Реклама / Ads
42| 15302 |03.06.2024 ГЛАСЪТ

Защо Волгин и Костя предизвикват позиви за повръщане? Обяснението е във фактите

.
Безмислено е да бъдат коментирани безумните теории на представителите на „Възраждане“. Но те са в правото си да се борят за гласоподаватели, защото като всяка политическа партия се стремят към власт. И тук е заровено основното противоречие, което кандидат-депутати, не само от дружината на Костадин Костадинов, се опитват да представят като любов към народа.
 

Каквото й да ги питат, отговорът е, че работят 24/7 за благото на българите, за супер добър живот, мирно бъдеще и спокойствие. Не забравят да кажат, че са независими, но пък НАТО, ЕС и САЩ са ултра лоши, а „кат Русия няма втора“. Правят постоянно уговорката, че нямат нищо общо с Москва и руската пропаганда. Което е странно: възхваляват руската държава, история и култура, като ги свързват с Путин, а се срамуват да го изрекат.

 

Вече споменах, че Костя и компания, както и останалите ултра „патриоти“ (ултра идиоти е по-благозвучно и подходящо, но нейсе…) са в политиката с цел да управляват един ден. Заявяват го открито и все по-често. Това означава, че се борят за власт.

 

В Университетския речник откриваме някои основни дефиниции по въпроса. „Властта е присвояване на чужда воля“, казва Георг Хегел. Исторически властта е упражняване на контрол и право за налагане на решения върху поведението на индивиди и общности. В социалните науки от първата половина на ХХ век властта се възприема и тълкува в рамките на системата „господство – подчинение“. В социологията на властта на Макс Вебер става дума за отношение, при което индивид или група осъществява своята воля над друг индивид или друга група така, че партньорът е длъжен да се подчини на тази воля“.

 

Добре е да се знаят тези неща, защото обясняват намеренията на кандидат-властници, които те искат да останат скрити.

 

На 9 юни ще се гласува за Народно събрание и за Европейски парламент. На българските избиратели все по-натрапчиво се вменява, че трябва да направят своя избор – на Запад ли да продължим или да се върнем доста назад и да поемем отново на Изток, към руската зона на влияние. Това би бил правилният вот, според копейките.

 

Да си припомним някои факти, които са като учебно помагало за онези, които все още се колебаят коя посока да изберат. Но и за другите, които са  готови начаса да се хвърлят в обятията на Путин.

 

На 22 април 2024 г. Костадинов заявява за „Гласове“:

 

Няма нормален човек в България, който да възприема Русия като заплаха, подчертавам – нормален. Да, има хора, които смятат, че Русия е заплаха за нас, но те не са нормални. И точно те представляват заплаха за общото психично здраве на нацията“. Значи той е нормалният и умният, а милиони българи, които не мислят като него, са ненормални. Ще се учудвайте тогава, ако след някой ден и Костя като Хитлер реши, че няма нужда от "ненормалните", за да изчисти нацията от излишните?

 

Малко преди това, на 21 март 2024 г. „Възраждане“ внася законопроект за денонсиране на Северноатлантическия договор в деловодството на Народното събрание. Предложеният закон отменя Закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон и приет от 39-ото Народно събрание на 18 март 2004 г. 

"Продължаващото членство на България в НАТО е не само вредно за отбраната и въоръжаването ни, но и става все по-опасно за суверенитета ни и за националната сигурност на България", посочват от тайфата на Костя в мотивите към законопроекта.

 

Още по-преди това, на 18 ноември 2021 г. същата формация иска референдуми „за“ и „против“ приемането на еврото, както и за излизане от НАТО.

 

***

От 2004 г. България членува в Северо-атлантическия съюз. Заедно с ето тези държави:

 

Албания (2009)
Белгия (1949)
България (2004)
Германия (1955)
Гърция (1952)
Дания (1949)
Естония (2004)
Исландия (1949)
Испания (1982)
Италия (1949)
Канада (1949)
Латвия (2004)
Литва (2004)
Люксембург (1949)
Нидерландия (1949)
Норвегия (1949)
Обединеното кралство (1949)
Полша (1999)
Португалия (1949)
Румъния (2004)
Северна Македония (2020)
Словакия (2004)
Словения (2004)
Съединените щати (1949)
Турция (1952)
Унгария (1999)
Финландия (2023)
Франция (1949)
Хърватия (2009)
Черна гора (2017)
Чехия (1999)
Швеция (2024)

 

Крайно левите и крайно десните популисти непрекъснато критикуват и членството на България в Европейския съюз. Чуваме шумните нападки, как съюзът се разпадал, бил вреден за България, заробвал ни, стремял се да ни завладее прекрасната природа и безценната земя и пр.

 

Европейският съюз е група от 27 държави в Европа.

 

Тези държави се обединиха, за да направят живота на хората по-добър, по-лесен и по-безопасен.
Те се споразумяха да работят заедно и да си помагат.

Това е основната идея за съществуването на съюза.

 

Държавите в ЕС са:

 

Австрия
Белгия
България
Хърватия
Кипър
Чехия
Дания
Естония
Финландия
Франция
Германия
Гърция
Унгария
Ирландия
Италия
Латвия
Литва
Люксембург
Малта
Нидерландия
Полша
Португалия
Румъния
Словакия
Словения
Испания
Швеция

 

Вече много българи са пътували в тези страни, други над 2,5 милиона работят, учат и живеят там и сами са се убедили какво представляват, какъв е стандартът на живот и какви цивилизационни ценности изповядват.

 

В същото време световната общност с изключение на Беларус, Никарагуа, Северна Корея и Сирия, обяви референдумите за анексиране на райони в Украйна за незаконни. Това стана в ООН. 143 държави се обявиха с явно гласуване срещу политиката на Русия и войната срещу Украйна. Дори считани за дружески на Москва страни като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други членове на Съвета за сътрудничество в Залива, както и на Бразилия, също се обявиха срещу Путин.

Индия и Китай се въздържаха.

 

***

Това са факти.

 

Мeдиaннaтa мeceчнa paбoтнa зaплaтa в Pycия - дo 40 368 pyбли (oĸoлo 820 дoлapa), изчиcлeнa въз ocнoвa нa дaнни oт Coциaлния фoнд, cъoбщи пpeдcтaвитeл нa Poccтaт, пишe "Beдoмocти". (Meдиaнната заплата се определя ĸaтo "cpeднa cтoйнocт нa зaплaтaтa". Kaзaнo инaчe - пoлoвинaтa oт cлyжитeлитe пeчeлят пo-мaлĸo, a дpyгaтa пoлoвинa пeчeлят пoвeчe oт въпpocнaтa cpeднaтa cтoйнocт нa дoxoдитe.)

В Северна Корея средната заплата е около 40 долара. Около 100 български лева е средната заплата в Куба. Във Венецуела средната заплата е 10 долара с бонус от 144 яйца за месец. Споменатите страни са най-близките поддръжници на Кремъл и Путин.

Средната работна заплата в Китай е 1050 долара месечно. Но трябва да се знае, че Пекин заема неутрална позиция и хем приема Путин, хем го държи на разстояние.

 

Доказва го статистиката.

 

През 2023 г. стокооборотът на Русия с Китай е около 120 млрд долара. През същата година стокооборотът между Китай и САЩ е 560 млрд долара, а с ЕС – 569 млрд долара. Това е интересът на Китай.

В САЩ cpeднa зaплaтa пpи пocтъпвaнe нa нoвo paбoтнo мяcтo 81 700 дoлapa гoдишнo, т.e. cpeднo 6 808 дoлapa нa мeceц. Toвa пoĸaзвaт дaнни oт дoĸлaдa на Федералния резерв.

Зa нoeмвpи изминaлaтa гoдинa тoзи пoĸaзaтeл е бил 73,4 xиляди дoлapa или 6116 дoлapa мeceчнo.

Средната работна заплата в България нараства значително в последно време. Според данни на статистиката към май месец средната заплата у нас е нараснала с над 17% и към момента тя е близо 1900 лева. 

В Сърбия средната заплата е 1300 лева. В Румъния стойността е колкото у нас -  около 1870 лева. Интересно е, че в Гърция средната заплата е малко по-висока от България. В Хърватия, която наскоро прие еврото, средната заплата към момента е 2300 лева, а в Унгария е около 2000 лева. В Турция е 900 лева, в Македония с 1000 лева. Толкова е и в Албания.

Колкото по на Запад отиваме, заплатата толкова повече расте. В Италия средната стойност е 3400 лева. В Австрия средната заплата стига до 5500 лева. Горе долу такава е и средната стойност и във Франция. В Испания средната заплата е 5000 лева. В Германия е 6000 лева, в Дания 7000 лева. Толкова е и в Норвегия. В Нидерландия средната заплата е 7400 лев. Най-високата средна заплата е Швейцария - 12 000 лева. Следвана от Люксембург - 9000 лева. 

 

***

Написано в spodeli.net:

 

Идеологическият проект на Путин „Русский мир“ е понятие, съществувало по времето на царска Русия и възродено от президента Владимир Путин. То означава общество, обединено от руската култура, език, традиции и православна религия.

В смисъл ако американската доктрина за света е „демокрация и свободни пазари по цялото земно кълбо“, то руснаците имат "русский мир".

Лично аз не смятам, че ще станем Задунайская губерния или нещо такова, но като нищо може да се окажем в руската сфера на влияние след някоя и друга година.

Просто ако руснаците се окажат по-силни в момента (става дума за войната в Украйна, б.р.), ще седнат и ще се разберат големите (да се разбира САЩ и Русия и янките просто ще им кажат "окей, пичове, печелите; взимайте гърци, българи и сърби, но не пипайте Западна Европа - там сме ние“.

На някой може и да му звучи цинично, но точно така са си поделили Европа Сталин, Чърчил и Рузвелт на Ялтенската конференция.

С тази разлика, че Великобритания вече не е империя и ще се разбират само САЩ и Русия.

 

Та, някой знае ли какво точно включва понятието "русский мир"?

Вие искате ли да живеете в "русский мир"?

 

Ако попаднем отново в руската сфера на влияние, какво ще направите:

- ще избягате в някоя западна държава;
- ще излезете по улиците и площадите да протестирате;
- ще се радвате, че отново сме заедно с руснаците;
- просто ще се напаснете към новата ситуация и ще се опитате да си живеете постарому, просто вместо английски ще учите руски и вместо университети в Западна Европа децата ви ще ходят в Москва и Петербург?

 

Това ли ще са разликите и има ли други? Благодаря.

 

***

През 2023 г. санитарни компании от няколко страни публикуваха доклад с държавите с най-лоши санитарни условия. На първо място по процент от населението без вътрешна тоалетна е Индия. Там 774 222 300 души, или 61% от населението, излизат от дома си по каквато и да е нужда.

След Индия се нареждат Китай, Нигерия, Индонезия, Етиопия, Бангладеш, Пакистан, Конго и Танзания. И веднага след тях, с 39 468 700 души без вътрешна тоалетна е Русия. Това са 27,4% от населението!

България изпъква сред тези икономически гиганти с по-скромните 20,6%, което според Евростат е една пета от българите, които все още са с външна тоалетна.

Домакинства без тоалетна в къщата/апартамента в Европа са 2,6%. Като изключим Латвия и Литва, и в малка степен Унгария, в повечето държави на Стария континент това е по-скоро изключение и рядкост. 

 

Да сте си купували скоро руски телевизор? А обувки, модни фанелки, компютър, мобилен телефон, кафемашина или кола? Вече само в КОРЕКОМ ли ги продават?...

 

***

Да се върнем към изборите на 9 юни. Списъкът с факти би могъл да бъде доста по-голям, но и тези са достатъчни, за да се ориентира един непредубеден човек коя е посоката, по която България трябва да продължи пътя си напред.

 

Знам, че този текст ще втвърди още повече чугунените глави, а други ще гласуват напук на "колективния Запад" и "краварите" от САЩ, които искат да ни "заробят" и в това ми е надеждата. Костя и бандата му да съставят правителство и да управляват поне месец. Тогава дори кухите кратуни и копейкинизирани путинци ще разберат, защо повръщат като преяли с развалена риба и препили с мътен самогон.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 14834 |31.05.2024 Съмнението вече е факт: Марионетката Димитър Главчев без шанс срещу храбрата Лъчезара Стоева . 17| 10521 |30.05.2024 Нова българска трагедия: Политици бол, бачкатори - йок. Плачи, Есхиле . 35| 17990 |26.05.2024 Питане: Написал ли е гълъбът на мира Радев писмо на Путин да спре избиването на украинци? Томас Елиът и Джон Ленън . 27| 31193 |25.05.2024 Култура и овце: Водопад от награди в страната на чалгата и кюфтетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads