Реклама / Ads
0| 9798 |22.08.2022 ИНТЕРВЮ

Васил Начев: България ще загуби от “Газпром” при арбитраж, ако се върне на масата за преговори

.
Васил Начев
България ще загуби от “Газпром” при арбитраж, ако се върне на масата за преговори. Това заяви пред ФрогНюз енергийният експерт Васил Начев по повод новината отпреди минути, с която стана ясно, че служебното правителство възнамерява да преговаря с руската компания за подновяване на договора.
 

Ето и цялото интервю: 

 

Господин Начев, очакван ли беше този ход от страна на служебният енергиен министър Росен Христов и кабинетът на Гълъб Донев? 

 

Те са абсолютно непредвидими, точно както поведението на учителят им Владимир Путин. Нито един от тези хора не разбира грам от търговия с газ, не познава пазарите, не знае как работи една газопреносна система. Ние трябва да очакваме от тях адекватни действия? 

 

Единственото вярно в казаното от министър Христов е, че преговорите с “Газпром” ще бъдат трудни. Те ще са невъзможно трудни. Но от цялата история ще вкарат България в изключително неизгодна позиция при евентуален бъдещ арбитраж. 

 

Влизайки в каквито и да било разговори, извън договора, който имаме, попадаме в точно такава позиция. 

Тоест става невъзможно България да съди “Газпром” заради нарушение на договора? 

 

Абсолютно. Дори да ги съдим, ще загубим. Отсега го казвам. Ако се влезе в каквито и да е разговори извън договора, който имаме, и извън това, което прави в момента “Булгаргаз”. Всеки божи ден си пускаме заявките към “Газпром”. Нищо повече не можем да направим от това. Всякакви действия, различни от това, ни вкарват в руслото. Не само че няма да получим газ, но ще влезем и в тази неизгодна позиция. 


Каквито и да е действия от наша страна ни пращат в руслото за невъзможност и наливане на вода в мелницата на “Газпром”, които от своя страна да предявят иск за времето назад от април до момента, в който тръгнем за каквито и да е разговори. Всичко това ще е документирано и ще влезе като аргумент от едната или другата страна. 

 

Тоест не само ще спечелим дело, а ще го спечелят от “Газпром”. 

 

Разбира се. Това е целта на цялата история - да ни вкарат в кошарата.

 

интервю на Джесика Вълчева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16560 |05.08.2022 Експертът Иван Хиновски за Фрог: ”Газпром” има силни лобистки интереси в България - експерти, имиджмейкъри, депутати . 0| 22859 |02.08.2022 Експертът Васил Начев за Фрог: Ще се съдим с ”Газпром”! На 19-и трябва да потвърдим офертата за танкерите . 0| 23396 |23.06.2022 Илиян Василев пред Фрог: ИТН беше бомба и тя гръмна. Нещата ще се влошат радикално, но ще излезем по-силни . 0| 15434 |15.06.2022 Илиян Василев пред Фрог: Корупционните батерии на ГЕРБ се изтощиха, трябва им ново зареждане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads