Реклама / Ads
54| 14797 |11.06.2014 ИНТЕРВЮ

Г. Близнашки: Спасение за Станишев няма; пакостите му са твърде големи

.
Георги Близнашки
Опитът за надлъгване с историята приключи неуспешно. Предстоящите избори са исторически шанс да се сбогуваме окончателно с остатъците от комунизма, смята професорът.
 

Интервю на Ана Кочева

 

- Когато гръм удари, как ще заглъхва ехото, г-н Близнашки, ако подходящо за случая перифразираме един наш класик?

 

- Ехото ще заглъхне след деня на изборите, когато ще настъпи голямата промяна. Неслучайно, напоследък подчертавам, че тези избори няма да доведат просто до поредната смяна във властта, а са един исторически шанс да се сбогуваме окончателно с остатъците от комунизма и се надявам, че българският народ този път няма да пропусне тази възможност.

 

- До каква степен цялата игра на срокове и дати за провеждането им е същностна; цялото това хвърляне на разни дати в пространството не е ли просто за отвличане на вниманието?

 

- По принцип е така. Опитът да се предизвикат бързи избори има за цел персоналното спасение на Сергей Станишев, защото вътре в партията се надигат влиятелни гласове за търсене на персонална отговорност, а той се надява да предизвика нова предизборна ситуация, в която тези въпроси ще бъдат снети от дневен ред и партията ще бъде призована да се пребори още веднъж със своите политически противници. Това на пръв поглед изглежда много хитър ход, но цялата работа е в това, че той е предварително обречен на неуспех, тъй като изборната процедура е подробно уредена както в Конституцията, така и в изборния кодекс и не могат да се направят такива промени в законодателния ред, че да отидем на избори през юли. В този смисъл това е едно хитруване на дребно, целта му е да се запази политическата инициатива, която очевидно се изплъзва от ръцете на ръководството на БСП.

 

- Но същевременно ще се съгласите, че дотогава не е възможно и въвеждане на задължителното гласуване?

 

- За съжаление, няма как да стане, защото ще е необходима пълна промяна в Конституцията. По-важно е друго – да се постигне съгласие по темата заедно с предсрочните парламентарни избори в края на септември, началото на октомври да се проведе и референдумът по изборната реформа. Това е разумното решение. Днес има заседания на двете Комисии – за работа с гражданското общество и по правните въпроси, където ние, от Инициативния комитет, сме поканени, и там ще пледираме за съвместяване на предсрочните избори и на Националния референдум по процедурните въпроси. Да се надяваме, че този път здравият разум ще вземе връх.

 

- Тоест, има симпоми, че опонентите ви са станали по-сговорчиви?

 

- Все пак лично Сергей Станишев вече се обяви в полза на задължителното гласуване, а то по принцип върви ръка за ръка с електронния вот, защото на българите зад граница не може да им вмениш задължението да упражняват своето право, без да най-малкото да въведеш електронно гласуване. Има, има надежда и трябва да се възползваме от това.

 

- Преди малко споменахте за „спасение на Станишев”. Минава ли това спасение през Брюксел или нещата са обречени за него?

 

- Лично моето мнение е, че той няма особени шансове и перспективи за еврокомисар, въпреки че хората от неговото обкръжение правят подобни внушения. Неговата съдба ще се реши тук, в България и затова той всячески се опитва да отклони въпросът за отговорността и да го прехвърли към други хора, към други политически сили, към други субекти. Така или иначе обаче вече се задава една голяма вълна на недоволство и мисля, че спасение няма да има. Пакостите, които той направи са твърде големи, затова спасение не може да има. Опитът за надлъгване с историята приключи неуспешно. Всички хитрувания на дрено няма как да дадат добър резултат. Дори и да оцелее Станишев, той ще може да разчита само на едно малко, много твърдо ядро, а в НС ще останат единствено собствените му преторианци. БСП няма да бъде онази голяма национална партия, която в продължение на 25 години участваше активно в политическия живот на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 17310 |16.01.2014 Шефът на ВМА доц. Кацаров: План за спасение и реорганизация на болницата тръгва от април . 114| 22440 |31.10.2013 Проф. Янакиев: Станишев има велико постижение – обедини всякакви срещу себе си . 34| 16820 |17.10.2013 Д-р А. Станишев: В България работим с най-модерната техника в света . 67| 16152 |20.06.2013 Георги Близнашки: БСП е мъртва партия, без реакции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads