Реклама / Ads
31| 10065 |05.11.2015 ИНТЕРВЮ

Кольо Парамов: Новото ляво трябва да изхвърли от „Позитано” паразитите-социалисти

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
Днес БСП е една пост-живковска организация на елементарното единоначалие, завладяна от коптирани наследници на живковската върхушка. И те със своята наглост постоянно се бутат, предлагат и пласират в партийното обкръжение, търсейки някаква утопична наследствена изява. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов по повод резултата на социалистите на местните избори. Ето какво още обясни той:
 

- Г-н Парамов,  БСП днес не е онази партия, която Вие си представяхте при старта през 1990 г. Какво се случи?


- Като участник и то деен през онова време – преди 25 години си спомням доста детайли. Не успяхме да променим БСП в модерна, съвременна, европейска партия. Днес БСП е една пост-живковска организация на елементарното единоначалие, завладяна от коптирани наследници на живковската върхушка. И те със своята наглост постоянно се бутат, предлагат и пласират в партийното обкръжение, търсейки някаква утопична наследствена изява. Тези хора предопределиха другото схващане за необходимостта от истинска лява обединителна, национална партия. Те принесоха схващането си, че БКП е тяхна наследственост и така се намърдаха на върха в БСП. Те формираха стила на новата върхушка, чрез установяването на Станишев преди 15 години и така загробиха БСП. Но най-тежкото политическо-арогантно въздействие, което успяха да приложат е схемата им за утвърждаване на друг тип оценка за партийните кадри – потенциалните лидери.

Станишев и копоите му ни вкараха всички в ляво, в една скапана и необявена война с нихилизма. Те направиха така у нас в лявото всеки да е против всеки! Защо? Защото нихилизма ни погубва. Това отрицание на отрицанието е подла двойствена игра за препроектиране на една редица от безименни, безхарактерни лидери на статуквото. И забележете – четвърт век в България лявото е тотално разпиляно, обрулено и насочено към неистовата мимикрия на лъжата и подлостта. Каква ти социална програма, каква ти лява идея? Пълен парадокс! Нега сега да отидат да питат и Райчев и Стойчев, как им се вписват милионите от голф-игрището със социалната платформа на БСП, за която говориха, писаха и убеждаваха Г. Първанов в края на януари 1999 г. Те баламосваха Първанов да короняса Сергей и загробиха България. Елитарно червените барони са стилни и перфектни хитреци. Затова и успяха да ликвидират всякакви наченки на истинската политическа промяна, за която мечтаеше Лилов, и беше сигурен в това.

 

- Нима още през 1990 сте подозирали другата действителност днес?


- Цялата 1990 г. мина трудно и неопределимо перспективно. Но през втората половина на 1991 г. ситуацията лъсна с пълна сила. През август имаше сложна национална партийна конференция, през декември се състоя 40 конгрес на БСП. И на двата форума, чрез стила за промяна отидохме към небитието и неопитността на Жан. Участвах активно и в двете мероприятия и нагледно ми бяха ясни взаимовръзките на прекия интерес. Тогава Жан нямаше нито опита, нито информацията, нито познаваше механизмите на сложната пирамида на властта. Жан беше честен, явен, но и много млад, за да може да победи обкръжението си. Това из основи обърка и началната перспектива на БСП.

Това беляза тежката, противоречивата и крадливата икономическа среда като етап I на развитие на България в следващите цели – 5 години. За тези 60 месеца БСП загуби държавата, обезкърви стопанството, разграби материалната база и доведе народа против логиката за социална защита, а от там до просешка тояга. Българите едвам разбраха, че БСП е кохорта на кражбата и зависимостта. Но червените барони си свършиха работата. Доларите бяха вече в офшорките и само им трябваше един Иван Костов, който да им напише фактурите за дребни пари, а те да купят България. Така и стана.

Неслучайно тези от нас, които напуснахме БСП през 1993 г. и поставихме въпроса за европейска социалдемокрация бяхме оценени като глупаци и елементарни наивници. Ние искахме социалдемокрация и нов стил на БСП към лявата идея, а не партньорство в кражбата на България. Затова и меншевишкият ни проблем ни превърна в толкова големи врагове на БСП. Затова и в следващите 15-20 години бяхме набутани в политически ъгъл за наблюдатели и мечтатели. Но... дойде часът на истината!

А тя е утре и повече няма отлагане!

 

- Определяте условието, че на Позитано има паразити-социалисти. Що за трактовка е това?


- Една организация и то политическа може да съществува перфектно само ако не допусне паразитираща прослойка. Един елементарен пример. Пресметнете колко пари е получавала БСП от бюджета по време на Станишев, когато цялата власт в държавата беше в него. Нека да проверят как се е осигурявала допълнителната издръжка на наетите т.н. „доброволци”. Колко са били, колко пари са били нужни, кой ги е давал, защо ги е давал и как всичко това е манипулирано! Днес го няма онова време, няма ги парите, няма ги и доброволците. А БСП е в канала. Значи някъде нещо е било тотално сгрешено, сбъркано или умишлено провокирано в негатив. Защо? Защото е нямало истински лидер, който да следи изкъсо процесите на подражание, стила на управление и перфектно политическо поведение. Защото Станишев е бил кукла на конци или се е правил на такъв. Защото търсеният от него компромис, заради неговата друга Европейска кариера е бил по-належащ от социалната политическа перспектива на БСП. Цялото това ароганство, съчетано с перфидна наглост от Станишев доведе до непреодолимите за сега противоречия в лявото. Затова днес в България има 5-6 социалдемократически партии, 5 комунистически партии, 5-6 коалиционни партньори, видими и невидими поддръжници, патриоти, русофили и още какви ли не. Цялата тази бутафория на лидерова конкуренция и поддръжка на измислени герои от новото време изтласка БСП на ръба на пропастта. И сега, когато Г. Първанов иска да промени по същество модела, той констатира тоталния обрат, който самият чрез Станишев заработи. Избирайки Станишев за наследник, Първанов сам предопредели пътя за разпада на БСП в бъдеще време. И сега сам консумира резултата, не вслушвайки се в предупреждението на Петър Дертлиев, тогава.

 

- Първанов доведе на червения килим Станишев, но той сигурно е бил принуден да направи нова!


- Принуден – не. Той го избра заради слабостта на Сергей. Вижте една нестандартна оценка. Първанов е човек с голям късмет. Просто късметлия. Ако беше малко по-внимателен, по-активен, по-работлив, по-прецизен, Първанов като нищо утре можеше да бъде кандидат Председател на ООН, на мястото на Бокова. Но трябваше му малко повече настоятелна, самостоятелна работа, друг тип политическа грамотност и вариябилност.  Трябваше му език и стил на друг тип политически обединител. Не му трябваха шерпи от типа на Румен Петков или Станишев. Тези елементарни носачи са способни майстори на имагинерната интрига, която касае само тях, и то веднага в момента, в който ги интересува. Правят всичко заради себе си, а не заради партията, чрез лидера й Първанов. Не случайно Станишев толкова гадно го заряза и пое по Европейския път на благодатта, спокойствието и благоденствието му. В случая можем да се сърдим основателно на Първанов, че извика Станишев, даде му гражданство на България, даде му работа при него, отказа Светльо Мичев от Русе, за да го  направи депутат, после министър-председател, европейски лидер. Можем да се сърдим на Първанов, че е повярвал, но до там.

Политика трябва да вярва, да има доверие в обкръжението си. Политическият подлец обаче в случая е Станишев. Той е манипулаторът, използвача и шмекерът, който прати БСП в пропастта на политическата перспектива. Характерологичните етапи в развитието на Станишев като политик, са така осигурени, че те раждат не смелият, силният и самостоятелен лидер. Те гарантират само зависимият, плахият и комбинативен кариерист, на когото перспективата е само една – да се превърне в подлец, ако е лишен от морал.

И така и стана. В случая няма нищо ново под слънцето. Елементарна, простовата политическа комбинация, в която едни използвачи се възползват нагло от ресурса на партията и държавата, ако са се докопали до нея.

Сергей Станишев е най-опасният вредител и опортюнист за БСП. Той тепърва ще вреди и цялото ляво в България, защото днес международния инструмент му е в ръцете. Аз разговарях два пъти в Социнтерна в Лондон, и те са убедени в това, но нищо повече не могат да сторят. Трябват извънредни мерки и друга работа за окрупняване на българската левица.

 

 

- Казвате – извънредни мерки. Какви? Какво окрупняване? Ако Вие примерно сте новият лидер, какво бихте организирали?


- Първо – кандидат лидери за лявото политическо пространство в България има много. Млади и амбициозни. Доколко са във възможността си да се докажат като такива – въпрос на работа. В случая обаче, аз говоря твърде искрено, открито и безкомпромисно. И тука е разликата. Убеден съм, че тази БСП, трябва да се разтури и директно в минало време към историята. Първанов започна, но стесни периметъра, започна да ги избира един по възможности, другия по алаброс, третия по нагаждане и сила. Нямаме нужда от втора БСП, с регулярните механизми на общение. Има нужда в България от голям ляв политически фронт с ясно изразена социална концепция по вертикала. При тази огромна и най-голяма беднотия в Европа, при толкова тежък жизнен стандарт, да няма социална партия е алогично.

БСП днес е партия на червените олигарси и изпълнява всички техни прищевки. Новото ляво социално обединение трябва първо да се раздели, отдалечи и конфронтира с олигарсите, които променят зависимостта към досегашната БСП. Ако зависи от мен, аз бих предложил веднага системата на директната конфискация, както в Италия и Испания. В Италия за 104 дни конфискуваха 850 мгв ВЕИта, в Испания – 500 мгв ВЕИ на мафията. Да не би нашето да е друго, половината, което Станишев разреши през 2008-2009 г. е фалшиво при ВЕИта. Ами замените – цели 11 000 дка със загуби за над 10 млрд. лв. – извънреден закон, 12 месеца, 2 процедури, новите собственици им плащат реалната цена, или връщат на държавата заменените имоти. Тя ги предлага на чуждестранни инвеститори или на този, който има пари. Само чрез продажба на заменените земи, могат да се осигурят огромни средства за рационален държавен инвестиционен фонд под егидата на Банката за развитие. Следват целеви социални програми, образование на цигани и коренно различно отношение към грамотността, здраве, стандарт и култура за живот. Това са истинските перспективи за пътя към Европа.

Иначе БСП утре с 15 депутата и 50 олигарси, поставени на взаимозависима парична основа за къде ще се насочат. Няма кой да ги чака да ни баламосват и лъжат четвърт век. Всеки по пътя си с огромните отговорности към държавата. Това е бъдещето, Нова лява платформа – и всички бедни, гладни и унижени, оскърбени, вътре с необходимата загриженост. И много дисциплина, жестока дисциплина към всички, и всичко отнасящо се към държавата.

 

- Вие наистина ли вярвате, че това би станало в България?


- Вярваме-невярваме, политическата логика е желязна. Празно пространство в бедните държави няма. Ако до 5-9 месеца не се обърне внимание на друга доходна политика, на друго потребление за около 5 млн. души, ножицата на неблагоприятната оценка се разтваря рязко. Нужни са много пари, които ги няма. Значи трябва друга матрица, друг социален патос и някаква коренно различна нагласа. Иначе влизаме в свредела на проблема – много, много бедни и гладни срещу малко горе-долу стабилни и броени супер богати. Латинодържава - член на Европейския съюз. Латифундисти в земеделието, същата ситуация при строителното предприемачество, внос и външна търговия. Средна класа – липсва. Опората днес е само в едно. Временна активна лидерова база в лицето на днешния премиер като надежда за междинен преход. Но сигурното и класическо ляво и дясно в България – липсват. Т.е. скоро следва демокрацията да бъде пак на изпитание. Революция не може да стане! Идва реда на най-неблагоприятното – отмъщението и сигурна националистическа вълна с непредсказуем край касаещ националното достойнство и гаранция за нормален живот. Следват възгласи за промяна на държавното устройство, следват призивите за федерация, а от там към безпътието. Днес вече сериозно се работи в някои аналитични центрове в чужбина, за възможността и допуска на Турски федерален окръг или област на територията на България. Утре, когато това се промъкне в устата на някой мустакат певец, ситуацията ще бъде твърде противоречива. Тогава наистина проблема за песента „Кой уши байрака”, съчетана с нервността на Волен, пречупена през многословието на Местан ще ни изглеждат като детска заигравка.

 

- Защо?


- Не заради друго, а поради липсата на цялостно и голямо ляво обединение. Организация, която да обединява българи, турци, цигани и всички в недоимък прослойки, които търсят парчето хляб като манна небесна. Така че това, което направи БСП, е най-уродливият й принос за развитието на демокрацията в България за последните 25 години. Това налага спешната промяна на наемателите на Позитано 20.

На Позитано е нужно основно почистване, хигиена, смяна на обитаващите и коренно различен политически стил. Иначе много лошо за България, трудно и невъзможно ще бъде обяснено пред света защо днес сме на този елементарен хал. А отговорът е в промяната, наистина в голямата промяна.

 

- Тази наложителна промяна на БСП, за която Вие настоявате не е ли закъсняла за времето си?


- Закъсня много и най-вече заради държавата. Станишевата компания ни докара до задънената държава. И днес продължават да се внушават, че Борисов е виновен за хала на България. Оставиха Българската армия боса, оставиха народа в заблуда и празни обещания. Оставиха авиацията ни с 2 самолета. Такъв позор България не е преживявала от 100 години. България е първата държава в света, която в 1912 г. използва самолета като военно-техническо средство. Тогава пилотите Радул Милков и Продан Таракчиев се записват в световната история като първи проходци във военноинженерната мисъл за ползване на самолета като бойно средство. По късно българинът Асен Йорданов в Щатите първи въвежда нова конструкторска схема в двигателите на „Боинг”. По-късно пак в САЩ инж. Богдан Ночев изобрети двигателя на лунохода. В този ред на мисли не можем да изпуснем уникалният боен пилот Списаревски или пък генерал Стоян Стоянов с неговите 15 въздушни победи. И това са все българи, дали своя дан за успеха на българската военно-въздушна традиция. А днес българите само с два самолета. Не ги ли е срам за това? Голям срам. И не може нито Станишев, нито пък Орешарски да се измъкват по пантофи. Оставиха в края на 2009 г. държавата в тупик. В 2013 г. организираха пучът на Борисов и там две години се мотаха в държавата. Ликвидираха банката на Цветан Василев, заради Пеевски и България плати почти 4 млрд. лева. В същото време заради умишлени обезценки загубихме още толкова и ни предстои да плащаме нови 5-6 млрд. лв. Докато Станишев и Орешарски си отмъщаваха на БСП, Унгария купи една ескадрила SAAB Gripen и докара в Будапеща военен овсет за 650 млн. евро, чрез „Електролукс”. Унгарците имат мислене и прагматика, а ние се занимаваме с куковщината на Станишев и Орешарски. Влизаме постоянно в елементарната оценка за противоречието с военните, а това е много, много лоша перспектива. Трябва осторожност, други финансови алгоритми и много българщина в традицията. Закъснялата промяна на БСП ни доведе до най-тежката и непрогледна политическа перспектива.

 

- Нима перспективата на България е свързана само с промяната на БСП?


- Да. Несъмнено перспективата на държавата е свързана с наложителната голяма промяна на БСП. В бедните държави идеите за социализъм, равенство и що-годе социално партньорство по-лесно се възприемат. За какви технологични центрове можем да говорим на хора, които живеят като скотове? За кои инвестиционни намерения ще те разберат българските селяни и един милион цигани, след като са лишени от оценъчен ресурс? В стотици села никой не работи, погроми, кражби и бандитизъм! Това ли е перспективата на Станишев, който имаше най-богатите 4 години за управление в държавата. Това са парадокси на социализъм и една огромна лъжа. Трябва нова програма, нова лява платформа и коренно различна реализация за подкрепа от ляво настроените избиратели!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9401 |28.10.2015 Кольо Парамов: Адвокати трябва да кажат на Горанов как да говори . 0| 13146 |17.07.2015 К. Парамов: Подвеждат Борисов, че няма други подуправители на БНБ . 24| 12791 |12.05.2015 Кольо Парамов: Дребни плъшоци на "Позитано" се гаврят с Луканов... . 20| 12135 |01.12.2014 К. Парамов: Частните съдебни изпълнители-финансови акули или лица на държавността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads