Реклама / Ads
5| 11533 |17.11.2014 ГЛАСЪТ

Защо С. Диков се качи на кола като Д. Найденова? Видео!

.
Този въпрос не е екзистенциален за нацията, но напира изпод купола на цирка, наречен телевизия. Отговорът е проЗд: за да е оригинален. Всяко предаване по тв иска да неповторимо, уникално, да грабне зрителя и да го закове пред екрана. Качването в кола на персонажи от политиката, обществения живот или естрадата е опит да се забие пирон с един удар на теслата.
 
Теслата е водещият, а пиронът - ние. Липсата на въображение обаче прави опитите трудни и болезнени, а гледката - нелицеприятна. Все едно да си без вода цяла седмица и да се опитваш да прикриеш последиците с дезодорант...

Нова телевизия била взела формата "разпит в кола" от някаква австрийска телевизия. Това разправят отговорни служители. Но народът е мнителен и кой знае защо си мисли, че "Карай направо" прилича доста на "БНТ такси", което вървя доста години. Но от прост народ какво друго да очакваш...

 

В случая с формата "Карай направо" журналистическите качества на Диана Найденова нямат особено значение. Той е такъв, какъвто е и слабите му страни се виждат и с просто око. Няколко неща правят впечатление. Самото набутване на персонажите в някаква кола и флирта между тях, защото интервютата са си жив флирт, дори и когато са нескопосани, напомня на онзи филм със Стефан Данаилов, в който той бе автоинструктор, а кандидат-шофьорки му се слагаха ачик. Онова прелъстяване от 70-те сякаш се е пренесло в автомобила на Найденова и наднича зад въпросчетата и усмивчиците, които тя отправя гъм гостите си. Така се държи инструктор мераклия с млада кандидатка за водач на МПС. Някогашният смешен сюжет обаче днес ни се представя за сериозна журналистика. "Жертвите" - политици и министри, очевидно лесно се навиват за ролята на "шофьор". И това не е заслуга на предаването. Просто те са жадни за изяви. Спомнете си онази мисъл на Салвадор Дали, че е важно да си известен, не е важно с какво. Геният обаче е имал друго нещо и други хора предвид - да се отбележи за протокола. Нашите "звезди" се натискат за автомобила не заради публиката, а за да се харесат на партийните си вождове и кукловоди. Затова и рядко говоренето в колата произвежда нещо смислено. А и няма как да е другояче, защото се прави опит да се съчетае въртенето на "геврека" с говоренето на мъдрости, което е непосилна задача за някои. Да, Наполеон е вършел по седем неща едновременно, но затова е Наполеон, ако разбирате накъде бия.

 

Ако зрителят е чел повечко книжки, няма как да не му мине през ума, че докато биват разпитвани в автомобила, гостите са изправени пред истинско дисоциативно разстройство на личността, познато още като "раздвояване на личността". Тъкмо даден министър се напъне да роди някоя поразяваща мисъл и в този момент светофарът светва зелено и той трябва да потегли или завие. В същото време отляво го натиска изнервен шофьор, който бърза занякъде или клаксони го подканят да кара по-бързо. И се почва едно ъкане, мъкане не ти е работа. По традиция всяко по завъртолено изречение пък завършва с Европейския съюз. 100% идиотска ситуация. И опасна. Да, да - опасна. Защото начинанието, освен лишено от въображение, е и несъобразено с трафика. Застрашен е екипът, както и останалите участници в движението, което е по-важно. И понеже в телевизиите всичко се прави за рейтинг, не е лошо да помислят за една хубава, ефектна катастрофа. Ако е кървава, автентична и с някой труп - още по-добре. Рейтингът ще излети в Космоса. Шегувам се, но някоя телевизя като нищо ще го направи.

 

Затова и продуцентите на Сашо Диков го вкараха в кола. Нещо като мъжки вариант на Найденова. А зад волана туриха естрадното нещо Веселин Маринов. Сашо Диков като Диана Найденова. Сидром на индигото. В сравнение с това упражнение тичането на Стажанта по петите на този или онзи временно известен чиляк е дори забавно. Честно.

 

Опитите за оригиналничене ще продължат. И понеже нямаме вече подводници, гостите на някое политическо шоу може да заговорят в скоро време от борда на ракетния катер "Тарантул". В ролята на морски вълци да ни открехнат за епичното бъдеще, което ни предстои. Или колко са честни и неподкупни. Може да полетят и с един от четирите останали годни изтребители, стиснали в ръка памперси... А защо не в каручка. Магаренце отпред, политик и водещ зад него. Мухи весело кръжат над тях, сякаш за звездите от папките с европрограми за фермери и селски райони. Циганин маха с китка отстрани, в подкрепа на ромското присъединяване. Идилия ви казвам. И рейтинги, шер-ове...

 

Няма да ни оставят на мира, да знаете! До посиняване. Както и да цъкаш с дистанционното, в един момент все ще попаднеш на говорещи хора в някоя кола или друго подобно малоумие.

 

Френският комик и писател Мишел Колучи-Колюш бе казал: "Юри Гагарин е най-големият карък. Излетял от Съветския съюз, направил 17 обиколки на Земята, и се приземил отново в Съветския съюз". Схващате намека.

 

Севт III,

тракийски цар


П.П. Неотдавна гледах забавно японско шоу. Японците, да знаете, са по-напред от нас не само в автомобилно отношение. Та в това шоу показваха на какво са готови българските политици, за да се докопат до властта. Много автентично изглеждаше, като реалити. Освен това приличаше на традиционното лапане на бяла халва по Сирни Заговезни, което пък ме наведе на мисълта, че е възможно японците да са свили идеята от нас, траките... Вижте и сами се убедете.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 19976 |29.08.2014 Кой, как и защо управлява митниците? . 16| 11501 |16.05.2014 Защо, когато говориш с кукла, получаваш лъжа. Избори . 56| 19790 |19.03.2014 А защо не паметник на стрелеца Петко от Лясковец? . 17| 11639 |12.03.2014 Кой и защо атакува съдия по "Килърите" пред ВСС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads