Реклама / Ads
25| 10706 |02.09.2021 ИНТЕРВЮ

Елисавета Белобрадова пред Фрог: Свидетели сме на един истински политически процес

.
Много неща се промениха от 2 септември 2020 г. до днес. Най-положителното нещо от това, че хора от протеста влязоха в Народното събрание, е че контролът върху дейността на изпълнителната власт се върна в парламента. Не помня по-динамична политическа обстановка от тази в момента.
 

ФрогНюз Елисавета Белобрадова - общественик и депутат в 46-тото Народно събрание от гражданската квота на “Демократична България”. Белобрадова е съосновател на родителската дигитална платформа "Майко Мила" и на изборите на 11-ти юли събра 7805 лични гласа - най-много в цялата страна.

 

Ето и цялото интервю:

Днес се навършва 1 година от “кървавата сряда” - националният протест на 2-ри септември, който събра хиляди граждани и доведе до ескалация на напрежението. Какво постигна протестът и какво се промени за една година?

 

Много неща се промениха. Много от хората, които бяха на площада, влязоха в парламента. Един от тях съм аз. Най-положителното нещо от това, че хора от протеста влязоха в Народното събрание, е че контролът върху дейността на изпълнителната власт се върна в парламента. 46-тото Народно събрание е изключително активно по този въпрос. Дейностите на правителството в никакъв случай не са съвършени, разбира се. Но са несравнимо по-положителни от това, което сме свикнали да виждаме през последните години.

 

Ние като депутати много съвестно изпълнихме тези свои функции, което не се е виждало от много години. 

 

В момента както в изпълнителната, така и в законодателната власт има хора от протеста. Това спомогна за много близката работа между тези две институции, което доведе до едно много спокойно и експертно обсъждане на актуализацията на бюджета. 

 

Това е доста належащ въпрос. Ще има ли някакъв консенсус предвид споровете по темата? Някои искат да се бърза, обвиняват другите в умишлено протакане.

 

Министрите в областите, в които се актуализира в момента бюджета, както и ръководителят на тази актуализация - Асен Василев, са изключително професионално настроени. Ние от своя страна - също. Въпреки споровете основната идея е ние като народни представители да подходим съвестно, защото е важно. Не може да бъде прескочено с лека ръка. 

 

Това ли е единственото важно? Остана впечатление, че се бърза с актуализацията на бюджета, за да може да се иде на избори и да се пренебрегнат други важни реформи като тази в съдебната система. 

 

Актуализацията на бюджета ще бъде придвижена в нормалните срокове. От БСП поискаха това време да се съкрати, няколко дни след като те самите вече бяха гласували за първоначалните срокове.  Много добре знаят, че тепърва ще има работни групи. Тези групи ще работят по изчистване на последните подробности около актуализацията на бюджета. 

 

А и разликата е в рамките на 5-6 дни. Опитват се популистки да изкарат, че ние се опитваме да бавим нещата. Няма обективна причина, поради която който и да е от колегите в НС да иска да бави тази процедура. Тези 5-6 дни обаче са нужни, за да може всичко да бъде изпипано, както трябва. И БСП гласуваха точно затова. 

 

Разбра се, че третият мандат, който им бе връчен, няма да успее. И сега се оказа, че те са си променили мнението по отношение на нужните за актуализирането на бюджета срокове. Трябва да се съгласите - има известен субективизъм. 

 

Като гражданин с изявена позиция очаквахте ли точно така да се развие животът на 46-ото Народно събрание? 

 

Не помня по-динамична обстановка от тази в момента.

 

Дори през 2013-а година? 

 

Дори тогава. Вие помните ли толкова бързо сменяща се политическа обстановка от ден на ден? Не помня нещата да са се развивали в различни посоки толкова бързо. Станахме свидетели на един истински политически процес, в който нещата се решаваха всеки божи ден. Вадеха се живи предложения. 

 

В този смисъл - не съм имала очаквания. Това, което имаме, са принципи. Човек да има очаквания е малко наивно на тази възраст и в тази позиция. Но можеш да имаш принципи и определени изисквания за качество и политики, които да отстояваш. Можем да имаме програма, ангажименти към избирателите, които да следваме. 

 

Говорите за принципи, но от няколко дни в публичното пространство анализатори и политици от ГЕРБ лансират една теза за едно “килимче” и за това, че “Демократична България” ще отиде на килимчето на Борисов за съставяне на кабинет. Как гледате на тези твърдения? 

 

В последните дни има сериозни проблеми, които са свързани с COVID-19, образованието на децата, здравната система. Това са моите приоритети като народен представител. Заета съм денонощно с тези проблеми. Мога да си призная, че съм пропуснала анализаторите на ГЕРБ и техните персонални позиции по дадени въпроси. Не мисля, че съм изпуснала нещо съществено, концентрирайки се върху нещата, за които са ме изпратили в Народното събрание.

 

Нашата позиция е много ясна, принципна и известна отдавна – без коалиции с ГЕРБ и ДПС. И всичките ни действия досега потвърждават това.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 101| 18579 |01.09.2021 Христо Иванов пред Фрог: Не, няма да говорим с ГЕРБ. Позицията ни е ясна . 40| 18882 |01.09.2021 Румяна Ченалова пред Фрог: Законопроектът на ДБ блокира съдебната реформата. Работа на парче, за Главния няма и дума . 6| 7126 |26.08.2021 Ген. Румен Миланов пред Фрог: НСО е по-добра служба от Бюрото на Гешев . 4| 23340 |26.08.2021 Адв. Екимджиев пред Фрог: Гешев е пропилян актьорски талант, да смени попрището

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads