха като ужилени на рязката промяна на Сърбия в отношенията й с Русия. В интервю ген. Решетников, бивш шеф в КГБ, а сега председател на неправителствената организация „Наследство на Империята“ (място, събрало бивши ченгета, работещи за пропагандиране политиката на Путин), заявява: "Сърбите са ни добри приятели и съюзници, които ни предават по примера на българите. Но и двете държави няма да се откъснат от връзката с Русия. Не могат, няма как да стане. България е нашият плацдарм към Сърбия и Гърция. Православието там не може без руското православие и без „Руски мир““.

 

Москва все повече се заблуждава в безпрекословното подчинение на среди в Сърбия и България, смятат дори руски експерти по Балканите като Никита Бондаров и Данаил Растегаев.

Русия в лицето на путиновия режим няма лесно да се откаже от Сърбия. Кремъл ще използва за натиск върху Белград подкрепата, която дава на сръбската позиция относно Косово. Влиянието на Москва обаче намалява с всеки изминал ден. Вучич може и да е бил приятел с Путин, но гражданските протести, подкрепени от опозицията пред последните месеци го принуждават да търси партньорството на Запада. Иначе Белград ще остане изолиран, а самият Вучич може много лесно да загуби поста и властта.

 

Не е случайно и заявлението на Вучич, че: „Не заменям европейския път на Сърбия за членство в БРИКС“. Пореден сръбски шамар за Путин.

 

Всичко това е пореден провал на руските тайни служби. Путин започна „лов на вещици“ заради сведения, че умишлено от него е скрита информация за плановете на Украйна да нападне Курска област. Вече има уволнени и задържани, но чистката продължава. Съмнения за предателства към режима в Москва има и сред служителите на дипломатическите мисии в Белград и София. Уволнени вече имало от посолствата в Атина и Букурещ. 

 

Очевидно колосът на глинени крака Русия губи своето влияние на Балканите. Което е много добра  новина за страните в региона.

 

Михаил Миланов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7146 |29.08.2024 Да поздравим или убием Диона? Денислава Сашова от Бяла Слатина разкри това, което знаем отдавна . 13| 9482 |23.08.2024 Вода няма, няма и да има, но вие се дръжте! Що е геноцид и защо все на нас се случва? . 27| 7833 |16.08.2024 Руската мечка е мит, ядрени ракети няма да излетят. Когато страхът напусне руснаците, потичат реки от кръв - тяхна кръв . 42| 26694 |14.08.2024 Жега по върховете: Удариха имоти на Вълка, Доган връща ТЕЦ - Варна, сигнали срещу шефа на антикорупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads