Реклама / Ads
25| 8075 |14.10.2014 ИНТЕРВЮ

Б. Димитров: ДПС е втора сила, но се самоограничава

.
Божидар Димитров
ДПС е единствената партия, която започва избори с електорат от 400 000 гласа, а нагоре – колкото решат, заяви за Фрогнюз историкът и шеф на НИМ.
 
интервю на Ана Кочева

- ДПС се самообяви за най-българската партия. Има ли основания да смятаме, че това е така?


- ДПС беше създадено от Андрей Луканов с една много важна задача. Неслучайно цялото му ръководство тогава, а и сега частично, е съставено от агенти на ДС, които сигурно изпълняват последната си задача по линия на ДС. По онова време трябваше да се овладее негативната енергия на българските мюсюлмани, които бяха изтърпяли унизителния за тях възродителен процес. Техните действия тогава можеха да тръгнат по югославски вариант, косовски, което можеше да доведе до кръвопролития в България, защото не беше изключено да има партии, създадени не от нашата ДС, а от турските разузнавателни служби. Индикации, че се подготвя нещо такова, имаше. По време на тайните заседания, не на явните на Кръглата маса всички партии тогава се съгласиха по демократичен път да насочат усилията на българските мюсюлмани да не се бунтуват, да не правят атентати, подобно на босненските, а да гласуват мирно за свои избраници, които да защитават интересите им – етнически, политически, културни, религиозни и всякакви други, защото ДПС имаше и друга важна задача – да остранява, ако евентуално се появят, а те се появяваха екстремистки елементи. Това е положителната страна от раждането на ДПС в българския политически живот. Разбира се, за всичко това на тях трябваше да им се плати със съответен пай от държавната баница. Те много внимателно се стараеха, и то в последните години от 2001 г. насам, понеже са създали перфектна военна организация, да не излизат като втора сила от избори. Те могат да си контролират структурите с десетници, стотници – едни да гласуват, други наполовина. Затова винаги излизат с точно определен брой гласове след БСП. На едни избори сбъркаха, до определен час бяха втора политическа сила, но после започнаха да падат.

 

- Искате да кажете, че и сега се е случило нещо подобно?


- Абсолютно! Те могат да имат и повече, но по-важното е, че ДПС винаги знае колко гласове приблизително ще получи и се стараят да излязат с 40-50 000 гласа по-малко от БСП. Както казах, имаше случай, в който се изтърваха, но много бързо се поправиха.

 

- Дотук изброихте повече позитиви от присъствието на ДПС на политическата сцена…


- Сега да кажа кое е лошото. Лошото е, че техните претенции за власт стават все по-големи и по-големи, а  нараства и желанието им да разпространяват влиянието си не само върху българите мюсюлмани, а и върху ромите и върху обеднели слоеве от българското население. И трябва да признаем, че доста големи са успехите им в това отношение, то се видя и на тези избори, те печелят цели села, които са с традиционно българско население, в тях няма мюсюлмани. Освен това печелят много гласове и в Студентски град, имаше репортаж за това как се купуват студенти. За един студент 30 лв. са много пари. Но думата си казва и разочарованието на студентите от българския политически живот. Това в ДПС са го оценили много добре.

 

- Но по силата на тази логика излиза, че ДПС са обречени в някакъв момент да станат и първа политическа сила?


- Да, така е, но все пак ДПС умее да се ограничава и наистина полага усилия да не стане втора партия. Истинският председател Ахмед Доган, защото няма какво да се лъжем, че той е само почетен шеф, много добре го знае. Той си я ръководи и знае как да не настройва прекомерно българското обществено мнение, за да не се радикализира то. Пресният случай с бат Сали в Кюстендил е много тежко нарушение на правилата, които ДПС си е написало и аз мисля, че в крайна сметка те ще го оттеглят от депутатския мандат и ще поправят тази грешка, която впрочем не е тяхна, а на системата. Но, ако трябва да си говорим откровено, въпросният бат Сали в очите не само на кюстендилци, но и на всички българи минава за един неосъден мафиот. Една жена от Кюстендил много точно го каза: „Еее, той поне щеше да ни научи как да крадем ток!” Човекът си е организирал частно електроразпределително дружество и по телевизията показаха точно как действа то. И то почти в рамките на закона.

 

- Вие съгласен ли сте с онази прословута оценка на Иван Костов, че ДПС е проклятието на България?


- Не съвсем, защото ако за него гласуваше само собственият му електорат, ако движението не се стараеше да разшири географията на своите действия, ако вотът беше само етнически, въпреки че нашите закони го забраняват, но, както виждате, те лесно се заобикалят, ако действаше само в рамките на замисъла по създаването си, щеше да е нормално турците да си гласуват за една своя партия, независимо от различията в този етнос. Ако бяхме нормална държава, бизнесмените им биха гласували за една дясна партия, селяните – за една земеделска и т.н., и т.н. Но разширяването на географията действително би могло да ги превърне и в първа партия, вие сте съвършено права, а това ще доведе до определени злини за България. Мисля, че не трябва да се прекалява, но и не може да не се признае, че ДПС вече е незаобиколим фактор в българскат политика; за разлика от другите партии, които започват изборите винаги от нулата, тя е единствената партия, която ги започва с електорат от 400 000 гласа, а нагоре – колкото решат - толкова. В момента най-вероятно реалните им гласове са до 700 000. Но така както разширяват географията си върху обеднели български етнически слоеве, върху студенти, върху бизнесмени, които казват: „Прекрасно се работи с ДПС, там няма ала-бала, колкото ти кажат – толкова и работата става, докато с други партии – плащаш, плащаш и работата не става”. Местан е прав е едно, че българските партии трябва да се поучат от тях, от функционирането им като добре смазана машина, защото това, което правят, с изключение на купуването на гласове, не е незаконно. Десетниците, стотниците, обикалянето от врата на врата демокрацията го позволява; както и това да се грижиш за електората си. Не е без значение от партийната субсидия да отделяш пари за дръвца на бедни селяни от електората си. Други ги дават за църкви и за спортни зали, това също е добре, но това лично не засяга хората, не ги топли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11191 |12.05.2014 Евг. Кирилов: От нас зависи да не сме във втората писта на Европа . 82| 22072 |21.11.2013 Д-р Димитров: Положението става страшно само до 5 години! . 21| 17445 |29.08.2013 Пламен Димитров: От телевизора ни натрапват фалшива реалност . 21| 20334 |30.05.2013 Д-р Димитров: В Европа се чака за специалист с месеци, при нас може да стане веднага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads