Реклама / Ads
14| 6662 |16.07.2009 ИНТЕРВЮ

Т. Дончева: Със Сергей БСП е обречена

.
Аз съм алтернатива за лидер на БСП от много години. Без значение кой го признава и кой се страхува от това, казва Дончева.
 

назаем от вестник Дневен Труд

- Г-жо Дончева, ще се изправи ли БСП след изборното поражение?

- БСП има много голям проблем и той е в отношението на хората към нея. Резултатът от нашето управление е, че за последната година и нещо кумулирахме не просто отрицание, а ненавист към БСП. Това е много тревожен факт, защото няма драстична ситуация, която обществото да е преживяло, за да си обясниш подобно отношение.

- И какво следва от тази равносметка?

- Смятам, че сегашното ръководство на партията - председателят, изпълнително бюро, дори и националният съвет, трябва да бъде драстично променено. Случилото се навсякъде на запад е причина за оставка, която се подава пред партията.Тя не се подава нито пред мен, нито пред Добри Гущеров, нито пред Младен Червеняков. Това е въпрос на морал. Лидерите на партията трябва да са в най-голяма степен носители на този морал. Да не превръщат партията в заложник. А когато доверието е загубено, трябва да се инжектира нещо ново

- А ако ръководството на БСП не подаде оставка?

- След две години нашите кметове ще понесат тежък удар на местните избори, дори там, където са добри. Там, където не управляваме, но сме се прикачили към някои като подкрепящи, ще установим, че вече не ни искат подкрепата.Защото има нови сили. Казано накратко, БСП с това ръководство няма перспектива да пробие изолацията. Трябва да се сменят лицата. Има хора качествени, но обществено отречени. Примерно двамата Руменовци - Овчаров и Петков. Никой не казва, че са глупави и некадърни, но недоверието към тях е факт.

- Станишев се владееше в нощта на изборите. Създаде усещане, че е човек, който носи отговорност.

- В нощта на изборите той се държа външно овладян, това не може да се отрече и му прави чест. Но как ще даваш акъл на победителите, които са те били два пъти и половина по резултат, какво да правят с властта? Остави ги да правят това, което имат право да направят.

- Но само лидерът на БСП ли е виновен за сгромолясването?

- Да направим един паралел с Жан Виденов. Хайде да си дадем сметка какво го свали от власт. Ами категоричната му позиция срещу даването на българската газопреносна мрежа на частни интереси, управлявани от “Газпром” и Русия. Срещу това бе непреклонен. Второ, крахът на банковата система, за която Жан Виденов няма никаква вина - той всъщност беше подготвен в началото на прехода от кръговете на Луканов, но Жан Виденов трябваше да изпие горчивата чаша.
Никой не обясни например поради каква причина едни зетьове на Политбюро по времето на Иван Костов взеха българската фармация, имущество за няколко милиарда. Де беше Иван Костов и де беше нашето Политбюро? И до ден днешен Жан Виденов се ползва с името на честен човек. Може да са го смятали за тесногръд, за ортодоксален комунист и т. н. Но никой не каза, че е бил крадец. За разлика от сега.

- Какво означава “за разлика от сега”?!

- За разлика от сега, когато със съветниците на премиера са свързани едни сделки, които тепърва има да се диплят.

- Кои сделки имате предвид?

- Ами и на Ирена Кръстева, и определени заменки, парцели и т. н. А в същото време в парламента в последната секунда се появява законът за боклука. Нелепо, доникъде не докарано. Тепърва ще се изяснява и въпросната израелско-американска фирма, която се занимаваше с пиара на БСП.

- Бихте ли се сложили на една плоскост с Евгения Живкова?

- Не, въпреки че Жени е човек, когото много уважавам и който се представи отлично 2 мандата като депутат. Изобщо последната парламентарна група на БСП бе от хора, отдадени на каузата. Може да не са били блестящи оратори, но бяха съвестни люде. И ако някой тръгне да търси отговорност от тях за уродливия избирателен закон, грях му на душата.
Те направиха всичко, за да спрат това безумие, но ги притиснаха до стената - вървяха номинации за изборите.

- ДПС ще продължи ли да е стратегически съюзник на БСП?

- Дълги години различни гурута внушаваха на БСП, че не трябва да управлява сама. И ние като партия забравихме тръпката да се борим за титлата. Защо не спечелихме през 2005-а? Защото излъчвахме несигурност, неувереност, неустойчивост. Защото бяхме обявили една година преди това, че ДПС е наш стратегически партньор. Всичко това наля вода в мелницата на “Атака”. Нашият стратегически съюз с ДПС се приема на нож, но не защото е с ДПС. А заради нахалното поведение на ДПС във властта. Който не е опирал до Министерството на земеделието, до екология, той не знае за какво става дума. Там всичко е схема. Непрекъснато текат безсмислени поръчки в турските райони, проекти за милиони, които струват десетки пъти по-малко. Преля чашата дори на привързаните към БСП. Яхти, сараи, благосъстояние... Накрая и откровение: “Аз съм този, който ви прави министри, аз съм този, който ви ги сваля, аз съм този, който ви дава парите и който ви ги взема.” И това пред цялата държава! Има неща, които не могат да се говорят публично.

- Имаше укори, че и от БСП се държат надменно.

- Това не е вярно. Не се държахме надменно и грандомански. Но се държахме като прислуга на лидерите на ДПС.
Колко пъти при нападките от страна на Бойко Борисов се чу достоен и мъжки отговор от лидерите на партията? Кажете ми! Е, защо си мислим, че хората трябва да ни уважават, след като ние не показваме себеуважение. Освобождаваме Делян Пеевски, после го връщаме тихомълком, през задната врата, знаейки за какви безчинства става дума, за историите в Държавния резерв и всичко останало.

- Вие виждате ли се като алтернатива за лидер на БСП?

- Аз съм алтернатива от много години. Без значение кой го признава и кой се страхува от това.

(със съкращения)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9465 |23.12.2008 Т. Дончева: Полицаи гледат от кабинетите си бардак “Цура” . 12| 6738 |08.12.2008 Сергей Ежков: Г. Първанов е изявил желание да отстреля планински козел . 17| 5828 |28.03.2008 Татяна Дончева: Толкова ли е близък Петков с бандитите, че да го търся за съдействие? . 25| 7247 |23.11.2007 Татяна Дончева: Не ме интересуват тези, които ме нападат, а техния патрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads