Реклама / Ads
0| 16687 |09.06.2022 ИНТЕРВЮ

Филип Аврамов пред Фрог: Този път няма да останем безмълвни

.
Нямам представа какво прави министърът на културата, виждам само голи обещания. Наясно съм, че културата винаги е била на последно място, но нас ни има. Съществуваме. Към всички политици, които ще влязат в бъдещата власт - имайте предвид, че този път няма да останем безмълвни, каквото и да се случи, който и да дойде на власт. Предстои обединение на актьорите тепърва и това ще доведе до широк обществен дебат.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз актьорът Филип Аврамов. 

 



Коментарът му идва в контекста на множество събития и на нерешените проблеми в културната сфера. Припомняме, че темата стана особено актуална след скандала с Младежкия театър "Николай Бинев" и намерението на КЕВР да посегне на една от сградите му. 


ФрогНюз реши да потърси различни културни дейци, за да разбере какви са належащите реформи и какво е предприело културното министерство за тяхното осъществяване. Представяме ви първата част от интервюто на Филип Аврамов.

 

Очаквайте и видео репортаж. 


Господин Аврамов, какво е свършило Министерството на културата за тези няколко месеца, в които Атанас Атанасов е начело на ведомството? Имаше много големи очаквания?


Нямам представа какво прави министърът на културата, виждам само голи обещания. От тук нататък - който и да дойде в Министерство на културата, да знае - ще имаме своите искания.

Какви са те? 


Промени в Закона за авторското право, Закона за радиото и телевизията, Закон за филмопроизводството, 12-годишна стратегия за културата и Закон за меценатството, който не се приема, защото - забележете, там щели да отидат много пари и да се опростят много данъци.


От 30 години се мъкнат едни и същи проблеми и катализаторът в дните на COVID-19 беше повод да отправя първия си апел към тогавашните управляващи. Направих го и към бъдещите, които вече са в миналото сигурно. Може би ще има преговори за някакво временно правителство. 


Наясно съм, че културата винаги е била на последно място, но нас ни има. Съществуваме. И като такива нашите искания са всъщност не политически, а икономически. Към всички политици, които ще влязат в бъдещата власт - имайте предвид, че този път няма да останем безмълвни, каквото и да се случи, който и да дойде на власт. 


Принудиха ни да се занимаваме с непривични за нас неща. Не смятам, че това е несериозна професия. Не си мислете, че е лесно. Всеки от нас е платил голяма цена, за да се занимава въобще с това изкуство. Не може да продължава това. Крайно време е да се изработят закони, които са в наша полза, а не в полза на продуцента, на тъмни фигури, прибиращи авторски пари.

Изброихте няколко неща, които можеха да тръгнат в известна посока, ако за тези няколко месеца министър Атанасов бе подел някакви реформи. Нищо обаче май не се случва. 


За съжаление министър Атанасов се оказа некомпетентен. Преди към него имах много въпроси, но сега имам само един - защо приехте този пост? Защо? 

 

Много малко е нужно, но винаги трябва да има диалог. Това правителство не предлага такъв. Мисли си, че като изрази мнение с някакви други хора, които са в конюнктурата или в сивия сектор на изкуството - администратори, те ще се докоснат до нашите проблеми. Няма такова нещо. 

 

Трябва да сме добре заплатени. Да вдигнат актьорските заплати, защото трудът ни не е лесен. Да се погрижат за това всички телевизии да плащат авторски права. От миналата година са събрани 0% приходи от всички тези кабеларски телевизии. Не съм съгласен. 

Предстои обединение на актьорите тепърва и това ще доведе до широк обществен дебат. Длъжни сме да питаме това общество първо дали има нужда от нас. Второ - министерството и принципалът му трябва да знаят, че в това ведомство идват приходи от театри. Ние сме като членове на един борд на директорите - ние изкарваме пари, а те решават как да ги разпределят. Да имат това предвид, ако обичат. Ние сме акционери в едно дружество. 

 

С всички представления, които играя, се виждам с минимум 40 хил. души годишно. Ако не съм само аз, а се подготви една декларация, която да се чете на всяко представление, всеки един концерт, гарантирам, че в края на годината през нас ще минат милион и половина, които ще са наясно с нашите искания. Ще искаме подкрепа от обществото. Ако то няма нужда от нас, можем да си тръгнем. Но не смятам това. Не сме съвсем безобидни. Призовавам колегите си да използват всичките си връзки и умения, за да изготвим декларация с много ясни искания и докато не бъде постигнати, да не спираме. 

 

Очаквайте останалата част от интервюто с Филип Аврамов и други културни дейци за проблемите в сферата съвсем скоро! 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8143 |09.06.2022 Владо Береану пред Фрог: Ако не приемат бюджета, ще катастрофираме . 0| 66423 |09.06.2022 Осман Октай пред Фрог: Избори наесен ще има. ГЕРБ няма да са първа сила. ИТН и ДБ ще останат извън парламента . 0| 19437 |09.06.2022 Б. Милчев пред Фрог: Над Караджов има шапка, не разбира от пътища. Целта на ИТН е да гепят каквото могат и да бягат . 0| 17312 |08.06.2022 Доц. Петър Чолаков пред Фрог: Правителството е пред смъртна опасност. ИТН губят електорат и избраха да разтурят седянката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads