Реклама / Ads
9| 9719 |03.01.2023 ИНТЕРВЮ

Адв. Велислав Величков пред Фрог: Задкулисието може да прати Гешев в НС в замяна на мълчание

.
Името на Гешев може би присъства в следващия списък ”Магнитски”. Дали ще се играе през политиката, или през нещо друго, не знам. Но целта е първо да има имунитет, а второ - да има пост и влияние. Крайното решение за самия Гешев няма да бъде взето от него. Но докато не се намери негов заместник, трудно ще го пращат тук и там. В НС няма да има влияние. Ще му дадат тази възможност в замяна на мълчание.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки". 


Ето и цялото интервю: 

Адв. Величков, както по-рано съобщихме във ФрогНюз Иван Гешев подготвя политически проект. Как изглежда такава хипотеза за спасението на главния прокурор от задкулисието? Възможно ли е изобщо да се случи и какво ще произлезе от такъв сценарий?

 

Имаше един филм “Спасяването на Редник Райън”. Беше в боксофисите. В него бяха изпратили войници да открият един военнослужещ на фронта и беше рискована и опасна мисия. Ако някой е решил да прави мисията “Спасяването на прокурора Гешев”, също трябва да бъде обявено за блокбъстър. 


В последните месеци след закриването на спецправосъдието самият Гешев очевидно напусна амплоато си на магистрат и главен прокурор и влезе в това на политически говорител или кандидат за политически пост. 


Забележете само преди година, когато той беше доста притеснен заради внесените от двама поредни правосъдни министъра искания във Висшия съдебен съвет за неговото освобождаване, той ходеше на срещи в районни и окръжни прокуратури, където използваше задни и странични входове, за да не срещне журналисти. В момента е готов широко да прегърне цялата общественост и в нещо средно между политическа мисия и Божествена промисъл да се яви като някакъв спасител на националната независимост. Интересно от кого. 


Все повече той прилича на политик, не на прокурор. Външните белези на поведението му показват, че не е изключено “Спасяването на прокурора Гешев” да премине в операция “Българският Фалконе, който ще защити държавната независимост и справедливостта за бедните и изтерзани хора”. 

Какво означава това? 


Няма как да бъде политик, ако бъде главен прокурор. Това означава, че ако прокурорът Гешев реши да става политик, той трябва да напусне поста си и да бъде освободен от ВСС като магистрат.


По Коледа се появи доклада на американския конгресмен от Охайо, в който безпрецедентно се споменава името на главен прокурор. Може би са установени сериозни финансови връзки между предходния и предстоящия доклад по “Магнитски”. Прогнозираме, че може в следващия списък може да се появи и неговото име. Това забързва ситуацията за спасяването на Гешев. Един бивш главен прокурор отиде като послани в далечен Казахстан… Дали ще се играе през политиката, или през нещо друго, не знам. Но целта е първо да има имунитет, а второ - да има пост и влияние. 

В момента основна задача е съдебна реформа, смяна на главния прокурор и промени в законите така, че обвинител №1 да не е толкова недосегаем. Ако той бъде сменен, за да участва в хипотетичен проект, това няма ли да се тиражира като победа - ето, главният прокурор вече не е на поста си. Какво може да означава официалното присъствие на Гешев на политическата сцена за самото задкулисие? 


Не мисля, че смяната на главния прокурор и то чрез личната му оставка, може да се обяви за нечия победа някъде. Смяната на лицето Гешев с друго лице, при запазване на сенчестите взаимозависимости при ръководния орган на съдебната власт - ВСС, и минималното намаляване на абсолютната власт и недосегаемост на главния прокурор във ВСС и прокуратурата, няма да реши системния проблем. Той е длъжността “главен прокурор” като такава. Той трябва да се реши системно и да касае всяко едно лице, което ще заеме длъжността. Гешев е само върхът на айсберга. Преди това беше Цацаров, преди това - Филчев. Не разтапяме айсберга, а искаме да отсечем върха му. Като елхата - само сменяме връхчето. 

Въпросът е дали сменяме връхчето с ново, или засаждаме плевели в други системи. Гешев е удобен за задкулисието и влиза в друго амплоа. 


Да, но в това друго амплоа от него няма да зависят толкова много неща. В момента от него зависи почти всичко в прокуратурата. В политиката, дори да влезе в парламента, това ще е група с умерено влияние, която може да бъде балансьор или “златен пръст при някои гласувания”, но няма да бъде определяща. 


Гешев ще се сблъска с истинска опозиция и съпротива и той, и тези зад него ще разберат, че няма как да управляват със сламен човек, който ще доведе със себе си 15-20 депутати. Ще му дадат тази възможност, за да осигурят мълчанието му. Не за да го използват като лост за влияние. 

Има ли нещо общо всичко това с онова интервю на Иван Гешев за в. “Капитал”. И адв. Емил Георгиев смята, че обвинител №1 дава да се разбере, че знае много неща и всички трябва да внимават. 


Да, той го каза в няколко интервюта. Но в крайна сметка всичко в момента е условност. Той отрича каквато и да е възможност да участва в политически проект. Едно време отричаше, че ще става главен прокурор. Крайното решение за самия Гешев няма да бъде взето от него. 

А от кого? 


От тези, които го направиха главен прокурор. Но мълчанието си има цена. Не може да изхвърлиш един главен прокурор на борсата на труда или да го върнеш в Софийска градска прокуратура. Той не би приел такова нещо. Той е много удобен на задкулисието, но е неудобен заради публичния си образ и заради това, че в чужбина говорят за него - САЩ, ЕП. Онези, които инсталират и деинсталират висши магистрати имат друг проблем - как да намерят следващия Гешев. Докато не решат това уравнение, трудно ще бъде да го пращат тук и там.


Най-напред трябва да стане ясно ще има ли нов кабинет или не, какъв ще е, кой ще бъде правосъден министър. Едва след това, когато се договорят нещата за съдебната реформа, законите за съдебната власт, вероятно ще се обсъжда и въпросът с Гешев. Въобще не изключвам той да е част от политическа сделка за ново правителство. Тогава всичко може да се случи и по друг начин, не по този, за който говорим.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9864 |23.12.2022 Албена Белянова пред Фрог: Шефът на сливенския затвор казал, че няма да пусне журналисти до Деси и Биляна . 2| 5638 |22.12.2022 Адв. Рангелов пред Фрог: Антикорупционният закон няма да проработи. Корупцията нависоко е видима, но недоказуема . 6| 5161 |20.12.2022 Доц. Наталия Киселова пред Фрог: Радев може да води дипломация и да договаря сключване на споразумения . 13| 17770 |15.12.2022 Адв. Екимджиев пред Фрог: Гешев просто е един гангстер. Наградата му е брутална гавра с паметта на съдия Фалконе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads