Реклама / Ads
18| 15412 |12.08.2020 ИНТЕРВЮ

Анастас Гогов пред Фрог: Хора, повярвайте си! България може повече. Няма от какво да се страхуваме

.
Анастас Гогов Източник: Facebook
Аз съм уверен, че в момента, в който спре да се краде в България, в момента, в който спрат да се усвояват тези фалшиви бюджети и тези пари останат в държавата и обществото и те се върнат и вложат в развитието на държавата и нашите деца, България е достатъчно богата страна, за да можем много бързо да изплуваме и да се развиваме. За хората трябва да стане ясно - вече няма страх, ние не се страхуваме. Хора, повярвайте си!
 

Това каза пред Фрог Нюз младият предприемач и активно протестиращ гражданин Анастас Гогов, с който разговаряхме по много от темите, свързани с протестите. Вижте какво още сподели той с нас в първото от поредицата ни интервюта „Гласове от протестите - 2020“:

 

Днес в  18:30 ч. има инициатива на протестиращите пред германското посолство у нас. Преди седмица имаше  демонстрация пред посолството на САЩ. Какво могат да кажат протестиращите на чуждите посланици у нас?

 

Според мен това, около което всички сме се обединили и заявяваме отговорно е, че виждаме една негласна подкрепа или най-малкото безразличие от страна на Европа, от страна на нашите партньори в ЕС, към това беззаконие към това правителство, към всички тези, бих казал зловредни, не просто нездравословни, процеси, които се случват в България. Няма да коментирам включително и изказването на председателят на ЕНП, Манфрет Вебер, което беше цитирано преди седмица, че „Ние подкрепяме това правителство в борбата му с корупцията“.

Това правителство е символ на корупцията, каква борба и какво подкрепяне?





За нас това е обезпокоителното, че всъщност това опорочаване на българската действителност, което ние наблюдаваме едва ли не, аз така го разбирам – като негласна подкрепа. Затова нарекохме инициативата пред германското посолство „Да си затворим очите“. Имаше един филм „Широко затворени очи“.

 

Не мислите ли, че чуждите посланици у нас и чуждите държави виждат от протестите у нас само едни блокади на кръстовища и хора които крещят „Оставка“? Мислите ли, че те са наясно с исканията на протестиращите?

 

Те са пределно наясно. Няма да  коментираме и да цитираме отново грамите на бившия американски посланик Байърли, които излязоха в Уикилийкс. Както нашето разузнаване работи, така и тяхното работи. Те са напълно наясно с процесите, които текат в България.

 

В крайна сметка посланиците живеят в нашата реалност заедно с нас и споделят всичко това, независимо, че не са толкова засегнати или изобщо не са засегнати от тази реалност, за разлика от нас, които сме местното население и понасяме тези удари върху гърбовете си.

 

В началото на протестите имаше едно обявление от страна на Американското посолство, което предупреждаваше американските граждани в страната да заобикалят местата, на които се провеждат протестите Дори предупреждението беше за ниво на заплаха за терористични актове в страната. Малко след това излезе официалната им позиция, че подкрепят спазването на правото на протести на всеки. Ние като медия не сме попадали на информация дали други посолства са имали такива предупреждения. Вие имате ли такава информация? Знаете ли дали други чужди представителства са определили протестите като опасни и с потенциал да предизвикат безредици?

 

Не бих могъл да коментирам позицията на американското посолство. Те си имат секюрити протоколи. Вероятно може да са имали някаква информация, може да е имало информация.

 

Както знаем и г-н Божков и г-н Пеевски са в Дубай. Те не са в България, но това не им пречи да дават разпореждания или да плащат на наемници, които да координират събитията и процесите. Самия ГЕРБ има достатъчно ресурси, извън официалните източници. Знаем ситуацията с „Делта Гард“.

 

Вие имате ли такава конкретна информация?

 

Лично аз нямам такава информация, или поне нямам достъп до такава информация. Най-вероятно службите имат своите източници. Смятам, че това, което американското посолство е излъчило е било плод на някаква първоначална информация, която в последствие се е променила. Възможно е това да не е било реална заплаха и те просто да са реагирали свръх проактивно. Не знам за какво са имали информация - дали г-н Божков, дали г-н Пеевски или други функционери в сянка, може да бъдат и ДПС, нямам представа, но явно се е променила и впоследствие вече разумът е проговорил. Нямам информация за други такива мерки от посолства. Дори за тази обява на американското посолство чух от Вас, не е стигнало преди това до мен.


.
Снимка: Протестът пред посолството на САЩ

 

Какво очаквате да се случи пред германското посолство? Видях каква се случи пред американското посолство, където се запознах и с Вас - че жандармерията и полицията действат доста тактически спрямо протестиращите. Очаквате ли по-сериозни реакции от страна на униформените?

 

Аз лично не очаквам по-сериозна реакция. Още повече, че Борисов заяви, че няма да се премахват със сила лагерите и блокадите на протестиращите. Това би трябвало да дава контекст на толерантност към протестите.





Да, жандармерията трябва да изпълни своите задължения и да осигури периметър на безопасност, но това е мирен протест, ние отиваме да заявим нашата гражданска позиция без агресия и напълно толерантно. Просто искаме да комуникираме едно послание към германското посолство, което е: „Стига толкова. Приберете си вие вересиите“. Лично да им го кажем.

 

Все пак трябва да помним, че това, което се случва в момента, не е организирано от някаква партия или обединение. Това е абсолютно гражданска самоинициатива на будни граждани. Това е, може би, най-значимата проява на гражданското общество на България през последните години.  Всъщност това е най-добрият сигнал, че ако до момента то се е формирало, развивало или е било заспало, то се пробужда и хората вече категорично започват да заявяват и да търсят правата си и да търсят нормалност.

 

Всяка една акция пред чуждо посолство привлича вниманието на чуждестранни медии. Очаквате ли отразяване? Изпратили ли се информация до медии, извън страната за протеста пред посолството на Германия?

 

Надявам се да генерираме много такова внимание. Нямаме пряк контакт, но аз лично вчера написах съобщение до RT, днес видях, че мой познат е писал на The Guardian, мисля по-късно да изпратя съобщение до BBC, на CNN, на Свободна Европа. Мисля, че това биха били медии, които биха имали интерес да отразят това, което се случва в България.

 

Какви са исканията  на протеста, управляващите все обясняват, че не  разбират какво искат протестиращите?

 

И мен много хора ме питат какви са исканията и аз кого представлявам. Аз не представлявам никого, аз съм човек и гражданин на тази държава - представлявам себе си.

 

Ако мога да представлявам някого, без никой да ме е упълномощил, то това е позицията, която споделям с мои приятели и съмишленици, с които заедно протестираме и заедно защитаваме нашите принципни позиции. Това, което е редно да се случи, е това за което трябва да говорим.

 

Трябва да говорим за това заради което се случи всичко, за тази безпътица, в която се намира България.





Някъде четох статистика, ще цитирам по памет, но може да се види -  2008 г. при 100 пенсиониращи се граждани в ефективна трудова възраст са влизали 124 нови работещи хора. 2018 г. са влизали 62, по спомен пак казвам, не цитирам.

 

Това е обезпокоително. Преди около месец имах разговор с висш експерт в областта на застраховането, който сподели, че вследствие на тази тенденция през 2032 г. данъците, които ще събираме в резултата на тази трудова заетост няма да могат да покриват публичните разходи на държавата.

 

Това означава, че държавата ще фалира.

 

Повечето искания са за съдебна реформа, за промяна в Конституцията, за промяна на начина, по който се избират народни представители. Дори да се променят всички тези неща България има ли икономика, която да повиши качеството на живот в страната, имаме ли човешкия капитал, който да направи това?

 

Аз вярвам, че имаме и икономика и човешки ресурс. Лично аз работя с изключително много млади хора, експерти, висши мениджъри, изпълнителни директори на големи компании, млади предприемачи, които стартират своя първи бизнес, но за сметка на това го правят изключително отдадено и влагайки много сърце и експертиза, както всъщност трябва да се прави това.

 

Така че аз съм абсолютно спокоен и убеден, че включително и вие, и аз, и хората на Орлов мост, ако бъдем номинирани за експертни и ръководни позиции в едно правителство, ние ще се справим в пъти по-добре от тази паплач, извинявам се, но ще използвам тази дума, която е обсадила Министерския съвет, висшите постове в законодателната и изпълнителната власт.

 

А не смятате ли, че има много голям проблем и с ниските нива на администрациите и всъщност тази „паплач“ е наистина повсеместна?

 

Има проблем, но този проблем е решим. Той е решим с далновидно управленско мислене, с обучения, с тренинги, с повишаване на стандартите и атестациите, през които те минават. В момента, в който това назначаване на калинки и ширещата се шуробаджанащина бъде пресечено, ще има чувствителна промяна.

 

Нека да дам пример с Грузия и това, което се случи там в тяхното вътрешно министерство. Първо беше направена статистика за жертвите от пътни катастрофи. Това предхождаше решението да бъдат уволнени или съкратени всички служители. Минаха няколко месеца, това също може да се провери, защото беше направено с помощта на американска агенция, жертвите по пътищата не се бяха повишили, т.е. бяха същото число, което означава, че полицията не е имала отношение за намаляването на жертвите на пътя. Тогава беше създаден нов, много строг и строен процес по подбор, атестация и назначаване на млади хора, некорумпирани, необременени от силовите структури, момчета и момичета, които бяха закърмени и възпитани с родолюбие, отношение и уважение към честта на пагона, които всъщност пренаписаха историята.





Това, за което и аз Ви питам е в тази посока - наистина как може да се реши проблема с манталитета и морала на хората, които заемат позиции не заради експертност, познания или образование.

 

Този проблем с манталитета е въпрос на някакви ценности, които хората разпознават като собствена култура. Това, което е проблем всъщност с този манталитет, е въпрос на културологичните ценности на този емплоияр брандинга (от англ. „Employer Branding“ -  работодателската марка – б.р.).

 

Това също е въпрос на работа, на комуникация, на взаимодействие с тези хора. Както и на промяна на начина им на работа. Това е въпрос на организационна психология, за която има тонове изписана литература и отлични експерти, включително и в България, много психолози и мои колеги, които могат да свършат чудесна работа и те я вършат в частните фирми. Нека пренесем тези добри практики в държавната администрация.

 

На някой това може да му прозвучи като предложение навсякъде да влязат психолози и да им обяснят на тези хора, че това не може да се търпи повече.

 

Да, дори и такова може да е по-простото обяснение. Задължително трябва да кажем следното, че всяка една форма на администрация, всеки, който е учил „Публична администрация“ това му се казва  в първия ден и час, в който той влезе в университета: Всяка една форма на публична администрация е създадена да служи и да обслужва интересите на гражданското общество, да улеснява живота на гражданите и да им помага те да създават добавена стойност чрез техните дейности и инициативи.

 

Вярвате ли, че наистина на това са учели хората в администрациите?

 

В университета - да, в държавните администрации това или се подминава много удобно, или се замита под килима и не се говори за него. Това е основата. За какво друго е тази администрация, за да краде ли? Аз не съм гласувал, за да крадат от моя бюджет, не съм гласувал, за да крадат от моите осигуровки и от заплата ми, не съм гласувал, за да се притеснявам за детето си, като минат още 10-15 години дали ще има държава, в която да живее.





Това, което следва да се направи, е парламент и правителство не просто на квотен принцип, а на мажоритарен принцип. Хора, които да заявят своята идентичност и експертност. Едно ново правителство, което, нека го кажем така, това ще е самоубийствен политически проект. Правителство, което да направи всички тези необходими реформи. Да, това ще бъде болезнено в някакъв момент, но цената на тази трансформация ще бъде след това, че който и да дойде след това, като Бойко Борисов, като тази шайка престъпници и мутри, ако се опитва да започне да краде или да върне ситуацията каквато е сега, това да бъде с цената само на гражданска война.

 

Нека да дойдат тези хора, нека направим тази промяна, нека преживеем тази трансформация ние като общество и като народ, нека да се хванем заедно за ръце, отговорно да минем през този процес. Да няма какво да се залъгваме, че няма да е болезнено. Но аз съм уверен, че в момента, в който спре да се краде в България, в момента, в който спрат да се усвояват тези фалшиви бюджети и тези пари останат в държавата и обществото и те се върнат и вложат в развитието на държавата и нашите деца, България е достатъчно богата страна, за да можем много бързо да изплуваме и да се развиваме. Ние можем да бъдем, напълно реално според мен, една от 10-те водещи икономики в Европа. Амбициозно е да говорим за топ 5, но за топ 10 е напълно реалистично.

 

Ние сме малка страна, но богата и на природни ресурси, и на изкопаеми, и на водни ресурси, географски сме чудесно разположени. Не може в тази България един Северозапад да е  в такова състояние. Един Видин – град, който се намира на две граници, на река – цялата област там как е? Какво правим?





Вместо да строим, да правим заводи в региона, хората от там се извозват с рейсове да работят в индустриална зона „Тракия“ в Пловдив, където се инвестира и има политики. Във Видин някакъв дерибей се държи като робовладелец, едва ли не. Как това да стане в 21 век? Хората отиват на Марс, изпращат кораби в космоса, а у нас подобни неща се правят и се толерират от правителството.

 

Навсякъде се оказва, че има дерибеи. Това не се ли толерира и от самите хора там?

 

Да, но как това може да се случва в една правова държава. Не мисля, че се толерира от хората. Те са уплашени, бедни са и са угнетени. Не се толерира от тях, те живеят в страх и в зависимост. Може да се промени това в момента, в който техните приходи се покачат и се види, че има активни граждани, които заявяват своята позиция, и най-вече властта и полицията изпълнява своите законови вменени задължения.

 

Видяхме какво стана онзи ден - как полицията отказва да изпълнява влязло в сила съдебно решение. За завода „Изамет" говоря и „Делта гард“. Шефът на полицията където каза: „Ама не може ли да изчакаме няколко часа“. Ама как така? Кой си ти и какво има да чакаш, вместо да се изпълни влязло в сила съдебно решение? Закона е вменил това. Това е тотално погазване и нарушаване на закона.

 

За хората трябва да стане ясно - вече няма страх, ние не се страхуваме. Няма от какво повече да се страхуваме. Хора, повярвайте си! Вярвайте! Властта е в нашите ръце! Нека бъдем позитивни и обединени и заедно изградим България, каквато искаме да бъде!. От нас зависи!

 

Интервю на Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 14800 |08.08.2020 Цветеслава Гълъбова пред Фрог: На всички им се иска тази мъка да свърши . 13| 10796 |07.08.2020 Иван Брегов пред Фрог: Главният прокурор е в отпуск, когато трябва да понесе отговорност, но не и когато утвърждава егото си с публичен пиар . 33| 13333 |07.08.2020 Христо Иванов пред Фрог: Борисов е заложник на миналото и настоящето си . 40| 39793 |05.08.2020 Владо Береану пред Фрог: Безсмисленото сборище на ГЕРБ показа, че Борисов не знае какво да направи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads