Реклама / Ads
0| 17311 |08.06.2022 ИНТЕРВЮ

Доц. Петър Чолаков пред Фрог: Правителството е пред смъртна опасност. ИТН губят електорат и избраха да разтурят седянката

.
доц. Петър Чолаков
Това правителство е пред смъртна опасност, пред тотален разпад. Това заяви в интервю за Фрог Нюз политологът доц. Петър Чолаков.
 

Според него поведение на „Има такъв народ“ е свързано с намаляващата електорална подкрепа: „Пред тях започва да се заражда следната дилема – дали да останат във властта, обаче да продължат да губят подкрепа, или по някакъв начин да разтурят седянката, да играят соло и да се обърнат срещу доскорошните си другарчета. Ето това днес се случва“.

 

Доц. Петър Чолаков вижда вариант, но не особено реалистичен, 47-мият парламент все пак да се яви на поправителен и да се опита да формира ново правителство.

 

Според него ГЕРБ не са особено заинтересувани точно сега да поемат щафетата. „Ако опре до „Продължаваме промяната“ да формира ново правителство, моето усещане е, че те по-скоро ще търсят нови избори“, смята политологът.

 

Ето какво още каза пред Фрог доц. Петър Чолаков:

 

Как ще коментирате поведението на „Има такъв народ“ и на лидера й Слави Трифонов?

 

Това не е първият повод, по който се спори за въпросните пари за магистралите. Този въпрос вече беше поставен и доведе до доста разгорещени дебати. Но аз бих излязъл извън този контекст и бих поставил нещата малко по-общо. Според мен сегашното поведение на „Има такъв народ“ е свързано с тяхната намаляваща електорална подкрепа. Може би преди около два месеца аз казах, че тъй като има определени партии във властта, една от тях ИТН, а това важи и за „Продължаваме Промяната“, чиято подкрепа спада, пред тях започва да се заражда следната дилема – дали да останат във властта, обаче да продължат да губят подкрепа, или по някакъв начин да разтурят седянката, да играят соло и да се обърнат срещу доскорошните си другарчета. Ето това днес се случва. Миналата седмица гостувах в предаването на Тошко Йорданов по тяхната телевизия и тогава той каза, че те са тръгнали по страната да говорят с хората. Аз директно му зададох въпроса: „Вие да не би да се готвите за избори?“. И той, както се казва, премълча и не отговори на този въпрос. Тогава по-скоро останах с усещането, че се готви нещо в тази посока. Ако трябва да бъда напълно честен и откровен, не съм особено изненадан.

 

Според Вас имат ли шанс от ИТН изобщо да съживят електората си по този начин?

 

В този случай политиката е въпрос както на хазарт, така и на нюх и усещане на нещата. Дори социолозите си служат с вероятности, с процент на грешката и т.н. Така че никой не може да каже със сигурност какво би се случило. Предполагам, че от ИТН са видели тази тенденция, защото стават шест месеца, откакто са във властта. Забелязали са тенденцията, че губят подкрепа. Според някои социологически агенции „Има такъв народ“ са близо до чертата и има риск, ако продължат да стоят в коалицията, да изпаднат под нея. Затова рискуват и се опитват да променят нещо в поведението си, пък, както с казва, дай Боже да им донесе нещо добро. Това е причината да действат по този начин. Дали ще доведе до покачването на политически дивиденти, никой не може да каже със сигурност. Зависи как си изиграят картите.

 

Какво предстои оттук нататък?

 

Никой не може да каже точно какво предстои. Не се наемам да гадая. Но съществува и такъв вариант, а именно 47-мият парламент все пак да се яви на поправителен и да се опита да формира ново правителство. Според мен този вариант не е особено реалистичен. „Продължаваме Промяната“ също отбелязват негативна тенденция, за тях политическата подкрепа също върви надолу. При ГЕРБ нещата са се стабилизирали като първа политическа сила. Евентуално да си направят сметката и да кажат дали са готови да поемат управлението. Не съм сигурен, че това е така. За тях най-добрият вариант беше сегашните управляващи да продължат още няколко месеца, да се доизпокарат, още повече да се сринат взаимно и на този фон Борисов и ГЕРБ да се върнат на бял кон. Така че, според мен, ГЕРБ не са особено заинтересувани точно сега да поемат щафетата. Ако опре до „Продължаваме промяната“ да формира ново правителство, моето усещане е, че те по-скоро ще търсят нови избори.

 

Какво би се случило на едни евентуални нови избори? Имат ли шанс „Възраждане“?

 

„Възраждане“ се борят за трето-четвърто място, поне доколкото знаем от социологическите агенции, изключвайки партенките и Фейсбук социологиите, които се пуснаха. Но е възможно да получат добър резултат. Те бяха опозиция на ключовите теми и приоритети, изведени от това управление – влизане в Еврозоната през 2024 година, Украйна и ваксинирането. „Възраждане“ са контрапункт на всички тези теми. Какво се случва сега? Това правителство е пред смъртна опасност, пред тотален разпад. На този фон Костадин Костадинов още повее изпъква като човек, който смята, че може да предложи някакви съвсем алтернативно решение. Така че може би това всъщност ще се окаже неговия златен шанс. Дали ще успее да го реализира, предстои да видим.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5371 |07.06.2022 Панев пред Фрог: Легализирането на преработката на индустриалния коноп е истинската кохезия, а не еврофондове, които се влагат в глупости . 0| 13614 |07.06.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Кремъл нарочно разигра сюжета със самолета на Лавров . 0| 11212 |07.06.2022 Владимир Маринов пред Фрог: БАБХ назначават хамали на ”Кап. Андрево” на двойно по-висока заплата от тази на инспекторите . 0| 13071 |02.06.2022 Пламен Абровски пред Фрог за ГКПП ”Кап. Андреево”: Ако някой не разбира какво работи и заблуждава премиера, е много жалко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads