Реклама / Ads
14| 9225 |30.05.2011 ИНТЕРВЮ

Шефът на НАП Красимир Стефанов: 40% от аптеките укриват доходи

.
Тръгват нови проверки срещу собственици на тузарски имоти
 


- Г-н Стефанов, ще продължат ли проверките на НАП по луксозните имоти, постигнахте ли желания ефект срещу нарушителите?


- Считам, че това е един от успехите на НАП. Нашата работа е по-агресивна политика по отношение на ревизионната дейност и по-точно за физическите лица в България. Разбира се, не искам да кажа, че тези хора са престъпници. Ние имахме информация, че голяма част от тези къщи, които проверихме, са строени, без да бъдат въведени в експлоатация, както е по закон. Други пък се водеха на името на фирми, а се ползваха за лични нужди. Много от техните собственици бяха декларирали невярна информация. Оттук нататък следва само надграждане на нашите проверки и ревизии. Ще продължим и съвместната си дейност с представителите на ДНСК.

- Ще бъдат ли разрушени някои от тузарските къщи?

- За бутане може да става въпрос само когато дадена сграда е напълно незаконна. От проверените от нас обекти имаше и такива, да. През изминалата година ДНСК предприе действия за тяхното събаряне. Това, което направихме ние, е да постигнем въвеждането на тези обекти в експлоатация.

- Срещнахте ли съпротива при проверките на имотите на милионерите?

- Не, не нямаше съпротива, напротив, оказаха ни съдействие. От нашата проверка мисля, че и собствениците на такива сгради, а и обществото разбраха, че е крайно време да започне да се работи в България според закона, без да се укриват приходи или пък подобни имения. Много от тях успяха да разберат целите ни и навреме реагираха според закона.

- Шефът на агенция „Митници” Ваньо Танов твърди, че събираемостта на приходите за бюдежета е повече от очакваното, така ли е?

- По отнощшение на ДДС, който събира държавата, не трябва да се разглеждат отделно НАП и агенция „Митници”. Иначе много от фирмите, които отчитат някакви данъци при нас, същия месец ги декларират като невъзстановени вземания. Тази година планираните приходи от двете агенции са 6 млрд. 400 млн. Надявам се, че ще успеем да ги съберем. Смея да твърдя, че това е успех в условията на криза. Икономиката не работи толкова интензивно, за да се стигне все пак до блестящи резултати.

- Въведохте по-засилен контрол по отношение на ДДС, прибиран от бензиностанциите, но има ли все още търговци на горива, които работят на черно?

- Абсолютно мога да кажа, че този опит беше успешен. В резултат на електронната връзка с бензиностанциите само за първите три месеца на тази година въпреки намаленото потребление и прогнозите на петролните фирми ние изкарахме 25 млн. повече приходи. Нещо повече – от тази свръзка на бял свят излязоха още 40 бензиностанции, които допреди това са работели напълно на черно. Затова ще въведем този опит и в други сектори, смятам, че това е крайно необходимо. По същата система предстои до края на август всички аптеки да бъдат свързани със системите на НАП. Предвижда се да бъде направена такава единна мрежа, която да следи всяко лекарство къде се намира в даден момент. Това със сигурност ще изкара на светло оборотите на аптеките. По наши оценки в момента около 40% от аптеките продължват да укриват средства.

- Заехте се да дисциплинирате „едни от най-палавите данъкоплатци” – естрадните изпълнители и футболистите, продължавате ли да отчитате успехи при тях?

- Абсолютно! Проверките при тях вече са към своя край. Разбира се, не мога да коментирам имена, но ще ви издам факт – само при трима от най-известните изпълнители сме установили около 1 млн. данъци, които ще постъпят в хазната. Докато течаха проверките, по-голямата част от тях се регистрираха доброволно по закона за ДДС. Така само за два месеца се оказа, че повечето от тези лица са надхвърлили оборот от 50 хил. лева. Преди тези пари не са били отчитани никъде, а сега тези средства се декларират при нас, при това доброволно. Вече не се налага да ги „каним” на срещи в НАП. Има и нещо друго. Мисля, че най-важното от всичко е, че с нашите действия дисциплинираме и отелните браншове, и цялото общество. В резултат на тези проверки през изминалите години, които направихме, с хеликоптери и при поп-фолк изпълнители, се постигна, бих казал, чудо. Макар и да казвахме, че миналата година е върхът на кризата, тази година имаме вече 22-ма българи, които са декларирали над 10 млн. лева. В предишните периоди нещо подобно просто бе невъзможно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8863 |02.05.2011 Ч. Стефанов: Медийният ни пейзаж заприлича на пустиня . 20| 13443 |18.10.2010 К. Стефанов: Най-добрите посланици не се назначават от президента . 8| 17334 |26.12.2009 Красимир Иванов: Аз съм римлянин с кърджалийски произход . 25| 8914 |08.10.2009 Красимир Премянов: Оставка! Станишев да последва примера на Виденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads