Реклама / Ads
7| 13955 |13.04.2018 ИНТЕРВЮ

Данъчен пред Фрог: В НАП има голям натиск отгоре, хората не смеят да гъкнат

.
В НАП има голям натиск отгоре върху служителите. Заплашват ги, карат ги да напускат. Или пък карат техни оценители да им пишат слаби оценки, за да ги уволняват. Правят се неща, които не се връзват с нормалната работа. Това каза пред Фрог нюз данъчния служител Николай Наков по повод грандиозните съкращения на 300 служители, за които Фрог първи съобщи. Ето какво още разказа Наков, който е с 30 години трудов стаж в системата:
 

- Г-н Наков, кога разбрахте, че ръководството на НАП съкращава 300 служители?
- Във вторник разбрахме за съкращенията от някакво обръщение, което не е никакъв документ. В него се казва, че поради това, че едни хора са корумпирани, защото прибрани някъде и развалят имиджа на данъчната администрация, цял отдел ще бъде закрит. Значи като ви боли ухото, ви режем главата, за да не станат някакви проблеми. Ето така се действа у нас. В Конституцията, обаче пише, че всички са невинни до доказване на противното. Ние още нямаме обвинение. Това го правят, за да може хората да се притесняват.

 

-  Не ви ли извикаха да ви кажат какво точно се случва?
- Не. Само се контактува по Интернет. Поискахме спешна среща във вторник с ръководството на НАП и лично с изпълнителния директор Галя Димитрова. В същото време плашат хората, че в понеделник ще връчват заповеди без никакво основание. Това си е натиск. Много сериозен натиск. Сега пак по вътрешната поща е изпратено писмо, което не е подписано от никой, но е оформено като официално писмо от изпълнителния директор.

 

- Какво се казва в него?
- Че отдел „Оперативни проверки” спира да работи от 24-ти април. И дотогава каквото има, да се приключва. В същото време взимат екипи от „Контрол”, които да се обучават да правят оперативни проверки. Само отварям една скоба, че в „Контрол” са толкова претоварени, че само преди 10 дни взеха 16 човека от „Големи данъкоплатци” да отидат да работят в проверки. Това са някакви абсурдни неща. Напишете го това.

 

- Защо става така?
- Защото хората са под голям страх. И досега бяха толкова уплашени. Не смееха да гъкнат.

 

- От какво се страхуват?
- От натиск. Голям натиск отгоре. Заплашват ги, карат ги да напускат. Или пък карат техни оценители да им пишат слаби оценки, за да ги уволняват. Правят се неща, които не се връзват с нормалната работа. Да вземеш чужд човек да рабати в „Проверки” или в „Ревизии”, на него му трябват поне две години, за да разбере за какво става дума. Не може да уволниш толкова човека и да назначиш нови и да очакваш, че ще се рабати по същия начин.

 

- Галя Димитрова казва в писмо до служителите, че още три отдела ще се проверяват. Очаквате ли нови съкращения?
- Всичко е възможно. Изобщо не знаем какво става. В същото време от 2009 година имаме подписано споразумение по закона за държавния служител. В него се казва, че ако има структурни промени, синдикатите трябва да бъдат уведомени. Не сме против да се правят промени. Но не може така да се действа. Тук става дума за 300 души със семейства. Някои от тях са пред пенсия. Това са абсолютно неприемливи методи.

 

- Но директорът Галя Димитрова казва, че така ще се бори с корупцията. Вие не я ли подкрепяте?
- За каква корупция говорим?! Аз мога сега да кажа, че Галя Димитрова е корумпирана, защото някой ми го е подшушнал. Законно ли е така да се говори?! Разбира се, че не. това, че някакви хора са арестувани, не значи нищо. Съдът решава дали са корумпирани или не. Галя Димитрова първо уволнява, а след това анализира. Нека да уволнят този, който е доказано корумпиран. Но да съкратиш триста души заради догадки, аз такова нещо не знам да се случва някъде.

 

- Засегнатите казват в писмо, че са готови за стачни действия. Това вярно ли е?
- Хората са при мен. В понеделник в 17,30 часа служители от цялата страна ще се съберем пред териториалната дирекция на НАП на ул. „Аксаков” в столицата. От там ще се пуснем по бул. „Дондуков”. Служителите вече започнаха да не се плашат толкова, слава Богу.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9870 |10.04.2018 Надзирател пред Фрог: Пелов искаше да избяга през административния съд . 21| 10717 |02.04.2018 Спас Гърневски пред Фрог: Сделката с Пловдивския панаир подхожда за „кражбата на века” . 1| 14204 |06.03.2018 Майката на Емил Шарков пред Фрог: Дано синът ми не вижда, че другарите му са предатели . 20| 19410 |08.02.2018 Б. Атанасов пред Фрог: Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е участвал в пазарлъци, Цацаров го гали по главата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads