Реклама / Ads
9| 20340 |28.11.2017 ИНТЕРВЮ

Барета: В СОБТ се правят политически назначения, всеки гледа да работи на частно

.
В СОБТ се правят политически назначения. Всеки гледа да работи на частно. Това призна пред Фрог нюз командос от елитния отряд СОБТ. Ето какво още сподели той пред екипа ни:
 

- Преди ден 27 барети от СОБТ изпратиха писмо до управляващите, в което открито се говори за сериозни проблеми в отряда. Споменава се и за проблеми с шефа на командосите Георги Гайков.  Защо колегите ви се прицелиха в него?

 

- Георги Гайков дойде в отряда от Казанлък, където е работил като  пътен полицай. Оказа се амбициозен. За отрицателно време завърши право в Софийския университет. И английският му спори.  Няма, обаче  кой знае какви  физически данни, дребничък е.  Не го харесваме изобщо. Преди много години беше в НСС. Има оперативен стаж.  Лошото е, че и преди  и сега в отряда няма некомпрометирани хора. „Чистите” са не повече от 10 човека. Може да се каже, че  няма здраво ядро.

 

- Упорито се лансира тезата, че Гайков е човек на американците.  Това вярно ли е?

 

-  Да, така се говори.  Истината е, че от няколко години американците се борят да постигнат оперативна съвместимост с нас.  Ако това се случи,  ще ни изпращат в най-горещите точки на света. Но понеже някои са тарикати, осъзнават, че това е огромна отговорност и правят всичко възможно да не се постигне тази оперативна съвместимост.

 

- Да не би да ги е страх от такива мисии?

 

-  Естествено, че ги е страх. Навремето се беше пуснал слух, че ще ни пращат в Ирак. В резултат на това няколко човека светкавично напуснаха. Те са наясно, че няма да издържат на подобно напрежение.

 

- Защо 27 барети  скочиха срещу началника си?

 

- На главата на Гайков са се стоварили куп проблеми-корупция, зависимости, хората  масово работят извън СОБТ. Нелепо е да си мислим, че ще успее да се справи. Пък и не се знае, дали и той не си е намерил реализация навън. Гайков ръководеше отряда по време на злополучната акция в Лясковец, при която загина колегата ни Емил Шарков. Тогава той загуби нашето уважение. И нищо не е в състояние да ни го върне.  От тогава не  е „наш човек”.

 

- Какво ви притеснява най-много в него?

 

- От една страна смятаме, че може да  е пратен от контраразузнането, уж за да души за корупция. Това добре, но  ако докладва, не се знае какво точно докладва за нас-истината или нещо измислено.  От друга страна –  изобщо не се побира в  представите ни  за командир. Вярно е, че Гайков стреля добре, но не се бие.  Удря в гърлото и слабините, но обикновено са го  дисквалифицирали на изпитите. Пред парламента го удариха с прът в окото, щеше за малко да го загуби. Всички са наясно, че в СОБТ има един основен проблем и той е, че  баретите искат безпрепятствено да бачкат на частно. Този проблем виси със страшна сила и Гайков не може да се справи с него.

 

-  В писмото се споменава и за лични отношения. Казва се, че Гайков карал приятелката си със служебната кола до мола. Не се ли навлиза много в личното му пространство по този начин?

 

-  В това поделение винаги е имало интриги от любовен характер. Там за всеки могат да се разкажат такива неща. От СОБТ смърди яко. Молете се само  у нас да не стане терористичен акт, като този в Беслан.

 

- Ако попитаме шефовете на МВР, сигурно ще ни уверят, че ще се справите. Вие не мислите ли така?

 

- Как ще стане това, след като дори  няма съвместимост между групите. В СОБТ им викаме сектори.  Дори се крият тактически хитринки един от друг, за да може да си вземем изпитите. Не се провеждат брифинги, за да уточняваме параметрите,  да речем. Ако ни пуснат като цяла войска, няма да можем да справим.  Може да има някакъв резултат, само  ако сме по десетина човека.  Истината е, че се действа урбулешката. При  много колеги си личи, че  частникът им е „на главата”. Някои пък не спират да викат: „Бате ми каза”. А за тази работа трябват сърцати хора.  Има  и много случайни  от типа: „ Бате тука ме прати”.     

 

- СОБТ може ли в момента да се справи с реална терористична ситуация?

 

-  Ако тя се проточи над 24 часа, има риск да  загубим рефлекс и тонус. Видяхте, че Лясковец се превърна в Сталинград. Там бяха изстреляни над 500 патрона.  Това говори за паническа стрелба, което е  показателно за тотална некомпетентност при планиране на операцията.

 

-  В какви ситуации можете да се справите тогава?

 

- При т. нар. точкови операции, при които се хващат от  един до трима човека.  И то не говорим за  терористи, а за криминални престъпници, да речем. В същото време за това се хвърлят неимоверни усилия. Ако един обучен човек излезе срещу нас и наистина  го играе лош, ще ни  е  много трудно. В отряда има страшно текучество на хора, което също е проблем. Липсва приемственост. Има случаи дори, при които се отказват операции. Преди време това не можеше изобщо да се случи. Само претенциите са големи. Главозамайването също.

 

-  След трагичната операция в Лясковец стана ясно, че отрядът е зле оборудван.

 

-  Не бих казал, че е така. Де факто сме най-добре обезпечени в България. Ясно е, че вертолети не може да се искат на този етап.

 

- Какво е необходимо, за да имаме добре подготвени барети?

 

- На първо място е нужна концепция за използването на отряда. В момента изобщо не е ясно на практика  кой ни включва в акция и кой не. Ситуацията се мени при всеки министър.  Друг проблем е методиката на подготовка. В момента тя сериозно куца. Подборът пък е под всякаква критика. Системата на подготовка трябва да стига предела на възможностите ни. Дето се казва, когато се тренира,  да не знае човек на кой свят е. Преди години беше точно така. И това мотивираше всички ни. За всеки изпуснат изстрел течеше пот. Сега това го няма. Иначе се перчим. Вярно е, че подготовката е много по-добра от тази на полицаите, но дефакто жив престъпник не сме виждали. Чувал съм да казват за нас: Здрави момчета, но куха работа. Другото, което прави впечатление, е, че между нас  няма лидери.  Дразнещо е, че в отряда  се правят политически назначения. Слагат се хора, които не могат да поведат. Има и вътрешна симбиотична зависимост.

 

- Какво ще рече това?

 

-  Говори се: Ние сме си наши, знаем се. Дай да се крепим, защото ще дойде някой и ще ни разтури рахата. Това поделение уж го има, но всъщност го няма. Много колеги смятаме, че с една заповед СОБТ трябва да се закрие и на другия ден да се открие. След това  да се започне нов подбор и подготовка, която да е от нулата. Дори и за старите, които останат.

 

-  Защо? Не  сте ли подготвени?

 

- Защото повечето са добри на пистолетни техники. Това ни го казват западняците, които идват. Но не са добри на автомат. А аргументът срещу терористите е да използваш автомат.  В момента СОБТ не е нищо повече от един  военизиран спортен лагер. Действа се на принципа да си траем, за да не изплува лайното. И докато газим,  всичко става на боза. Кафяво и смърди.

 

- Колко време е необходимо, за да се подготви нов, боеспособен отряд?

 

- При условие, че се вземат само  мотивирани хора с боен опит и са физически изградени, са необходими поне 3 години. Тук говорим за  водолази, пиротехници, бомбаджии, разузнавачи  и т. н., които да са на световно ниво. При по-интензивна и специфична подготовка от професионалисти, за една година могат да станат боеспособни.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10700 |23.11.2017 Д-р Огнян Гърков: Борисов не е визионер, а в никакъв случай външнополитически . 4| 11298 |07.11.2017 Кольо Парамов: Медиите на Пеевски ни правят да сме като страните около Афганистан . 2| 14342 |16.05.2017 Проф. Христова за Фрог: Реформи не се правят с разчистване на сметки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads