Реклама / Ads
64| 26696 |22.04.2011 ИНТЕРВЮ

Димитър Иванов: Б. Борисов е народен цар като Борис ІІІ

.
Алексей не става за политик, плаши хората.
 

интервю на Васил Василев

- Г-н Иванов, ставате на 60 години. Бяхте известен с прозвището Митьо Шестака. Очаквате ли от приятелите си да го променят на Митьо Шейсетака?


- Не, не мисля, защото Шейсетака не е добро обръщение. Още повече, че от тази работа спасение няма. Всеки става на 60 в даден момент. Тази годишнина дойде много неочаквано за мен заради забързания живот, който продължавам да водя. 50-те години бяха истинският вододел в живота ми. Напоследък съм си харесал един израз, който отразява точно състоянието на 60-годишните хора – „Успехите идват с опита, а опитът – с неуспехите”. Важното за мен е в какви условия човек е преживял тези години.

- В момента какви са условията в България, при които посрещате юбилея си?

- 20 години аз работих в държавната администрация по времето на социализма. През останалите 20 години от трудовия си стаж по време на т.нар. преход бях лустриран, без да има официален закон за това. Трябваше да намеря други дейности, с които да изхранвам семейството си, защото когато Луканов ме уволни през 1990 г., нямах пари и дори живеех под наем. В момента, както виждате, обядвам с геврек. Разтревожен съм доста от ситуацията, в която се намира страната. Както повечето българи, и аз съм настроен критично към управлението. Може би имам някакво вътрешно чувство, характерно за народа ни, че когато не участваме в нещо, то непременно е лошо. Причините за създадената ситуация сигурно до голяма степен са и в стремежа на външните сили да ни използват и да печелят чрез нас. Но не виждам какво оправдание имат политиците ни за това, че не четат Конституцията, където България, освен правова и демократична държава, е определена и като социална. Социалните механизми в България са унищожени. Опитите за някакви филантропски акции по телевизиите не могат да заместят държавната социална политика. Българинът беше свикнал на големи социални екстри. Той имаше образование, имаше здравеопазване, ходеше на почивки всяко лято и зима. С годините парите на хората започнаха да се концентрират във все по-малко частници, което е пагубно, защото народът е изтикан в ъгъла. Аз обаче съм оптимист и мисля, че през следващите 1-2 мандата нещата ще бъдат балансирани.

- Това ще се случи ли с участието на Бойко Борисов?

- Това само времето ще покаже, но мисля, че той не е подготвен за подобен тип управление. Борисов е социално мислещ човек от народа. Колкото и да се е издигнал във властта, знае какви са болките на хората. Той дойде на власт по неестествен път, на вълната на пълното отрицание, до което тройната коалиция доведе народа. Жалко е, че въпреки това негово качество, премиерът не може да промени стария модел и продължава политиката на несправедливо разпределеното национално богатство. Борисов тръгна в погрешна посока с твърденията си, че е десен и консервативен, което не е така.

- БСП може ли да изгради цялостната социална политика, за която говорите?

- Не, очевидно към този момент БСП не може да се справи, колкото и да им се иска на някои хора в партията. Това, което твърдят някои от лидерите на левицата, че се е изправила на крака и е готова отново да управлява България, не е вярно. За мен поведението им граничи с изкуствения оптимизъм. В БСП цари пълен хаос.

- Кой трябва да стане кандидат-президент на БСП?

- Моят фаворит е Стефан Данаилов, въпреки твърденията му, че нямал качествата за този пост. В същото време Ламбо допълни, че в БСП имало поне 5-6 подходящи кандидатури. Къде са? Не виждам нито една освен тази на Данаилов. За мен е обидно, че някои наши съпартийци подхвърлят идеи като тази БСП да подкрепи Меглена Кунева. Ако стигнем до там, означава, че партията е останала без свестни хора, което не е така. Основните предимства на Кунева са, че знае английски и че се е завъртяла няколко години в структурите на ЕС, което не е достатъчно за президент. Тя няма да бъде подкрепена от електората на БСП, защото допусна големи грешки в предприсъединителните договори за ЕС.

- Ако приемем, че през есента за президент се кандидатират Бойко Борисов, Меглена Кунева, Волен Сидеров и Алексей Петров, кой ще има най-голям шанс да победи?


- Аз не мога да си представя, че някой от тези хора ще бъде моят президент. Мисля, че в момента единственият от четиримата изброени, който има шанс да стане президент, е Бойко Борисов, защото е уникален случай в политическия ни живот. Може би сравнението между Георги Димитров и Борисов ще се стори странно на доста хора, но приликите между двамата са факт. И Борисов, и Димитров са постигнали сами всичко в живота. Те винаги са успявали да се наложат като лидери и да спечелят симпатиите на народа си. Борисов също можем да сравним и с цар Борис III, който е любимец на хората заради близостта си с тях. Виждал се е с Елин Пелин, сядал е по кръчмите, говорел си е с шопите и т.н. В момента премиерът прави абсолютно същото. Единствената разлика между Борисов, Димитров и цар Борис е, че Бойко се обвърза с хора, които само могат да крадат и да се грижат за монополите си. Мисля, че той го знае, но се страхува да не падне от власт, ако ги разчисти. С какво и как могат тези бизнесмени да го бутнат, аз не знам, но съм убеден, че премиерът знае какви са рисковете за него.

- Има ли място Алексей Петров в политиката и как тълкувате думите на Първанов?

- Какво ще прави Алексей Петров в политиката? Нали още на първото предизборно събрание всички присъстващи ще избягат, като излезе да говори. Аз не го виждам като политик, а мисля, че и той самият не се вижда себе си в това амплоа. Той е човек за изпълнителната власт заради добрите оперативни качества, които притежава. Петров имаше амбиция да бъде на ръководна длъжност в МВР, но беше отрязан, не без участието на Борисов. И двамата са от една кръвна група и няма никаква разлика в манталитета им. Не мислете, че Алексей ще остави нещата дотук. Мисля, че най-скоро бившата барета ще приложи добре познатата поговорка „око за око – зъб за зъб”. Дали лично Бойко ще понесе последствията или някой от неговите хора, това знае само Алексей. Надявам се да не се стига до кръвопролития. Познавайки добре и двамата, мисля, че все още си имат уважението един към друг. Един ден Бойко и Алексей ще се срещнат, ако вече не са се срещали тайно, и ще се държат все едно нищо не се е случило. В това няма да има никакъв проблем. По-скоро си мисля, че Цветанов може да пострада заради Петров и Борисов, които са хазартни играчи.

- Виждате ли дългата ръка на ДС зад президентските избори?

- Не, няма да има такава ръка. Службите ни в момента са на най-ниското ниво от края на Втората световна война досега. Между всички отделни звена няма стиковането, което на практика ги прави безполезни. Убеден съм, че няма по никакъв начин да влияят на изборите. МВР е към вътрешния министър, ДАНС към премиера, военното разузнаване към Аню Ангелов, а НСО при президента. Най-важното при работата на службите е да работят в екип, а както се досещате, между тях връзките са скъсани. Ние си унищожихме агентурния апарат, размахвайки го като плашило. Само че никой не разбра, че агентът е длъжен да си върши работата при всяка власт, независимо дали е комунизъм или демокрация. Опасността от терор винаги е еднаква. За съжаление Бойко и Цецо продължиха да доразсипват службите. Типичният пример за това е жената на Цветанов – Десислава, която със завършен ВИФ е шеф на анализаторите в ДАНС.

- Ако Бойко Борисов стане президент, има ли кой да го замести в премиерското кресло?


- Смятам, че хора като Плевнелиев, Дянков и Трайков, въпреки жълтите си картони, имат качествата да заместят Борисов. Ако Бойко се махне от изпълнителната власт, ГЕРБ ще се разпадне и ще последва съдбата на НДСВ.

- Каква ще е този път функцията на РЗС, която според Румен Овчаров е плод на генното инженерство на БСП?

- Това, което Румен Овчаров каза преди 2 години, беше принципно. Той по-скоро даде знак, че има опит за подобно инженерство, но аз лично не мисля, че РЗС има нещо общо с БСП. За мен една такава „дъщерна партия” е ЛИДЕР на Христо Ковачки. Мисля, че проектът РЗС, който се състои от група хора, си е на Яне Янев. Много от опонентите му го подценяват, но нека не забравяме, че той не е чак толкова отскоро в политиката. Вече може би 20 години по един или друг начин е успявал да участва в различни формации активно. Не знам откъде идват парите му и не ме интересува. Та коя партия не получава скрито пари под масата от бизнеса.

- На предстоящите избори ще се напълнят ли партийните каси с мръсни пари?

- Разбира се, че ще има, но този път предполагам, че този вид финансиране ще е значително по-малко от предишни избори. Партиите в момента седят и се дебнат и по този начин взаимно си пречат. Вече не е толкова безопасно да се използва този начин за предизборни кампании.

- Вярно ли е твърдението, че около 80% от хората в ръководството на БСП са милионери?

- Такава статистика не съм виждал, но е напълно възможно. Когато Първанов стана председател на БСП през 1996 г., той обнови състава. Тези хора вече 15 години не са мръднали от ръководството. Аз не мога да знам колко пари е спечелил Овчаров като представител на енергийно лоби или какви пари е прибрал Румен Петков като един от основните организатори на предизборните кампании в БСП.

- Стои ли на дневен ред оставката на Сергей Станишев?

- Не, в момента няма човек, който да притежава качествата на Станишев за лидер на БСП. Само фактът, че т. нар. лобита в БСП, представяни от опитни политици, не можаха да го махнат, красноречиво говори, че има нужните политически познания. Няма по-добър в БСП от Сергей. Единствено мисля, че Първанов може към този момент да му се опре, но той има други намерения с АБВ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 165| 23954 |13.04.2011 Иван Костов: Борисов се спазари с ДС и руските служби . 113| 14487 |04.04.2011 Д-р Николов: Да подкрепим Борисов в борбата срещу комунистите . 114| 30490 |16.02.2011 Е. Сугарев:Ако Борисов предаде Цветанов – това е краят му . 39| 9526 |14.02.2011 Кр. Каракачанов: Б. Борисов не е месия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads