Реклама / Ads
5| 10282 |24.02.2022 ИНТЕРВЮ

Български преподавател от Украйна пред Фрог: Няма гориво. Минавах между руски танкове в Херсон

.
Валентин Василев Източник: Личен архив
Директно от Одеса: Фрог се свърза с Валентин Василев, командирован преподавател от МОН в град Бердянск на Азовско море. Потвърди, че тече масова евакуация от района. Ето какво каза още той:
 

“Евакуацията е за всички, нашето консулство ни уведоми, че който иска и има български документи, може да пътува за България и че ще му съдействат. В четири часа сутринта осъзнахме - война - имаше стрелба и бомбардировка в града. Събудихме се от силните гърмежи и от пламъците”, разказва Василев пред Фрог.

 

“Засегнатите са летищата, военните части и цели в Бердянск и в Мелитопол. В Бердянск има военно летище и то гори. Има жертви, но не са много, поне така казват. Навсякъде по пътищата има танкове, бронетранспортьори..


Още вчера говорихме с българското консулство. С Кирил Апостолов сме разговаряли, той е консул на България в Одеса, подготви ни, че може да има нещо, то се очакваше, за съжаление” - добавя преподавателят.


“Има хранителни продукти все още, но какво ще бъде от сега нататък, нямам идея. Но въпросът е, че няма гориво. Много големи опашки. По 2-3 часа чакаме по опашките за гориво, за да може да заредим автомобила. Всичко е в налични - не приемат карти, не приемат нищо. 


Сутринта съм тръгнал от 8:30 ч. На излизане от Одеса съм. 


Няма военни пунктове на този етап, но има руски танкове в Херсон - минавах между тях” - завърши той.


Наталия Стойловска, украинска българка, учителка по български език в неделно училище “Васил Левски”, гр. Бердянск допълва картината с нови подробности: Огромни опашки пред банкоматите и аптеките, в магазините няма хляб и консерви. Местната управа е уведомила гражданите къде могат да се скрият в случай на бомбардировка. По улиците има военни въоръжени патрули. Учениците минават изцяло на онлайн обучение. Хората са уплашени и чакат новини. 


Мира Ереева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 7303 |22.11.2021 Милен Керемедчиев пред Фрог: Украйна реагира нервно на всички изказвания за отношенията Москва-Киев . 1| 5399 |11.03.2021 Евродепутатът Цветелина Пенкова: Не бива да допускаме Великобритания да дискриминира българските сезонни работници . 28| 19859 |28.02.2020 Георги Георгиев от ”БОЕЦ”: Разследването на български премиер в Испания няма аналог в историята ни . 3| 10870 |22.11.2019 Мика Зайкова: Качеството на НС и властимащите е далече от интелекта на българския народ /IIчаст/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads