Реклама / Ads
32| 10462 |13.02.2009 ИНТЕРВЮ

И. Беновска: В България всичко е корупция

.
Нито една медия, пък била тя и много мощна и богата, каквато ние не сме, не може да измие окаляното лице на някого, най–малкото на политическа партия, казва за Frognews.bg журналистката.
 

 

интервю на Ана Кочева

– Буквално след няколко дни в софийския ефир ще започне програмата на радио К2. Би ли представила накратко проекта?

– Стартът е в 7.00 на 16 февруари. Профилът на радиото се съдържа в логото, което излъчваме – „ Радиото, по което говорите Вие!” Искаме хората да могат да участват равностойно в анализа на събитията, които ги заливат всеки ден. Те имат право на своята оценка и трябва да имат възможност да я изказват винаги, когато искат. Телефоните, на които ще звучат в ефира гласовете им, са 9461718 и 9430175.

– Какъв ще е форматът на радиото?

– Авторски. Водещите са Клара Маринова, Илия Петров, Константин Христов и аз. Клара и Илия се завръщат в живота от политиката, тя от върха на БСП, той – от СДС. Косьо идва от СКАТ, аз – от политическата журналистика.  

benovska.jpg– Сега мнозина ще си кажат: „А–ха! Ето Илиана Беновска пуска радио точно за предизборния период, сигурно ще обслужва някоя политическа сила”. Твоят отговор?

– Всеки от нас ще се идентифицира в ефира с позиция. Моята звучи така : „Думите са всичко!” - Наполеон „ В България всичко е корупция !" - Беновска." НИТО ЕДНА МЕДИЯ, ПЪК БИЛА ТЯ МНОГО МОЩНА И БОГАТА, КАКВАТО НИЕ НЕ СМЕ, НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИЕ ОКАЛЯНОТО ЛИЦЕ НА НЯКОГО, НАЙ-МАЛКО НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ. А пък, ако партията е изпълнявала очакванията на избирателите, то тя не се нуждае от медийно дундуркане, нали? Хората просто ще я припознаят.

– Много скандали се разгоряха около честотата на радио К2. То трябваше да тръгне преди доста време, проектът се забави. И разбира се, всяка една от засегнатите страни се смята за ощетена. Всъщност как се стигна до тази абсурдна ситуация и в крайна сметка имаш ли права върху марката К2?

– Да, имам право над марката. Не аз съм в основата на това радиото ни две години да не работи, а на нашата честота да свири пират (радио "Мелъди" - б.р.). Казах ти, корупцията е всичко в България. Засега. Знаеш ли, какво ми каза Омбудсмана на Републиката? Че К2, освен най-трудният за изкачване връх в света, било и име на много ефикасен препарат за почистване на петна!  

– Има ли корупция в КРС? Можеш ли да назовеш конкретни имена?

– Името е Веселин Божков (председател на КРС- б.р.). Лошото е, че след него там ще седне Божко Веселинов, например и пак ще прави същото. Знаеш ли защо? Под дупетата си те, като възглавници, поставят калпавите медийни закони. Познай от един път кой ги гласува и защо?

– Съществува ли все още опасността заради тази история да бъде отворена отново главата "Медии" от договора ни с ЕС?

– Надявам се председателят на ВАС, уважаваният от мен магистрат и политик Константин Пенчев, да не остане известен само с яростните си призиви, напоследък, за законност в действията на съда, а да се погрижи това да се случва и в неговия съд. Иначе вицепрезидентът на ЕК Жак Баро няма да се спре пред нищо.  

– Да се върнем пак към формулата на радиото. Как ще наложиш К2 при наличието на утвърдени марки като „Хоризонт” и „Дарик”? Какво ще е различното, за да си пусне слушателят тъкмо К2, а и да остане на неговата честота?

– Фаворитите и големите са си на върха. Ние сме се кръстили на втория по височина връх – К2. Различността ще дойде от това, че всеки от нас ще вгради себе си. Ще опитаме. Ако си струваме – хората ще ни слушат. И ще ни вярват.

– Не се ли умори българинът да слуша политически брътвежи, при положение, че те не се различават особено в същността си, но по–важното: не са следвани от реални политически действия?

– Питай българина. Ако питаш и мен, аз също съм българка, няма да се уморя да работя за усъвършенстване на порядките ни. Опитвам се все още да мисля за България като за родина. А не като за кална пресечка в покрайнините на Европа. Не можем да изискваме само от политиците. Какво прави всеки от нас? Само пискаме. Или ще се научим да живеем със съзнанието за правата, но и за задълженията си, или ще задълбочим в пиенето на ракия, на хапчета, в яденето на гадни храни, в тъненето в мръсотия. benovska1.jpg 

– Какви очаквания имаш от предстоящата предизборна кампания? Социолозите са склонни да използват клишето – непредсказуема. Впрочем предсказуеми ли са българските политици?

– Следизборната реч на Бойко Борисов ще е следната – той с фланелка по релефа на мускулите му, с лека брада и със загрижена бръчка на челото ще каже: ”...Българи, в името на вашето по-добро бъдеще сега ще съм принуден да управлявам под ръка с бившите комунисти и с турците! Защото ви мързи не само да мислите и да работите, а дори и да гласувате за доброто си!”

– Нямаш ли опасения за политически натиск върху медията; някои сили може да решат, че тя е крехка поради факта, че тъкмо прохожда и ще трябва да се наложи?

–  И да имам, какво, да си легна да спя, че е по–лесно ли?

– Представи си, че часът е 7,00, датата 16. 02., а ти си пред микрофона в студиото. Как ще започнеш...

– Да, на 16-ти аз ще съм от 7 .00 до 20.00 часа пред микрофона. Ще започна така: „Добро утро! Събуди се! Започва се с Радио К2!" А после ще разкажа любимата си приказка – мечтата си за България. И ще се опитам да я сбъдна. Мечтите са за това – да се сбъдват.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5753 |01.12.2008 Михайло Рамач: Новините, които идват от България са свързани с корупция . 42| 5628 |05.11.2008 Симеон Сакскобургготски: Дългът преди всичко! . 34| 9496 |22.10.2008 Юрген Рот: Журналистите в България трябва да се страхуват, което е трагично! . 17| 7607 |01.10.2008 Щефан Апелиус: България има нужда от мъже като Огнян Стефанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads