Реклама / Ads
0| 5367 |07.06.2022 ИНТЕРВЮ

Панев пред Фрог: Легализирането на преработката на индустриалния коноп е истинската кохезия, а не еврофондове, които се влагат в глупости

.
Владислав Панев Източник: БГНЕС
Легализирането на преработката на индустриалния коноп е истинската кохезия, а не еврофондове, които се влагат в глупости. Това заяви в интервю за Фрог Нюз народният представител от „Демократична България“ Владислав Панев, който е вносител на законопроекта за легализацията индустриалния коноп у нас. Според него това ще стане реалност най-малко до два месеца.
 

Какви са плюсовете и минусите, има ли подводни камъни и отваря ли се вратичка за легализиране и на индийския коноп, четете в цялото интервю, което депутатът даде пред Фрог:

 

Г-н Панев, Вие сте вносител на законопроекта за легализацията индустриалния коноп у нас. Докъде е стигнал този законопроект? Има ли някакво развитие?

 

Миналата седмица беше приет на първо гласуване в земеделската комисия с доста голямо мнозинство. Това е развитието. Сега очакваме да влезе в пленарна зала на първо четене. Не зная дали тази, или следващата седмица. След това земеделското министерство трябва да иска разрешение за мярката от Европейската комисия. Тази процедура може би ще отнеме малко по-дълго време – месец-два.

 

Според Вас какви са плюсовете и минусите?

 

Има един огромен плюс. Всъщност в момента добивът на индустриален коноп е разрешен само след лиценз, не е разрешена преработката му. Тоест, нашите предприемачи отглеждат коноп, изнасят голяма част от него в Румъния, където го преработват и го връщат обратно в България. Според мен от това се губи огромна добавена стойност и работни места, в същото време се губят и възможностите за развитие на тази индустрия, която би допринесла за значително по-голяма конкуренция и повече пари в изостаналите български региони, например в селата – в северозападна България, но не само. Тоест, губим не само добавена стойност, но и възможности за развитие. И в комисия казах, че всъщност това е истинската кохезия , не еврофондове, които се влагат в глупости. Това е начин да дадем на хората от малките населени места възможности за бизнес и работа, защото основните неща, които липсват по тези места, са високоплатени работни места.   

 

Има ли някакви минуси и подводни камъни? За какво трябва да се внимава?

 

Честно казано аз минуси не виждам, даже сме изключително закъснели. Мисля, че България е с най-консервативните правила по отношение на индустриалния коноп. Минусът може би е в това, че законът не е достатъчно радикален. Според внесения законопроект ние ще разрешим до 0,2% съдържание на упойващи вещества в индустриалния коноп, докато според нова европейска директива, която трябва да влезе в сила пред следващите месеци, то максимумът трябва да бъде 0,3%. Тоест, има мегдан между първо и второ четене дори малко да разширим качеството на индустриалния коноп, чиято преработка бихме легализирали с този акт.

 

Отваря ли се вратичка за легализиране и на индийския коноп?

 

Съдържанието на веществата е разграничението между индийския и индустриалния коноп – дали е 0,2, дали е 0,3%. То и в момента всъщност отглеждането на индустриален коноп е разрешено след съответния лиценз, така че не виждам каква вратичка се отваря, след като ще е разрешена и преработката, а не само отглеждането. Всъщност един вид ние затваряме цикъла за индустриалния коноп.

 

Трябва ли и здравна комисия да вземе отношение по темата?

 

Не виждам връзка със здравна комисия, но това вече е прерогатив на председателя на парламента към кои комисии ще се разпредели законът.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13612 |07.06.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Кремъл нарочно разигра сюжета със самолета на Лавров . 0| 11209 |07.06.2022 Владимир Маринов пред Фрог: БАБХ назначават хамали на ”Кап. Андрево” на двойно по-висока заплата от тази на инспекторите . 0| 13070 |02.06.2022 Пламен Абровски пред Фрог за ГКПП ”Кап. Андреево”: Ако някой не разбира какво работи и заблуждава премиера, е много жалко . 0| 7102 |31.05.2022 Стела Николова пред Фрог: Украинците не са неодушевени предмети, които да натоварим на влака. Просто трябваше да им обясним

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads