Реклама / Ads
11| 10591 |20.10.2014 ИНТЕРВЮ

Н. Чирпанлиев: Имаме бежанец с 23 деца и три жени, спешно ни трябват пари

.
Николай Чирпанлиев
Трафикантите на хора продължават да приучват бежанците да си късат документите. Що стигнат при нас ни казват по няколко имена и посочват три различни дати на раждане. В същото време за първи път напоследък започнаха да пристигат хора директно на граничния пункт, за да искат закрила. Те предоставят документи, от които може да се види истинската им самоличност. Това разказа председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев.
 
- Г-н Чирпанлиев, ще видим ли скоро бежанците да работят наравно с нас и да живеят между нас нормално?

-От всички бежанци 90% заявяват, че искат да отидат към Западна Европа. Другите 10 % казват, че ще останат при нас, но реално от тях у нас пребивават 2-3%. Имам добра комуникация с кмета на Свиленград. Той ми съобщи, че в района има регистрирани 280 бежанци. Държа да отбележа, че този регион е богат, има поминък. Съмнявам се, че чужденците, получили статут на бежанец или хуманитарен, ще отидат в Северозападна България. Вероятността младите и малките деца да се интегрират е най-голяма. Шансовете спадат драстично при хората над 30-годишна възраст. След тях има много неграмотни, такива, които са живели дори в гората. Има и такива, които не са виждали тоалетна. Миналата година регистрирахме мъж с 23 деца и три жени. Кажете как този човек ще се интегрира в България?! През живота си нищо друго не е правил, освен деца. Проблемът е много голям и от друга гледна точка. Факт е, че нямаме финансиране за осъществяване на Националната интеграционна стратегия. Бившият еврокомисар Сесилия Малмстрьом ни обеща, че ще намери средства, за да се осъществи Стратегията. За съжаление, обаче в момента има една неработеща Стратегия. Това не е само проблем за агенцията , а за България. Искаме тези хора от центровете, които са получили статут, да излязат навън и да потърсят възможности за реализация.

- Но къде ще отидат, когато напуснат вашите центрове?

- Помислено е, разбира се и затова. Предвиждаме те да отидат в центрове, които ще се водят евентуално към министерство на труда и социалната политика. Там ще могат в рамките на една година, например, да учат език, занаят и т. н. След това да се даде възможност да отидат да работят там, където има нужда от тях. Но без средства, това не би могло да се осъществи. За това призовавам всички страни и европейски институции да се спазва принципа на солидарност. Оказа се, че пари се дават на Италия и Гърция, но на нас-не. Ясно е, че ни дискриминират. Хубавото е, че вече изготвихме документ, за да искаме пари по всички възможни направления.

- Все още ли бежанците идват без документи?

- Тази тенденция продължава. Трафикантите ги карат да скъсат документите си и пред нас казват различни имена и посочват три различни дати на раждане. Напоследък, обаче вече минават пред граничния пункт. Отиват там с документи и казват, че искат статут. Това е нещо ново и е най-добрия и нормален вариант. В центъра във столичния кв. „Военна рампа” има основно кюрди. Те са предимно неграмотни и дори не знаят откъде точно са дошли. Интересното е, че в Дания и Германия, например, отиват с повече документи, отколкото дори им трябват. Колегите в Дания, обаче имат ресурс да изпратят хора на място и да разберат дали тези хора , които са приели като бежанци им казват истината. Отиват в Иран, Ирак и т. н. Ние това не може и да си го помислим, камо ли да го правим. Знаете ли, че в този център, за който споменах, едните бежанци стачкуват защото имат статут, а другите, защото нямат статут. Тези хора за всичко стачкуват. Те си имат лидери, водачи и те ги бунят за щяло и нещяло.

- Преди няколко месеца се разбра, че в центровете все още живеят бежанци, които вече имат статут, но въпреки това се ползват от всички блага в тях. Решихте ли този проблем?

- В нашите центрове има над 500 човека, които са със статут. Тези хора нарушават Закона за убежището и бежанците, стоейки там. Истината е, че по този начин ние дискриминираме всички български граждани, защото бежанците лежат в нашите центрове, ползват всички услуги, не плащат нищо, храним ги, но въпреки това те казват: „Ние сме неграмотни и не можем да работим. Тук ще живеем цял живот”. В нарушение на закона направихме голям компромис, като им разрешихме до 6 месеца да живеят там, въпреки, че времето за отсрочка е само 14 дни. Има хора, които прескочиха и този 6 месечен период. Казват, че нямат пари да живеят навън, но в същото време намериха средства и отидоха да плащат на проститутки! Тези бежанци нарушават законите и разпоредбите. За съжаление се намериха българи, които работят против интересите на страната и законите. Те сигнализираха "Амнести интернешънъл”, че бежанци се извеждат от центровете. В същото време пропуснаха да отбележат, че те са получили статут и че по закон нямат право да живеят в тях. Но въпреки това от „Амнести интернешънъл” ни попитаха:”Вярно ли е, че вече ще гоните бежанците от центровете?”. Вижте колко възмутително и обидно се държат някои организации и спрямо нашата държава?! Разбира се, че не е вярно. Разбира се, че спазваме законите. Нали си давате сметка, че в същото време дискриминираме възрастните и бедни хора, които нямат пари и хляб да си купят!

 

- Съгласно справка на сайта на ДАБ към 25.09.2014 г., лицата , които са настанени на външни адреси са 463. Към 23.05 2014 г. пак от сайта е видно, че те са 2448. Къде се намират 1985 чужденци? Кой контролира чужденците на посочените адреси и регистрирани ли са чужденците в регистъра на ДАБ като търсещи закрила?

- Действително статистиката е такава, но от 23-ти май има 2448 души настанени на външни адреси. В момента, към днешна дата те са 430 човека. Сега ще ви кажа как цифрата е намаляла във времето и каква е причината. На 5 август регистрираните са били 2053-ма души, на 18 август те вече са 888. Към 21-ви август броя им е спаднал на 492. Той намалява, защото се е увеличил броя на предоставени статути-бежански и хуманитарен. Когато ние предоставим закрила, отговорността към тези хора минава към МВР и те се изключват от нашата статистика. Част от тях напускат държавата, друга остават у нас и си сменят адреса. Това означава, че нашите ангажименти са до тогава, докато те са в процедура на получаване на статут. Съгласно Закона за убежищата и бежанците, ДАБ носи отговорност от момента, в който даден имигрант подаде молба за закрила. Тогава, когато ни го предаде дирекция „Миграция”, той стават наш контингент. Това състояние важи до момента, в който се вземе решение по всеки един от случаите. Законът, обаче дава право на бежанците, които имат финансова възможност да излязат на външни адреси. Те декларират къде точно ще живеят, но ние нямаме капацитет да проверяваме, дали тези адреси са реални или не. По тази причина предоставяме тази информация на МВР и полицаите преценяват, дали ще извършват съответните проверки. Тези, които се водят на външни адреси, не се явят на нашите интервюта, тогава процедурата за получаване на съответния статут за тях автоматично се спира. Тези 1985 чужденци, за които вие питате намаляха, защото увеличихме в пъти скоростта на процедурата за предоставяне на статут. Служителите ни вече са обучени и работят много по-бързо от преди.

- Вярно ли е, че в центровете в София и Харманли се настаняват чужденци, без да са минали медицински преглед?

- Съгласно Закона за убежището и бежанците има ясно и точно регламентирани дейности, които се осъществяват съвместно с МВР. Когато бежанците преминат през зелена граница или пък нормално през граничните пунктове се извършва 24-часово полицейско задържане. Подчертавам, че такава е практиката в цял свят. Първото нещо, което провят полицаите, след като вземат имената на бежанците е да им направят обстоен медицински преглед. Така, че тези прегледи се правят още в гранична полиция. При нас вече идват хора, които са проверени във всяко едно отношение. Ние във всички центрове имаме лекари, които са араби или такива, които знаят арабски език. Причината е, че 78% са сирийски бежанци. Имаме афганистанци, които бяха около 10%, сега са станали около 12-14%. Отделно от това в центровете имаме преводачи. Медицинското осигуряване става като за всеки български гражданин. В момента, в който даден бежанец се регистрира в който и да е център, то той вече се ползва с всички заравни права като мен, като вас и като всички български граждани. Което значи, че той има право на личен лекар, както и на здравни осигуровки.


- А ако възникне инцидент в самия център как действате?

- Имаме линейки в центровете и фургони, които са с медицинска апаратура за оказване на първа помощ. Отделно от това разполагаме с лекари и медицински сестри. Имаме сключени договори със съответните клиники за обслужване на бежанците. Нещо повече-в болница в Хасково бяха отделили едно крило изцяло за наши бежанци. В София нямаме никакви проблеми, защото сме създали прекрасни комуникации с всички болници. Навсякъде ни оказват съдействие. Нямаме случай, в който да ни е отказана медицинска помощ. Този въпрос е решен радикално за всички.

- Съгласно сайта на ДАБ капацитета за настаняване на чужденци на ДАБ е 4600 места. В интервю пред две телевизии казвате, че цифрата е 6000. Кое от двете е вярно?

- От няколко дни има промяна в данните на сайта ни и всеки може да види това. Цифрата 4600 беше посочена, защото в Харманли нямахме приемателна комисия, която да каже дали халетата стават за настаняване. Това вече е факт и от по-миналата седмица капацитетът ни е точно 6000, колкото съм споменал в интервютата. Ще кажа и нещо повече. Ако настъпят по една или друга причина екстремални ситуации, можем чрез допълнителни фургонни селища да увеличим капацитета с още 800 места и дори малко повече.

- Предвиждате ли това да стане през зимата?

- И не само през зимата. Ние дори ще искаме от държавата 4 модула, за да сме готови и мобилни. Там, където се появят хора, или възникне огнище на болест, на място да може се извършват всички необходими процедури-тяхното приемане, преглеждане и т. н.

Във втората част интервюто утре, можете да разберете как се дава бежански или хуманитарен статут, спазват ли се сроковете за неговото предоставяне, както и какви оценки за работата на ДАБ получаваме от чужбина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 23805 |16.06.2014 Пламен Юруков: Същият паритет ще имаме и при новата власт . 4| 12645 |20.03.2014 Д-р Николай Чирпанлиев: В някои общини гледат и на децата-сирийчета като на терористи . 67| 16060 |14.03.2012 Татяна Буруджиева: Заради войните в БСП пак ще имаме дясно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads