Реклама / Ads
0| 8142 |09.06.2022 ИНТЕРВЮ

Владо Береану пред Фрог: Ако не приемат бюджета, ще катастрофираме

.
Доста неочакван обрат е решението на ИТН. Много е необходимо да се гласува все пак актуализацията на бюджета, защото без нея и отиване към избори ще бъде изключително тежко за всички. Опасността за това очевидно е голяма.
 

Това заяви в интервю пред ФрогНюз журналистът Владимир Береану.

 

Ето и цялото интервю:

 

Господин Береану, какъв е Вашият прочит на вчерашните събития и всъщност очакваше ли се подобен развой, предвид месеците на напрежение в коалицията?

 

Това е доста неочакван обрат и за съжаление няма да доведе до нищо добро. Много е необходимо да се гласува все пак актуализацията на бюджета, защото без нея и отиване към избори ще бъде изключително тежко за всички. Кризата ще бъде невероятна, ако бюджетът не се гласува. Има опасност за такова развитие. 

Колко голяма е тази опасност? Всеки повтаря мантрата за отговорността и грижата за хората, но когато става въпрос за тясно партийни интереси, нещата не стоят точно така. Колко е възможно в крайна сметка да не успеят да се разберат за бюджета, да няма правителство на малцинството и да отидем на нови избори наесен? 

 

Очевидно опасността е много голяма. Проблемът наистина е концентриран в гласуването на бюджета. Доколкото се разбра от думите на ИТН, те ще подкрепят социалната част на бюджета - вероятно мерките за пенсионерите, за семействата с деца. Не знам дали според тях влизат премахването на акциза на хляба и онези 25 стотинки на литър гориво. 

Ако нямаме нов бюджет, нещата ще бъдат трагични. Правителството автоматично пада, това е ясно. Отиваме очевидно към избори, защото тази рулетка няма да стигне до никъде, колкото и да я въртиш и сучеш. Не че е фатално…

 

Но отиваме към служебно правителство, пенсионерите ще останат с много по-малко пари - с около 100 лева в тези тежки времена. 

 

Има и нещо друго - ще отидем на избори в бурни времена. Има война в Украйна, висока инфлация. Какво означава едно служебно правителство в един такъв момент? 

 

Това с изборите наистина е абсурд. Никой не ги иска в България в момента. Според мен повечето политически партии не го искат, хората не го искат. Ситуацията е напълно абсурдна.

 

Има и други проблеми. В този бюджет има едни пари за селскостопанските производители, които са много важни. Без тях цените ще тръгнат нагоре и инфлацията ще се засили. Всичко това без възможност да се коригира от парламент и законодателни промени по един бюджет, който вече е неизпълним, ще бъде изключително драматично и трагично за населението. 

 

Има и друг проблем, който остава скрит, но ще се прояви веднага. Не знаем каква газ идва и на каква цена. Тя се плаща на много по-висока цена. “Булгаргаз” за пръв път е на загуба. Според мен ни лъжат за цената на газта. Има ли договори, които да осигурят газ? Ако ги няма, следващата зима след тези абсурдни избори и невъзможността да се състави правителство, ще катастрофираме по всички възможни начини. За съжаление натам вървят нещата. 

 

Като страничен наблюдател и човек с богат журналистически опит - какъв беше този ход на Слави Трифонов и ИТН? Защо беше? Партиите в коалицията започнаха да си разменят взаимни обвинения, но е много трудно човек да се ориентира кой казва истината. 

 

Всички политически играчи в момента лъжат по безобразен начин и това излиза в медиите свободно. Чуваме едни хора, които лъжат непрекъснато. Нито журналистите, нито публиката знаем кой казва истината и кой не. 

 

В основата на целия конфликт излизат едни пари за пътища. Много трудно би могъл премиерът Кирил Петков еднолично да смени позицията на България по въпроса с членството на РСМ в ЕС. Не мисля, че това е темата. 

 

Другото бяха тези 3 милиарда, които не бяха дадени. Така и не се разбра колко милиарда кой е искал. Непрекъснато се правят някакви сметки. Колко милиарда няма в бюджета за строителното министерство не е ясно. Взаимно се обвиняват в опит за кражба на някакви пари. 

 

Чудесна страна сме, но големият ни проблем е политическият. За съжаление в следващата година нито ще видим стабилно правителство, нито истинска борба с кражбите. Тези схеми ще продължат и това във всеки случай възпира създаването на добро правителство и то не само защото се крадат пари. Може би всъщност тези административни ръководители се грижат по-скоро за схемите за кражби, вместо да си вършат работата и да управляват една държава, която хич не е трудна за управление с такова малко население. 

 

Може би има и нещо положително - държавата ще се управлява на самотек. Това са служебните правителства. Държавата няма много да влияе, защото няма ефективни методи. МОже да се окаже, че нещата ще вървят нормално. Бизнесът вървя нормално по време на служебните правителства. Ако продължи тази абсурдна ситуация от служебно правителство към служебно правителство и без реално управление на някого, може да се окаже много добре. Може българският експеримент да се окаже успешен и да конкурираме Сингапур.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17312 |08.06.2022 Доц. Петър Чолаков пред Фрог: Правителството е пред смъртна опасност. ИТН губят електорат и избраха да разтурят седянката . 0| 5371 |07.06.2022 Панев пред Фрог: Легализирането на преработката на индустриалния коноп е истинската кохезия, а не еврофондове, които се влагат в глупости . 0| 13615 |07.06.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Кремъл нарочно разигра сюжета със самолета на Лавров . 0| 11213 |07.06.2022 Владимир Маринов пред Фрог: БАБХ назначават хамали на ”Кап. Андрево” на двойно по-висока заплата от тази на инспекторите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads