Реклама / Ads
0| 12014 |10.06.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Величков пред Фрог: Удобно е да има избори есента. Така Гешев ще остане до Нова година

.
адв. Велислав Величков
Сега разбираме защо се е забавил законопроектът за КПКОНПИ. ИТН не приемат личността на Рашков и не приемат такава действена фигура, която би работила, без да ги пита тях, защото някой иска да управлява от дивана в ритъм ⅞.Друга искра безспорно е гранд корупционната схема на “Капитан Андреево” с фитосанитарния контрол. Изключително удобно е да има избори през есента. Ако има такива, сигурният сценарий е - без нов ВСС и смяна на Гешев до Нова година.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз адв. Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". 


Ето и цялото интервю: 

Адв. Величков, основният въпрос в момента сякаш е какво става със съдебната реформа и с главния прокурор Иван Гешев. Какво ще се случи? 


Изпратихме писмо до парламентарните групи от управляващото мнозинство, което им бе изпратено ден преди началото на “Деветоюнския дворцов преврат”, така да се изразя. В това писмо задаваме точно тези въпроси - какво става със съдебната реформа и сроковете от коалиционното споразумение. 


За съжаление на следващия ден започнаха събитията и сега едва ли очакваме някои точно в тези жежки политически дни да ни отговори. Ще изчакаме още една седмица и ще адресираме писмото отново до тях. Дори от ИТН да напускат управляващата коалиция, те са подписали споразумението с тези срокове, това е техен предизборен и следизборен ангажимент. Особено много държим да разберем дали групата на ИТН се отмята от ангажимента си за съдебна реформа и новия законопроект за КПКОНПИ. 

Точно за законопроекта за КПКОНПИ искам да Ви попитам. Това също нажежи страстите в коалицията. От ИТН не приемат кандидатурата на Бойко Рашков. 


Не говорим за предложенията. Но законът за нова КПОНПИ и разделянето й на две беше първи приоритет. Забавянето на законопроекта сега разбираме по какви вътрешнополитически причини се е случило. Но това не оправдава вносителите му. Те трябваше да попитат всички дали си държат на подписите под коалиционното споразумение. 


Разбираме, че имало изнудване от страна на ИТН да имат контрол върху това кой да се разследва и кой да се проверява, което е абсурдно в една нормална държава. Това е форма на политически рекет, ако е истина. 


Но това не оправдава нито Министерския съвет, който трябваше да бъде вносител, нито народните представители, които експресно го внесоха сега. Като след дъжд качулка е. Трябваше още през март-април той да бъде внесен, когато бяха сериозните приказки за това. Не да се чака последният момент и ябълката на раздора, за да се започне процедурата по този безспорно важен законопроект. 


Той ще освети мафиотските зависимости в трите власти, механизма на корупцията в България. Дори да не се стигне до реални обвинителни актове, ако се даде възможност на Комисията да обжалва прокурорските откази за образуване на досъдебно производство, ще лъсне пълната несъстоятелност на главния прокурор и цялата спецпрокуратура. Ще стане ясно, че обвинител №1 е по-скоро политическа, а не съдебна фигура. 

Казвате, че няма да говорите за предложенията за шеф на КПКОНПИ, но няма как да не коментирате.

 

Идеята е да бъде избран председател на мястото на временно изпълняващия Антон Славчев, който е човек на Цацаров, докато се приеме закона. Тук също не разбираме - защо трябваше да се чака вече четвърти месец и да не се избере действащ, ефективен председател докато се приеме закона, а сега пак на пожар да се споменава името на действащ министър, който трябва да бъде експресно командирован в КПКОНПИ. 

Защо според Вас? 


Имам чувството, че това предложение за Бойко Рашков е направено през последните 2-3 седмици и очевидно е част от фитила, запалил огъня. ИТН не приемат личността на Рашков и не приемат такава действена фигура, която би работила, без да ги пита тях, защото някой иска да управлява от дивана в ритъм ⅞. Това също е част от искрите. Друга искра безспорно е гранд корупционната схема на “Капитан Андреево” с фитосанитарния контрол.

 

Ако са верни думите на зам.-министър Христанов за обещан месечен подкуп от половин милион, значи това е схема за милиарди, работила 10 години. Това може би ще е най-голямата корупционна схема в България, действала в 21 век. Тази Комисия би тръгнала в точно тази посока, за да не разследва, тъй като там има замесени 1-2 фирми и много лесно може да се насочи прожектора натам. 


Тоест на тях им трябва някой, който да им отпуска милиарди за пътища, но да не се преформатира КПКОНПИ, за да не разследва къде отиват. Това е уравнението. 

Какво обаче мислите за това, че собственикът на “Евролаб” алармира още в началото за това, че бизнесмен от ъндърграунда иска да му вземе бизнеса. Появиха се разследвания, които свързаха същият този собственик с небезисвестния Таки. Днес обаче вътрешният министър Бойко Рашков каза, че не разполага с такава информация. 


Това са неща, за които службите вероятно имат информация. Виждам само, че държавата е била отстранена за 10 години от работа, която е типично държавна, в полза на 1-2 частни фирми и от това нещо са капитализирани десетки или стотици милиони печалби. 

Но БАБХ е контролирала тази дейност така или иначе. Тоест не си е върнала нищо.  


Ако си спомним във времето назад, при предишното ръководство на БАБХ гръмнаха няколко сериозни скандала и имаше няколко много силни съмнения за корупционни схеми, които минават точно през тази агенция. 


Новото ръководство сменя схемата. Те казват, че от януари до месец май са се борили държавата да си влезе на мястото на държавната граница и в момента вадят по 90-100 хил. лева дневно. Представете си какви пари са губени от държавата и са печелени в полза на частен интерес при абсолютно непрозрачна процедура. Представяте ли си още колко такива схеми има в държавата? 


Точно една КПКОНПИ с реални разследващи функции трябва да разплете тези възли, за да се върнем в нормалността и да тръгнем към правовата държава. В момента това, което се случва, показва че когато дойдат сериозните закони, с които да се ограничи абсолютната власт на висшата прокуратура, да се преформатира ВСС, ще настане политически хаос, а след това и конституционна заради невъзможността на есен да се избере нов състав на ВСС. 


Изключително удобно е да има избори през есента. Тогава този състав на ВСС със сигурност остава поне още 3 месеца, докато се сформира нов парламент. Дали той ще постигне конституционно мнозинство и за какви хора, е отделен въпрос. Може да повторим сегашния ВСС на практика. Това е опасното. 

Това изглежда най-възможният сценарий сякаш. 


Това е сигурен сценарий, ако има избори. Няма да има парламент, изборите ще са в края на септември-октомври, най-вероятно. Това значи, че правителство ще има най-рано ноември-декември. Тоест ВСС остава до Нова година. Остава и главният прокурор. 

Битката, която се води на терена на МС и НС е една огромна битка за запазване на статуквото на мафията в съдебната власт. Това се случва. 

Как ще коментирате твърденията на ИТН, че от ПП искат да сложат свой Гешев и президентът е настоял за нещо подобно. 


Какво значи това? Шефът на КПКОНПИ не е разписан в Конституцията, за разлика от главния прокурор. Той не е ръководител на всички прокурори и няма общ надзор за законност. Над тази комисия стои прокуратурата. Комисията не може да реализира обвинителни актове и да поддържа обвинения в съда. Това го може само прокуратурата. Абсолютната власт е прокурорската. 


Искам да питам тези, които си мислят, че някой иска да сложи втори Гешев: Какво направихте с първия? Мога да напомня много последователни действия на ИТН и парламентарната им група, които осуетяваха всички промени в процесуалните закони, с които може да се накърнят правомощията на Гешев. В истинския смисъл на думата - те пазят Гешев, а се страхуват за втори Гешев. Струва ми се, че главният прокурор, избран с политическо влияние, зад когото стоят истинските олигарси, е истинският човек, който пази омертата и интересите на мафията и точно него пазят с всяка следваща парламентарна криза. 

Какво виждате в кандидатурата на Бойко Атанасов за шеф на КПКОНПИ, която бе издигната от “Възраждане”? 


Учудвам се, че Бойко Атанасов сам е решил да попадне в тази компания. 

Защо? 


Когато един човек е вдигнал много високо моралния наратив и принципите, които отстоява за върховенство на правото, едва ли би се идентифицирал с политическа сила, която с голяма част от действията си поставя под въпрос устоите на правото в България.

 

Има и нещо друго - Бойко Атанасов беше кандидат за делегиран прокурор в Европейската прокуратура. “Възраждане” пък са формация, която иска България да е извън ЕС. 


Въпросът за ценностния и евроатлантически избор е съвсем отделен. Бойко Атанасов говореше пламенно за похватите на руската прокуратура още по времето на Чайка и споразуменията й с българската прокуратура по времето на Цацаров като унизителни и такива, които пречат на правото и ни изпращат в друга орбита. Ако сега се съгласява с основните принципи и цели на партия “Възраждане”, какво иска? Да се обединим с онази руска прокуратура, която той не приемаше? Къде отиват принципите на правото? 


интервю на Джесика Вълчева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13258 |10.06.2022 Весислава Танчева пред Фрог: Бойко Атанасов вече винаги ще е кандидатът на „Възраждане“, колкото и добър професионалист да е . 0| 16665 |09.06.2022 Филип Аврамов пред Фрог: Този път няма да останем безмълвни . 0| 8107 |09.06.2022 Владо Береану пред Фрог: Ако не приемат бюджета, ще катастрофираме . 0| 66378 |09.06.2022 Осман Октай пред Фрог: Избори наесен ще има. ГЕРБ няма да са първа сила. ИТН и ДБ ще останат извън парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads